Töistä palautuminen - osaatko enää vaan 'olla'?

syys 2018 Työ ja Ura

Pyörivätkö työt mielessä illalla eikä lampaiden laskeminen auta? Meneekö toivomasi rentouttava sunnuntai maanantaita suunnitellessa? Katse tännepäin, jos vastasit kyllä! Rekrytoijamme Milla pohtii palautumisen tärkeyttä jaksamisen kannalta.

Bild

Elämä on paljon enemmän kuin pelkkää työtä 

Päivittäisten kiireiden ja rutiinien keskellä tuppaa unohtamaan, mikä pitkällä tähtäimellä on elämässä tärkeintä. Terveys, perhe, ystävät, aikaa itsellesi... - mitä sinä haluat priorisoida elämässäsi? Vaadimme itseltämme usein paljon töissä, sillä haluamme olla erinomaisia työntekijöitä. Joskus se voi kuitenkin tarkoittaa sitä, että emme muista hengähtää projektien, palavereiden ja deadlineien välillä. Palautumiseen pitäisi varata aikaa samalla lailla, kuin palaverin valmisteluun tai sähköpostitulvan selvittämiseen.  

Hetkessä eläminen on taitolaji 

Haluan olla läsnä siinä mitä teen. En pysty keskittymään töihin, jos en ole päässyt palautumaan - vastavuoroisesti en pysty keskittymään palautumiseen, jos ajatukseni ovat töissä. Tasapainoinen elämä, joka luodaan sisältäpäin, vie pitkälle. Ulkopuoliset tekijät, kuten esimiehesi, perheesi tai harrastuksesi voivat vaatia sinulta paljon, mutta vaadi myös itseltäsi omaa aikaa.  

Muistatko, koska viimeksi vaan olit? Ei ollut pakotteita, aikatauluja tai menoja. Joskus on hyvä viettää päiviä, joissa suurin ohjelmanumero liittyy jäätelötauon tai päiväunien ajankohdan valitsemiseen. Itse koin vain olemisen haastavaksi joitain kuukausia sitten. Olin viimeistellyt tutkintoni ja aiemmin gradun täyttämät illat ja viikonloput vaihtuivat päivätyöhön, joka jätti illat ja viikonloput vapaiksi. Meni hetki palautella mieleen, mitä aito palautuminen on, kun keho ja mieli ovat tottuneet käymään ylikierroksilla yötä päivää. 

Palautuminen on hyvin yksilöllinen asia ja oman tavan löytämiseen voi mennä hetki. Itse nautin kirjan lukemisesta parvekkeella, yksi kollega rehkii tunnin juoksulenkillä ja toinen taas lähtee mummolaan lasten kanssa.  

Työpäivän aikana palautuminen  

Muista myös käyttää aikaa pieniin palautumishetkiin työpäivän aikana. Itse koen hengähtämistauot hyvin tärkeiksi ja energisoiviksi. Koin aikaisemmin syyllisyyttä, jos hetken vain hengähdin enkä tehnyt mitään tuottoisaa.  Kun ymmärsin olevani tuottoisampi palauduttani hetken, ne pari hengähdysminuuttia alkoivat tuottamaan itsensä takaisin vähintäänkin moninkertaisena.  

Hae siis kuppi kahvia kollegan kanssa ja rupattele tulevasta viikonlopusta töiden sijaan. Joskus suosin tiedon lisäämistä kalenteriini, että tänään lähden aikaisemmin kotiin joustavan työajan puitteissa, tai hyödynnän työnantajan tarjoaman edun tunnin liikunnasta työajalla. Näin pidän helpommin lupauksen itselleni siitä, että otan ajan jonka tarvitsen palautumista varten.  

Tunnustele omaa jaksamistasi päivittäin - muista olemisen taitolaji vapaalla sekä palautumisen voima myös työpäivän aikana!  

 

Jaa kaverille