TOP 10 vaikeinta kysymystä työhaastattelussa

tammi 2017 Työnhaku

TOP 10 vaikeinta kysymystä työhaastattelussa – Mitä kysymyksillä oikeasti kysytään ja miten niihiin voi valmistautua?

Bild

TOP 10 vaikeinta kysymystä työhaastattelussa
– Mitä kysymyksillä haetaan ja miten niihiin voi valmistautua? (kohta kohdalta)

Työnhakijan pahin virhe ja perisynti on mennä haastatteluun valmistautumatta. Harva osaa oikeasti vastata kysymyksiin toivotulla tavalla kylmiltään. Työhaastatteluun valmistautuminen luo myös itsevarmuutta, joten katso vinkit täältä. Haastattelun aikana on tärkeää keskittyä ja kertoa itsestään asioita, jotka ovat haettavan paikan kannalta olennaisia. Älä kerro koko elämäntarinaasi vaan muista pitää vastaukset napakoina. Jos vastaat liian pitkästi, on vaara että ajatuksesi alkaa harhailla ja unohdat mitä sinulta kysyttiin. 

1. Miksi meidän kannattaisi palkata juuri sinut?

Klassinen kysymys, johon on aina yhtä haastava vastata. Mieti jo valmiiksi ennen haastattelua, mitä lisäarvoa tuot osaamisellasi, asenteellasi tai työkokemuksellasi tehtävään? Miten yritys hyötyy sinun palkkaamisestasi? Mikä erottaa juuri sinut muista hakijoista? Jokainen hakija toivoo tulevansa valituksi ja on ”motivoitunut”, joten pelkkä motivaation kertominen ja innostus työhön eivät riitä vakuuttamaan rekrytoijaa. Ihminen pystyy vastaanottamaan maksimissaan kolme asiaa kerralla, joten mieti valmiiksi kolme ”myyntiargumenttia” ja tärkeintä vahvuutta, joista kerrot rekrytoijalle.

2. Anna esimerkki tekemästäsi virheestä/erehdyksestä/mokasta

Tämä kysymys mittaa työnhakijan tietoisuutta omista mahdollisista puutteista ja kehityskohteista esimerkin kautta. Ota rohkeasti vastuuta tapahtuneesta, sillä se kertoo että et ole liian ylpeä oppimaan virheistäsi. Mitä tapahtui? Mitä opit asiasta ja miten se on vaikuttanut sinuun ihmisenä?


3. Miten työkaverisi tai ystäväsi kuvailisivat sinua?

Tämän kysymyksen avulla työnhakija joutuu miettimään omaa käyttäytymistään muiden silmissä ja pohtia mahdollisesti myös saamaansa palautetta. Rekrytoija voi kysyä myös, mitä suosittelija kertoisi työnhakijasta. Ole rehellinen.


4. Asteikolla 1-10, kuinka paljon tämä työpaikka kiinnostaa sinua?

Jos vastaat tähän muuta kuin 10, muista perustella vastauksesi hyvin.


5. Miksi lopetit edellisen työsi / Miksi haluat vaihtaa työpaikkaa?

Rehellisyys on usein valttia, niin tässäkin. Työttömyys tai irtisanominen on arkipäiväistynyt eikä ole enää potentiaaliselle työnantajalle ”punainen vaate” kuten ehkä joskus vuosia aikaisemmin. Vältä kuitenkin entisen pomosi haukkumista tai entisen työnantajasi mustamaalausta, tämä ei anna sinusta hyvää tai luotettavaa kuvaa työntekijänä. Jos olet vaihtamassa työpaikkaa voit vastata esimerkiksi, että et pääse nykyisessä työssäsi kehittymään toivomallasi tavalla ja kaipaat uusia haasteita. Vielä parempi vaihtoehto on kehua haastattelevaa yritystä – ethän voinut olla hakematta, kun tilaisuus tuli kohdalle.


6. Onko sinulle tärkeämpää työn tulos vai laatu? Miksi?


Tämä kysymys on luonteeltaan muna vai kana- tyylinen kysymys, mutta älä häkelly. Tavoitteena on selvittää miten hyvin osaat priorisoida tehtävän suorittamiseen ja tuloksellisuuteen vaikuttavia tehtäviä. Mieti siis kumpi on työtehtävän kannalta tärkeämpää ja perustele näkemyksesi. Jos haet esimerkiksi taloushallinnon työtä, joka luonnollisesti vaatii tarkkuutta, laatu on usein tärkeämpää. Mutta jos haet vaikka myyntityötä, tuloksellisuus menee laadun edelle tärkeydessä.

7. Minkälaisia ihmisiä arvostat /kadehdit?

Tällä kysymyksellä rekrytoija pyrkii selvittämään työnhakijan aitoja motiiveja ja tavoitteita. Jos esimerkiksi kadehdit henkilöitä jotka ovat nuoresta asti tienneet miksi haluavat tulla isona, rekrytoija voi nähdä tämän merkkinä työnhakijasta, joka ei vielä tarkalleen tiedä mitä haluaa urallaan tehdä. Rekrytoija saattaa myös kysyä kysymyksen nähdäkseen, miten työnhakija reagoi kysymykseen, johon harva hakija on osannut varautua.

8. Mitä haastavaa/uutta ja mitä tuttua näet tässä työtehtävässä?

Jotta työnhakija olisi potentiaalinen tehtävään, hänellä ei tarvitse välttämättä olla kokemusta jokaisesta uuden tehtävän osa-alueesta. Työnhakija voi analysoida tehtävänkuvaa ja pohtia, mitkä osa-alueet ovat jo tuttuja ja mitkä tehtävät vaativat hieman pidempää perehtymistä. Työnhakija voi tehdä vaikutuksen rekrytoijaan myös näyttämällä että on valmis kehittämään taitojaan. Työnhakija voi esimerkiksi kertoa tutustuneensa jo ennen työhaastattelua järjestelmään, joka ei ole vielä hänelle tuttu.

9. Talar du Svenska? How about English?

Rekrytoija saattaa testata kielitaitoasi vaihtamalla kieltä kesken haastattelun, jolloin testataan myös tilanteeseen heittäytymistä ja rohkeutta puhua vieraalla kielellä. Tärkeintä on, että et "jäädy" ja pystyt vastaamaan kysymykseen edes yksinkertaisella lauseella. Mitä paremmin osaat muotoilla lauseesi, sitä paremmalta kielitaitosi ja heittäytymiskykysi vaikuttaa. 

10. Onko sinulla muita rekrytointiprosesseja samanaikaisesti?

Rekrytoija haluaa selvittää haetko useampia työtehtäviä samanaikaisesti. Jos olet aktiivinen työnhakija, on luonnollista että sinulla on useita hakuprosesseja samaan aikaan. Kerro tilanteestasi rehellisesti, koska rekrytoijan on tärkeää tietää, kuinka korkealle arvostat kyseisen haun ja missä aikataulussa mahdollisesti etenet muissa hakuprosesseissa. Parhaimmassa tapauksessa rekrytointiprosessi voi nopeutua, jos kerrot myös muiden työnantajien olevan kiinnostunut osaamisestasi.

 

Jaa kaverille