Kuinka yhdistää koulu ja osa-aikatyöt - Viisi konkreettista vinkkiä

elo 2018 Työ ja Ura

Työkokemuksen kartuttaminen jo opintojen aikana on tärkeää tulevaisuuden kannalta. Työkokemus auttaa hahmottamaan, mitä haluaa tehdä valmistumisen jälkeen ja kokemuksen avulla on myös helpompaa saada se unelmiensa työ.

Bild

Opintojen ja osa-aikatyön yhdistäminen voi olla haastavaa ja jopa raskasta. Itse olen tehnyt osa-aikatöitä koulun ohella jo useamman vuoden. Tässä kirjoituksessa jaan viisi vinkkiäni siitä, mitä kannattaa ja ei kannata tehdä, jotta ajankäyttö olisi optimaalista. 

1. AJANHALLINTA - SOVITA TYÖVUOROSI OPINTOIHIN JUTTELEMALLA AVOIMESTI ESIMIEHESI KANSSA 

Yksi tärkeimmistä seikoista on aikataulun suunnitteleminen. Kursseja ei yleensä pysty valitsemaan vapaasti, vaan pakollisten kurssien luennot ovat silloin kun ne ovat. Keskustele tästä avoimesti esimiehesi kanssa ja yrittäkää yhdessä sumplia työvuorosi sellaisille päiville, joille ei osu tärkeitä luentoja tai tenttejä.  

Suosittelen myös vahvasti kalenterin käyttöä. Sen avulla hahmotat konkreettisesti, mitkä päivät olet töissä, milloin sinulla on luentoja, paljonko aikaa olet pyhittänyt opiskeluihin ja koska rentoudut vapaa-ajallasi 

2. UNI JA SYÖMINEN - PIDÄ AKKUSI LADATTUINA JA ENERGIAT YLLÄ SÄÄNNÖLLISEN VUOROKAUSIRYTMIN AVULLA 

Kaikki tarvitsevat eri määrän unta selvitäkseen päivästä pirteänä. Toisille riittää vajaat kuusi tuntia, kun taas toiset tarvitsevat täydet kahdeksan tuntia unta yössä. Tärkeintä on löytää se oma optimaalinen uniaika ja pitää kiinni vuorokausirytmistä. Säännöllinen rytmi auttaa jaksamaan paljon paremmin. Riittävän unen lisäksi säännöllinen syöminen on todella tärkeää. Monipuolinen ja säännöllinen syöminen auttaa jaksamaan, niin kliseiseltä kuin ehkä kuulostaakin. 

3. VAPAA-AIKA - MUISTA RENTOUTUA JA TEHDÄ ITSELLESI MIELUISIA ASIOITA.  

Kaikkea vapaa-aikaa ei kannata käyttää opiskelujen hoitamiseen, vaikka kävisikin osa-aikatöissä koulun ohella. Muista siis myös rentoutua ja hetkellisesti unohtaa kaikki velvollisuutesi. Kukaan ei pysty tauotta puurtamaan työ- ja koulujuttujen parissa - lopulta seinä tulee väistämättä vastaan. Muista siis pitää taukoja, rentoutua ja anna itsellesi lupa aika-ajoin unohtaa niin opiskelu- kuin työasiatkin!

4. REHELLISYYS - VÄLTÄ LOPPUUN PALAMISTA KOMMUNIKOIMALLA AVOIMESTI 

Jos tiedät, että sinulla tulee olemaan raskasta koulussa, kerro tästä esimiehellesi, jotta voitte hyvissä ajoin keskustella asiasta. Älä ota vastaan lisävuoroja tai ylimääräisiä työtehtäviä, jos tiedät, että ne tulevat heijastumaan opintoihisi tai jaksamiseesi negatiivisesti.  

Sama pätee myös toisin päin: mikäli koittaa ajanjakso, jolloin koulun suhteen on rauhallisempaa ja kaipaat tekemistä, voit keskustella tästä esimiehesi kanssa ja tarjoutua tekemään enemmän töitä. Tärkeintä on pysyä rehellisenä omasta tilanteesta sekä esimiehellesi että itsellesi.

5. TASAPAINO – BALANSSI PITÄÄ ARJEN MIELEKKÄÄNÄ! 

Kuten elämässä yleensä, tärkeintä on tasapaino. Kun kaikki elämän aspektit ovat balanssissa, jaksaa paljon paremmin. Yritä siis löytää se oma tasapainosi työn, koulun ja vapaa-ajan välillä. 

Nyt, kun syyskuu lähestyy ja koulut taas alkavat, haluan toivottaa tsemppiä kaikille opiskelijoille, ketkä tasapainoilevat työn ja koulun kanssa. Muistakaa, että tärkeintä on aina oma hyvinvointinne! 

Kirjoittaja Linda työskentelee Academic Workilla Junior Rekrytoijana.

Jaa kaverille