Mitä on tehokkuus?

kesä 2018 Työ ja Ura

Tehokkuus voi tarkoittaa useita asioita. Monesti tehokkuus työssä mielletään nopeana suorittamisena ja usean raudan takomisena yhtäaikaisesti. Työhaastattelussa saattaa törmätä kysymykseen “oletko ennemmin tarkka vai tehokas?” Junior rekrytoijana työskentelevä Elisa kertoo blogikirjoituksessaan, miten hän kokee tehokkuuden.

Bild

Koen tehokkuudessa olevan kyse kaikesta muusta kuin nopeudesta. Nopeus on monissa asioissa toki valtti, ja on asioita, jotka on pakko toteuttaa nopeasti huolellisuudesta piittaamatta niissä onnistuakseen. Multitasking on jo aikaa sitten todettu huonoksi keinoksi, kun halutaan työskennellä tehokkaasti.

Mitä sitten on tehokkuus?

Minulle tehokkuus tarkoittaa ennen kaikkea asioiden tekemistä kerralla huolellisesti. Tarkkuus ja huolellisuus ovat kaksi luonteenpiirteistäni ja joissain asioissa ne näkyivät nuoruusvuosinani hitautena. Esimerksiksi kuviksen tunneilla oli mahdotonta saada töitä valmiiksi samassa ajassa kuin muut. Liiasta harkinnasta ja testailusta on toki päästävä eroon, mutta tärkeää on kuitenkin huomata, että huolellisuudesta on helppoa kääntää itselleen vahvuus hyvin nopeatempoisessakin työympäristössä.

Omalla kohdalla tämä kehitys tapahtui menemällä toiseen ääripäähän ja pyrkimällä mahdollisimman kovaan pänttäysvauhtiin esimerkiksi pääsykokeisiin valmistautuessa. Opinnot ovat nyt viimeistelyä vaille valmiit ja maisterivaiheeseen voin olla jopa hyvin tyytyväinen, mutta taaksepäin katsoessa kandivuosista ei ole jäänyt mieleen, vaihto-opintoja lukuunottamtta, kuin älytön kiire kahden työpaikan ja opintojen keskellä.

Nyt voin sanoa tunnistavani asiat, joihin haluan keskittyä ja panostaa, sekä ne, joiden suorittaminen mahdollisimman nopeasti on kaiken ydin. Näin lopputulos on tehokkain mahdollinen. Aina on kuitenkin opittavaa ja tiedostamisesta huolimatta välillä menee pieleen, mutta samalla se on elämän suola.

Omien vahvuuksien tunnistaminen on ydinasia myös tehokkuusajattelussa ja oman tehokkuuden kehittämisessä. Jokaisen ei tarvitse olla nopein kaikissa asioissa, ei huolellisin toisissa eikä perusteellisin kolmansissa asioissa. Omille vahvuuksilleen sopiva työ voi kuitenkin löytyä myös vauhtia täynnä olevasta organisaatiosta, vaikka kokisit tarkkuuden olevan sinun juttusi!

Elisa työskentelee Academic Workilla Junior rekrytoijana tekniikan alan rekrytointien parissa samalla, kun hän viimeistelee KTM opintojaan.

Jaa kaverille