You are your own worst enemy: pilaatko itse omat mahdollisuutesi?

huhti 2018 Työnhaku

Hidastatko omaa urakehitystäsi? Haluatko lopettaa mahdollisuuksiesi pilaamisen? Opettele luottamaan itseesi ja raivaa polku itserakentamistasi esteistä. Rekrytointipäällikkömme Milla kirjoittaa blogitekstissään itsensä vähättelemisestä, minäpystyvyydestä ja jännittämisestä.

Bild

Hidastatko omaa urakehitystäsi tietämättä siitä?  

Nuoren ammattilaisen urapolku on usein suhteellisen kulkematon ja edessä on monta jännittävää tienhaaraa. Uudet tilanteet, kuten työhaastatteluissa juokseminen, oman osaamisen myyminen ja toivottavasti lopulta uudessa työssä aloittaminen voivat aiheuttaa epävarmuutta ja stressiä. Epävarmuus voi pahimmassa tapauksessa loistaa läpi CV:stä, haastattelussa sekä tavastasi suoriutua työstäsi. Älä vähättele taitojasi: kouluprojektit, jotka koet merkittömäksi voivat olla rekrytoijalle ratkaiseva tekijä. Se kahden kuukauden puhelinmyyntityö voi olla juuri se tekijä, joka osoittaa sinun omaavan tarvittavat sosiaaliset taidot ja rohkeutta kyseiseen uuteen tehtävään. Uranvaihtajana kannattaa kattavasti kuvailla aikaisemmassa työssä opittuja taitoja, jotka voisivat olla hyödyksi uudessa tehtävässä. "No se oli vaan semmoinen kouluprojekti" ja "eihän minulla ole aikaisempaa kokemusta kyseisistä työtehtävistä" ovat lauseita, joita kuulen rekrytoijana harmillisen usein. Miksi minun pitäisi uskoa sinuun, jos sinä et itse usko itseesi? Monet yritykset rekrytoivat "hyvä tyyppi"-asenne edellä ja ovat sitoutuneita perehdyttämään valitun henkilön tehtävään, kunhan tarvittavat perustaidot ovat hallussa.  

Minäpystyvyyden taso vaikuttaa suorituksiisi 

Minäpystyvyys (self-efficacy) on termi, joka viittaa yksilön käsitykseen omista kyvyistään suoriutua tehtävästä. Minäpystyvyyden tason on todettu vaikuttavan motivaatioon, tunteisiin ja toimintaan. Minäpystyvyyden muodostaa neljä eri tekijää: aikaisemmat kokemukset, mallin ottaminen toisten onnistumisista, kannustus muilta sekä fysiologiset tekijät (Bandura, 1986). Mieti aikaisempia onnistumisiasi, löydätkö jonkun yhteisen tekijän niistä? Valitse itsellesi roolimalli ja pohdi millä tavalla kyseinen henkilö on päässyt niin pitkälle. Ympäröi itsesi rohkaisevilla ja sinua tukevilla ihmisillä, jotka uskovat kykyihisi. Tämän lisäksi suosittelen kuuntelemaan kehosi signaaleja, rauhoitu ja tunnista mitä tunnet. Pysähdy hetkeksi ja seiso selkä suorana, mieti kolme tavoitetta tälle vuodelle ja sano ääneen "minä pystyn tähän". Kirjoita tavoitteet ylös paperille ja ota joka päivä yksi askel lähemmäksi niiden toteutumista. Lupaan, että suoriudut tehtävistä paremmin, jos uskot suoriutuvasi niistä sen sijaan, että vatvot millä tavalla voisit epäonnistua.  

Liiallinen jännittäminen  

Oletko jännittäjä? Märehditkö aikaisempia epäonnistumisiasi ja koet, että et varmasti suoriudu tästäkään tehtävästä? Sitten et varmaankaan tule onnistumaan. Otetaan esimerkkinä työhaastatteluun meneminen. Kuuntele kehoasi ja tunnista jännityksen oireet ja mieti miksi sinua jännittää. Pieni jännitys on hyvästä mutta hermorauniona et suoriudu. Harjoittele tilannetta ja pyri rentoutumaan. Muista, että pöydän toisella puolella istuu ihminen, ihan niin kuin sinäkin. Ehkä häntäkin vähän jännittää. Valmistaudu aina huolella ja mieti mitä haluat saavuttaa ja mitä vahvuuksia sinulla on, jotka voivat auttaa sinua tavoitteessasi onnistumiseen. Jos mieleesi ei tule heti vahvuuksia, niin kysäise ystäviltä tai perheeltäsi mitä ne voisivat olla. Älä ole liian vaatimaton, itsevarmuus ja nöyryys voivat hyvin viihtyä samassa kehossa ja omista vahvuuksista voi puhua rehvastelemattomalla tavalla. Vinkki jännittäjälle: ota kahvikupillinen tai vesilasi mukaan haastatteluun, jos semmoinen on tarjolla. Näin saat jotain tekemistä levottomille käsillesi.  

Usko itseesi 

Ensimmäinen askel muutokseen on se, että haluat muuttua. Haluat tehdä työtä sen eteen, että onnistuit jälkeenpäin menneessä muodossa sanomaan ”minä pystyin tähän”. Keskity tulevaan ja unelmoi siitä, mikä sinua odottaa äläkä anna vanhoille epäonnistumisille liikaa jalansijaa. Usko omiin kykyihisi suoriutua, raivaa polku itse rakentamistasi esteistä ja kehity alasi ammattilaiseksi. Haluan mielelläni istua juuri sinua vastapäätä työhaastattelussa ja aistia itsevarmuutesi sekä päättäväisen asenteesi.  

Milla Hänninen on Academic Workin rekrytoija, joka uskoo että oman itsetunnon kehittäminen on yksi tärkeimmistä avaimista työnhaussa menestymiseen.  

Jaa kaverille