Näin kehut itseäsi työhaastattelussa

joulu 2016 Työnhaku

5 vinkkiä itsensä kehumiseen. Itsensä kehuminen on monille haastavaa, sillä me olemme suomalaiset olemme tottuneet vaatimattomuuteen. Meitä on käsketty "pitämään kynttilää vakan alla" ja väitetty, että "vaatimattomuus kaunistaa". Työhaastattelu on kuitenkin tilaisuutesi tehdä vaikutus, joten unohdetaan vanhan kansan neuvot nykymaailman modernissa työelämässä.

Bild

1. Ole aito

Aitous ja rehellisyys ovat arvostettuja piirteitä rekrytoijien ja työnantajien silmissä. Kuka tahansa voi väittää olevansa "sosiaalinen" ja "ahkera". Epärehellisyys paistaa helposti läpi ja aiheuttaa vaaran puhua itsensä pussiin. Anna käytännön esimerkkejä ominaisuuksistasi ja osaamisestasi, jottei kertomasi kuulosta vain sanahelinältä. Uskalla heittää persoonaa peliin!

2. Ole itsevarma ja perustele esimerkein

Rekrytoijat ja työnantajat arvostavat itsevarmuutta sekä halua jatkuvasti kehittää omaa osaamistaan. He arvostavat myös nöyryyttä, jota jatkuva oppiminen vaatii. Ylimielisyyttä kannattaa välttää. Ylimielisyys on asenne ja tapa ylenkatsoa tehtäviä tai toimintatapoja. Omasta osaamisesta kertominen ja itsensä kehuminen eivät ole ylimielisyyttä. Kerro siis faktoja ja perustele esimerkkeillä.

3. Kerro palautteesta, jota olet saanut muilta

Jonkun toisen sanoin on usein helpompi kehua itseä, kokeile vaikka! Kerro esimerkiksi palautteesta, jota olet saanut työtovereiltasi tai entiseltä työnantajaltasi. Voit myös kertoa onnistumisista ja saavutuksista työn ulkopuolelta, vaikka joukkuekavereilta saadusta palautteesta. Jos sinulta kysytään vahvuuksiasi, älä vastaa luettelemalla adjektiiveja. Aloita lause vaikka ”Olen saanut pomoltani paljon hyvää palautetta tehokkuudestani ja oma-aloitteisuudestani, koska saan paljon aikaiseksi lyhyessäkin ajassa ja mietin aina keinoja miten saman asian voisi tehdä entistä sujuvammin…”

4. Valmistele etukäteen kolme "myyntiargumenttia"

On tärkeää pohtia ennen työhaastattelua omia vahvuuksiaan juuri haettavan työn kannalta. Työnhakijan ei ole järkevää painottaa vahvuuksiaan, jotka eivät ole työn kannalta tärkeitä ominaisuuksia. Jos et tiedä vahvuuksiasi on vaarana, että ajatuksesi alkavat harhailemaan ja pahimmassa tapauksessa unohdat kysymyksen johon olit vastaamassa. Kirkasta siis itsellesi omat vahvuutesi ja vastaa napakasti kysyttyihin kysymyksiin. Mieti valmiiksi kolme ”myyntiargumenttia” ja tärkeintä vahvuutta, joista kerrot rekrytoijalle. Vältä kuitenkin korulauseita.

5. Vältä kliseitä

"Mitä ominaisuuksiasi sinun tulisi kehittää?" -kysymykseen on liian helppo vastata kliseisesti olevansa liian tunnollinen, ahkera tai tarkka. Ikävä kyllä et huijaa ketään mainitsemalla niin sanotusti positiivisia ominaisuuksia negatiivisina. On parempi, että kerrot rehellisesti myös heikkouksistasi. Kukaan ei oleta sinun olevan täydellinen, kaikissa on kehitettävää! Se, että tunnistat heikkoutesi ja olet valmis työstämään niitä, on eduksesi työnhaussa.

 

Jaa kaverille