Rekrytointi

Kuinka toivottaa uusi työntekijä tervetulleeksi kulttuurin voimalla

Vaikka uuden työkaverin aloittamisen tulisi olla hieno ja odotettu tapahtuma, hallitsee aloittavan työntekijän mieltä usein jännitys. Miten istun porukkaan, olenko tervetullut, otetaanko minut mukaan työyhteisöön? People & Performance Coordinator Arttu kertoo blogikirjoituksessaan, miten työpaikan kulttuuri voi tukea uuden työntekijän tuloa.

Kulttuuri on läsnä ensikosketuksesta lähtien

Uusi työntekijä kohtaa työpaikan kulttuurin jo hakuvaiheessa, kun hän tiedustelee työpaikasta, saa kuittauksen hakemuksen saapumisesta ja sopii haastattelusta. Ensimmäisestä kohtaamisesta lähtien hän seuraa rekrytoivan organisaation tapaan tehdä töitä ja kohdata ihmisiä. Kulttuuri vaikuttaa taustalla kaikkeen: niin työtapoihin, työssä viihtymiseen kuin työntekijöiden välisiin suhteisiinkin.

Kulttuuri on kuin ihmisen persoona

Työpaikan kulttuuri muodostuu arvoista, uskomuksista, oletuksista, intresseistä, kokemuksista, kasvatuksesta ja tavoista. Kulttuurissa yhdistyy kaikkien työntekijöiden yritykseen tuoma persoona, ja vaikka yritysten perustajilla ja johdolla voi tuntua olevan yksinoikeus kulttuurin muotoilemiseen, on jokaisella työntekijällä oma vaikutus yhteiseen kulttuuriin.

Jos haluat työpaikan kulttuurin tukevan uuden työntekijän tuloa, toimi näin:

1. Huolehdi, että työntekijät sisäistävät kulttuurin Kun jo olemassa olevat työntekijät toimivat yhtenäisten arvojen pohjalta ja tuntevat kuuluvansa tiiviiseen yhteisöön, välittyy yrityksen kulttuuri alusta lähtien uudelle työntekijälle.

Vinkki: Arvojen sisäistämistä käytännössä voi edistää parhaiten tukemalla käytännön tekoja. Esimerkiksi meillä Academic Workilla jaamme viikottain arvojemme mukaisia kulttuurikortteja kollegoillemme hyvästä asenteesta, energiasta ja avun annosta.

2. Perehdytä uusi työntekijä perusteellisesti Kattava perehdytys tulee antaa sekä itse työn tekemiseen että yrityksen arvoihin ja kulttuuriin. Perehdytysohjelmaan kannattaa sisällyttää myös riittävästi aikaa uusiin kollegoihin tutustumista varten.

Vinkki: Meillä Academic Workilla uusi työntekijä kutsutaan yhteisiin epävirallisempiin tilaisuuksiin, kuten pikkujouluihin ja tiimi-iltoihin heti valituksi tulemisen jälkeen - jo ennen työsuhteen alkamista!

3. Sisäsitä, että jokainen on osa kulttuuria - halusi tai ei Suuret juhlaseminaarit eivät yksinään rakenna kulttuuria, vaan ratkaisevaa on jatkuva arki ja pienet teot: tervehtiminen, kuunteleminen, välittäminen ja tuki. Uuden työntekijän kohdalla kaikilla on mahdollisuus tietoisesti vaikuttaa hänen käsitykseensä yrityksestä ja kehittää toivottua käyttäytymistä.

4. Hyväksy, että kulttuurin tulee olla omannäköistä Nuorekkaan IT-yrityksen pallomeret eivät välttämättä toimi sähköasentajien keskuudessa. Toisaalta työntekijöitä kannattaa haastaa ja antaa ajan tehdä tehtävänsä – muista kuitenkin, että pään lyöminen seinään ei muuta sitä oveksi.

Tärkeintä on pitää mielessä, että koskaan ei ole liian myöhäistä! Olitpa yrityksen perustaja, tiimiesimies tai vasta aloittanut assistentti, on sinulla mahdollisuus vaikuttaa työpaikkasi kulttuuriin. Kuten muukin kehittäminen, uuden kulttuurin luominen vie aikaa, mutta tulokset voivat yllättää!

Kirjoittaja Arttu Hautala työskentelee Academic Workilla People & Performance -tiimissä sisäisen henkilöstön ja esimiestyön kehittämisen parissa.

Jaa artikkeli