Työ & ura

Ensimmäinen päivä uudessa työpaikassa on - näillä ohjeilla loistat!

Ensinnäkin, onneksi olkoon! Ensimmäinen päivä uudessa työpaikassa on monelle jännittävä tilanne. Miten luon hyvän ensivaikutelman uudella työpaikalla? Miten ensimmäiseen työpäivään pitää valmistautua? Lue vinkit alta.

Onneksi olkoon uudesta työstä!

Uuden työn aloittaminen on monelle jännittävää. On tärkeää muistaa, että työnantaja palkkasi sinut, koska hän uskoo kykyihisi! Kuitenkin on muistettava luoda hyvä ensivaikutelma, joten keräsimme sinulle muutamia vinkkejä matkan varrelle. Tietysti uudet kollegasi ovat parhaita asiantuntijoita perehdyttämään sinut uuden työpaikan kulttuuriin ja käytäntöihin - joten ole avoin ja tutustu kollegoihisi!

Ole ajoissa ensimmäisenä työpäivänäsi!

Olette sopineet työnantajan kanssa työn aloittamisen ajankohdasta uudessa työssäsi, ole siis ajoissa paikalla! Ole paikalla mieluummin liian aikaisin, kuin liian myöhään. Muista, että voi kestää kauemmin päästä työpaikalle kuin luulet. Aamuruuhka voi yllättää tai osoitteen löytäminen kestääkin luultua kauemmin.

Näistä seikoista johtuen muista varata aikaa ensimmäisenä työpäivänä, jotta olet varmasti ajoissa paikalla. Jos tulet myöhässä ensimmäisenä päivänä, työnantajan voi olla jälkikäteen vaikeaa nähdä sinut täsmällisenä henkilönä.

Selvitä pukukoodi etukäteen

Ennen kuin aloitat uudessa työssäsi, on tärkeää, että tiedät kuinka työntekijät pukeutuvat yrityksessä. Hyvä ohjenuora on pukeutua, kuten pukeuduit työhaastatteluun tullessasi. Yleensä businesspukeutuminen tarkoittaa miehille pukua ja solmiota. Naiset pukeutuvat hameeseen tai siisteihin housuihin ja jakkuun.

Varmistu kuitenkin uuden työpaikkasi kulttuurista ja pukeutumistyylistä ennen kuin aloitat työtehtäväsi. Jos olet työllistynyt esimerkiksi start-up yritykseen, pukukoodi on luultavasti rennompi (tai sitä ei ole) ja kollegasi saattavat työskennellä huppareissa ja farkuissa. Tällöin virallinen businesspukeutuminen saattaa herättää hilpeyttä kollegoissasi. Selvitä siis pukukoodi etukäteen.

Huomioi uudet kollegasi

Ole avoin ja ystävällinen uusia kollegoitasi kohtaan. Esittele itsesi koko nimelläsi ja ole kiinnostunut uusista työtovereistasi ja heidän rooleistaan yrityksessä. Työtoverisi tukevat ja varmistavat, että viihdyt. He auttavat sinua alkuun uudessa tehtävässäsi. Tämän vuoksi on tärkeää luoda hyvä ensivaikutelma.

Kutsu uudet kollegasi lounaalle

Lounastauko ensimmäisenä työpäivänä on oiva tapa päästä tutustumaan uusiin työtovereihisi paremmin. Ilmaise mielenkiintoasi työtä ja yritystä kohtaan esittämällä kysymyksiä ja kuuntelemalla uusia kollegoitasi.

Kuuntele ohjeet tarkasti

Varmista, että olet ymmärtänyt ensimmäisen tehtävänannon. Kuuntele tarkasti ohjeet. Jos sinulla on vaikeuksia muistaa tietoa, kirjoita muistiin annetut ohjeet ja jos vielä olet epävarma tehtävänannosta, pyydä rohkeasti apua kollegoiltasi.

Anna itsellesi aikaa

Varsinkin juuri valmistuneilla nuorilla ammattilaisilla on usein erittäin suuret odotukset itseään kohtaan, kun kyseessä on usein ensimmäinen vastuullinen oman alan työpaikka. Saatat esimerkiksi huomata, että et ole saanut perusteellista johdatusta työtehtäviin, vaan että sinut on ikään kuin heitetty leijonan kitaan.

Älä lannistu, jos ensimmäinen päivä ei ole sellainen kuin odotit. Tiedämme kokemuksesta, että kohta uit kuin kala vedessä!

Ennakoi

Jos olet siirtymässä uudelle paikkakunnalle tai uuteen kaupunginosaan, kannattaa tämä muutos suunnitella ajoissa. Sinun kannattaa ottaa selvää jo muutamia viikkoja aikaisemmin käytännön asioista uudessa työympäristössäsi. Konsulttipäällikkömme tukevat sinua tässä muutoksessa.

Muista tukiverkosto

Jos olet juuri siirtynyt kokopäiväisiin työtehtäviin, muista että ensimmäiset 100 päivää työskentelet enemmän. Tämä johtuu siitä, että uuteen rooliin tottuminen vie aikaa. On tärkeää, että sinulla on hyvä tukiverkosto tukenasi. Työ tuntuu paljon palkitsevammalta, jos saat tukea läheisiltäsi.

Älä hätäile

Saatat tuntea, että sinulla olisi hyviä parannusehdotuksia uudessa yrityksessäsi tietyille toiminnoille. Saatat nähdä, että asiat toimivat jopa hitaammin kuin edellisessä työpaikassasi. On kuitenkin tärkeää, että kunnioitat kollegoitasi odottamalla edes muutaman päivän tai kunnes sinulta kysytään ehdotuksia parannuksille.

Näin osoitat kunnioitusta kollegoitasi ja uutta työnantajaasi kohtaan. Kun tunnet paremmin nykyiset toimintatavat, osaat paremmin perustella ehdotuksesi uusista tavoista ja ne otetaan myös paremmin vastaan.

Tervehdi ja sano näkemiin

Ennen kuin lähdet työpaikalta ensimmäisenä päivänä, älä unohda sanoa näkemiin pomollesi! Se on erinomainen tilaisuus keskustella päivän tapahtumista ja kokemuksista.

Onnea ensimmäiseen päivääsi uudessa työpaikassa!

Jaa artikkeli