Kehityshalu vei toimitusjohtajaksi

tammi 2018 Työ ja Ura

Tammikuussa Suomen Academyn toimitusjohtajana aloittaneen Jukka Pulkkisen, 34, matka Academic Workilla alkoi jo vuonna 2009. Kahdeksanvuotisen matkan varrella on ehtinyt sattua ja tapahtua, mutta miten tie vei lopulta toimitusjohtajaksi?

Bild

Jukan ja rekrytointipalvelu Academic Workin tiet kohtasivat vuonna 2009, kun Jukka oli mukana järjestämässä sen aikaista Suomen suurinta rekrytointitapahtumaa, Tampereen yrityspäiviä. Tampereen yliopistosta valmistumisen kynnyksellä ollut Jukka tapasi tapahtuman puitteissa myös Academic Workin edustajia. ”Minulla ei ollut kokemusta toimialasta, mutta Academic Workin nuoret ammattilaiset ja dynaaminen mielikuva inspiroi hyppäämään mukaan.” Haave päästä kehittämään nuorta yritystä, josta voisi tulla jotain suurta myös Suomessa, motivoi ottamaan yhteyttä valmistumisen jälkeen.

Jukka hyppäsi suoraan luentosalin penkeiltä Account Managerin hommiin. Matka toimitusjohtajaksi oli alkanut. Nopealiikkeisen Jukan matka henkilöstoalan asiantuntijayrityksessä jatkui vauhdilla. ”Etenin vuoden työskentelyn jälkeen tiimiesimieheksi ja siitä puolentoista vuoden jälkeen 20 hengen myyntiorganisaation myyntijohtajaksi. Vastavalmistuneena kauppatieteiden maisterina minulla ei ollut kokemusta myyntiorganisaation johtamisesta, mutta tekemällähän oppii parhaiten”, Jukka nauraa.

Jukka on oppinut ymmärtämään, että vastoinkäymiset ovat osa matkaa ja oppimista. ”Itseään ei pidä soimata virheistä. Mitä enemmän virheitä teemme, sitä nopeammin voimme kehittyä sekä yksilöinä että organisaationa. Virheitä pitää ja saa tehdä, mutta niistä oppiminen on avain eteenpäin pääsemiseen. Jos virheiden tekeminen loppuu, kehittyminenkin hidastuu.” Nöyryys oppimiseen, virheiden myöntämiseen ja omien mielipiteiden muuttamiseen ovatkin vieneet Jukkaa eteenpäin.  

Mikään ei ole tullut ilmaiseksi ja kahdeksanvuotinen matka on vaatinut paljon kovaa työtä: ”Siinä ei ole paljoa työtunteja laskettu, kun olemme miettineet, miten tulemme kasvamaan yrityksenä. Aina pitäisi katsoa tulevaan ja pohtia, mitä voimme tehdä parantaaksemme toimintaa. Paikalleen jääminen ja saavutuksiin tyytyminen ei auta eteenpäin.”

Kova työ on tuottanut tulosta. ”Muistan, kun kuukausiliikevaihtomme ylitti ensimmäisen kerran miljoona euroa. Se tuntui maagiselta! Saavutuksemme ansiosta järjestimme teeman mukaiset juhlat Millioners Clubilla”, Jukka muistelee. Academic Workin konserni valitsi 10 nousevaa tähteä eurooppalaisten tiimiesimiesten joukosta mukaan Accelerate-ohjelmaan vuonna 2011. Jukka tuli valituksi ja pääsi ohjelman ansiosta kahden vuoden aikana monta kertaa Tukholmaan kouluttautumaan ja luomaan kontakteja yrityksen sisällä, mikä tuki vahvasti hänen matkaansa Suomen Academyn toimitusjohtajaksi.

Jatkuvan itsensä kehittämisen mahdollisuuden lisäksi Jukka kiittelee, että on saanut tehdä töitä energiaa antavassa työympäristössä kunnianhimoisten nuorten ammattilaisten ympäröimänä. Jukan mukaan hienointa on ollut nähdä myös työkavereiden kehittyminen ja halu kehittyä yhdessä. ”Olen aina tehnyt läheistä yhteistyötä Academic Workin toimitusjohtajan Stefanin (Heinrichs) kanssa. Olemme sparranneet paljon toisiamme siitä, miten liiketoimintaa ja myyntiä tulisi kehittää. Stefanilla on ollut myös suuri rooli oman asiantuntijuuteni kehittymisessä”, Jukka kiittelee.

Itsensä haastaminen jatkuu, sillä tie ei tule päättymään uuteen nimitykseen. Positiivinen ja optimistinen Jukka ei ole ihan varma itsekään, mitä kaikkea tuleva työ tuo tullessaan. Varmaa ovat Jukan tavoitteet: Neljäänkymmenenteen ikävuoteen mennessä miljonääri ja musta vyö jujutsussa. ”Vielä ollaan suunnitelmassa”, naurahtaa Jukka.

Jaa kaverille