Töiden haku ulkomailla - uhka vai mahdollisuus?

touko 2017 Työnhaku

Voiko oman alan töitä saada ulkomailta, jossei puhu maan kieltä? Tätä pohtii nuori ammattilainen Stina Henriksson blogikirjoituksessaan.

Bild

Vietettyäni lukion jälkeen kaksi vuotta opiskellen, ensin muotia kansanopistossa ja sitten liiketaloutta ammattikorkeakoulussa, päätin hakea opiskelemaan itseäni enemmän kiinnostavalle alalle Tanskaan. Nyt opiskelen muotisuunnittelua Via University Collegessa. Kun muutin Tanskaan, en olisi uskonut, että jo tässä vaiheessa olen näin mielenkiintoisissa ja vastuullisissa työtehtävissä. Haluisin mielelläni jakaa vinkkini työnhakuun, sillä nämä asiat ovat toimineet minulle hyvin, ja tiedän hyvin kuinka hankalaa työnhaku kokemattomana opiskelijana voi olla.

Sitkeys palkitaan

Kun aikoinani hain kesätöitä Suomessa lukion jälkeen, lähetin yhden kevään aikana yli 50 työhakemusta ja kävin yhdeksässä haastattelussa. Sain lopulta töitä henkilöstöpalvelualan yrityksen kautta. Periksiantamattomuus kannatti ja olinkin kolme vuotta erittäin tyytyväisenä saman yrityksen palveluksessa. Kuitenkin niin monen hakemuksen tekeminen oli todella aikaa vievää ja vastausten odottaminen raastavaa. Kun jo omaa hiukan kokemusta, ja omia taitojaan on oppinut tiedostamaan, työnhaku helpottuu huomattavasti.


Tanskassa asuessani olen hakenut ainoastaan kolmea työpaikkaa, ja kaksi näistä olen saanut. Tosin kummankaan työpaikan tehtävistä minulla ei ollut aikaisempaa kokemusta, mutta aikaisemmat työni olivat opettaneet minulle ominaisuuksia, josta minulla oli hyötyä. Osittain minulla on varmasti käynyt hyvä tuurikin, mutta uskon myös, että olen oppinut jotain tien varrella, joka on auttanut minua hauissani.
Motivoi itsesi


Kun muutin Tanskaan, olin kuullut, että kansainvälisten opiskelijoiden on hankala löytää töitä pienehköstä asuinkaupungistani, ilman sujuvaa tanskankielentaitoa. Useimmat ulkomaalaiset opiskelijat ovat töissä varastoissa tai tekevät siivoustöitä. Vaikka en vierastanut fyysistäkään työtä, halusin mielelläni päästä tekemään töitä, jotka auttaisivat minua eteenpäin myös opiskelemallani alalla. Jos onnistut löytämään työpaikan, joka kiinnostaa sinua tee itsellesi täysin selväksi miksi se kiinnostaa. Näin pystyt myös mahdollisessa työhaastelussa vastamaan tähän kysymykseen. Vaikka työpaikka ei liittyisikään suoraan opiskelemaasi alaan voit varmasti keksiä jonkin tavan jolla voit hyödyntää työssä oppimaasi tulevaisuudessa. Jos haluat vakuuttaa tulevan työnantajasi motivoituneisuudestasi, sinun pitää ensin motivoida itsesi. Suomenkieli voi olla yllättävä valtti työnhaussa ulkomailla. Huomasin yliopiston Career Service Facebook-sivuilla jo usean kuukauden takaisen ilmoituksen, jossa etsittiin suomea tai ruotsia puhuvaa henkilöä, kääntämään huonekaluyrityksen verkkosivua. Päätin hakea ja lähetin lyhyen sähköpostin, jossa kyselin oliko paikka vielä vapaana ja onnekseni oli. Kävin paikan päällä juttelemassa, ja työpaikka oli minun.

 

Muutaman kuukauden jälkeen kaipasin kuitenkin vielä säännöllisempiä työtehtäviä ja jälleen kerran ilmoitus löytyi Facebookista. Laitoin sähköpostia ja yhtäkkiä olinkin sopinut työhaastattelusta seuraavalle päivälle. Nykyään toimin Suomen markkinoiden markkinointivastaavana kyseisessä yrityksessä. En osannut odottaa, että suomenkielestä olisi hyötyä työnhaussani ulkomailla, mutta sainkin huomata että useat ulkomaalaiset yritykset, jotka toimivat Suomen markkinoilla saattavat etsiä suomenkielisiä työntekijöitä. Kannattaa toki muistaa, että mihin ikinä muuttakaan kohdemaan kieltä on hyvä opetella. Ja toisaalta, omassa kotimaassakin vieraan kielen taidosta saattaa olla hyötyä kansainvälistesi toimivan yrityksen palveluksessa.

Tiedosta taitosi

Vaikka opiskelijana ei välttämättä omaa hirveästi työkokemusta, jokaisella on aivan varmasti vahvuuksia. Toki monella muullakin voi olla samat vahvuudet, mutta sinulla saattaa olla jokin ainutlaatuinen yhdistelmä. Jos sinulla on harrastus, josta tiedät paljon, käytä sitä hyödyksesi ja koita suunnata tämän aihepiirin yrityksiin. Yleensä kaikkea osaamansa ja tietämäänsä ei edes tajua hyödyntää työnhaussa

 

Kun pohtii omia taitojaan, kannattaa miettiä, millä tavalla ne ovat harvinaisia; eivät ehkä yksinään, mutta yhdistelmänä. Itse opiskelen muotia, mutta olen myöskin opiskellut markkinointia. Lisäksi puhun sujuvasti kolmea eri kieltä ja kahta muuta vähäsen. Mikään näistä taidoista tai ominaisuuksista ei niinkään ole ainutlaatuisia, mutta yhdistelmä näistä auttoi minua löytämään töitä tilanteessa, jossa töiden löytäminen piti olla vaikeaa. Kun tiedostaa taitonsa ja miten niitä voi yhdistellä, pystyy myöskin näkemään enemmän käyttöä niille.Blogin on kirjoittanut Stina Henriksson, joka opiskelee tällä hetkellä Via University Collegessa ja toimii samaan aikaan markkinointivastaavana Trendhimillä.

Jaa kaverille