My profile
My profile
Academyexpand_more
Työnhakijoilleexpand_more
Yrityksilleexpand_more
Meistäexpand_more
Yhteystiedotexpand_more
Hero image
Työ & ura

Oman talouden hallinta – miten pidät tulot ja menot tasapainossa?

Ensimmäinen palkka ensimmäisestä vakituisesta kokopäivätyöstä kolahtaa tilillesi. Mahtava tunne, vai mitä? Opiskelijaelämästä työelämään siirtyminen on monille meistä iso käännekohta elämässä: vähintään hieman tiukalla elämisen sijaan alatkin saada säännöllistä tuloa! Tilanne on monille täysin uusi. Keräsimme ammattilaisen vinkit taloudenhoitoon, jotta voit saada kaiken irti kovalla työllä ansaitusta palkastasi.

Itsensä hemmottelu on sallittua ja ansaittua, kun on tehnyt paljon töitä. Oli kyse sitten monen ruokalajin illallisesta, uudesta laitteesta tai seuraavasta lomamatkasta, olet sinä sen todella ansainnut. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että kyseessä on vasta ensimmäinen monista palkoista ja suunnitella rahankäyttö sen mukaan.

"Yksi hyödyllisimpiä vinkkejä rahankäyttöön on pitää mielessä pienellä budjetilla eletyt opiskeluajat”, sanoo Ylva Yngveson, joka toimii henkilökohtaisena pankkineuvojana. "Useimmat meistä oppivat budjetoimaan ja venyttämään penniä opiskeluaikoina, eikä oppeja kannata heittää heti romukoppaan, kun käytössä on vähän enemmän rahaa", Ylva sanoo.

Vältä menemästä ojasta allikkoon

Houkutus voi olla suuri laittaa nimeä erilaisiin osamaksusopimuksiin ja ostaa kaikkea mahdollista aina uudesta matkapuhelimesta suoratoistopalveluihin, mutta se harvoin on taloudellisesti järkevää.

“Kun olet sitoutunut erilaisiin kuukausilaskutukseen perustuviin sopimuksiin, niistä irtautuminen saattaa olla vaikeaa. Yhtäkkiä huomaat, etteivät ne olleetkaan hyviä diilejä pitkällä aikavälillä. Ne voivat myös rajoittaa elämääsi, erityisesti jos suunnitelmasi muuttuvat nopeasti. "

Vinkki: Tiedätkö, kuinka monta euroa kuukaudessa käytät erilaisten palveluiden kuukausiveloituksiin? Musiikille, elokuville, tv-ohjelmille, kirjoille, podcasteille ja jopa kahville on luotu kuukausiveloitukseen perustuvia palveluita, joihin on helppo tarttua - ja valitettavasti helppo unohtaa. Tarkista siis säännöllisin väliajoin mihin kaikkeen sinulla on suoraveloitus ja karsi ne, joita et käytä!

Kun työura on ensin saatu alkuun, monet alkavat haaveilla elämän muista suurista asioista kuten kodin tai auton ostamisesta tai perheen perustamisesta. Ne eivät ole välttämättä asioita, jotka toteutat ensimmäisenä, mutta ne vaativat säästöjä.

“Taloudellinen tilanteesi ei välttämättä ole koskaan parempi kuin viitenä ensimmäisenä työvuotenasi, joten kannattaa säästää, kun vielä voi”, Ylva sanoo. “Jos haluat perustaa perheen ja saada lapsia, voi olla, että seuraavan kerran sinulla on yhtä paljon rahaa käytettävissä vapaasti vasta sitten, kun lapsesi ovat kasvaneet aikuisiksi ja muuttaneet pois kotoa.”

Joka kuukausi vähän sivuun

On vaikea sanoa tarkalleen, kuinka monta prosenttia palkasta sinun kannattaa säästää joka kuukausi. Ihmisten elämäntilanteet vaihtelevat ja heillä on erilaisia sitoumuksia. Lähtökohdan tulisi kuitenkin olla, että ainakin pieni osa menisi joka kuukausi suoraan säästöön.

“Hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää 10 prosentin säästöastetta - toisin sanoen, jokaisesta palkasta menisi vähintään 10 prosenttia säästöön. Säästöille voi olla monenlaisia tarkoituksia: osa sellaisia, joihin järjestelmällisesti säästämme, kuten lomamatka tai omistusasunto. Osa taas on hyvä ajatella omaksi turvaksi: et voi koskaan tietää, milloin puhelimesi tai pesukoneesi hajoaa, ja sinun täytyy nopeasti hankkia uusi."

Ylva suosittelee, että osa säästöön laitettavista rahoista talletetaan tavalliselle säästötilille. Pitkäaikaiseen säästämiseen kannattaa harkita rahastosäästämistä:

“Korot ovat olleet hyvin matalat jo pitkään, joten pankkitilillä ei rahaa oikein kannata pitää. Rahoitusmarkkinoita tuntevalle osakkeet voivat olla hyvä vaihtoehto, mutta niitä vähemmän seuraaville rahastot ovat turvallisempi vaihtoehto.”

Miten saada enemmän palkkatuloja?

Vanhempasi tai isovanhempasi ovat saattaneet työskennellä lähes koko uransa samalla työnantajalla. Tämän päivän työmarkkinat ovat kuitenkin muuttuneet menneistä vuosikymmenistä huomattavasti ja on todennäköistä, että urasi aikana tulet työskentelemään lukuisilla eri työnantajilla - ehkä yrittäjänä tai freelancerinakin?

“Palkankorotus on usein helpompi saada vaihtamalla työpaikkaa, kun pääset neuvottelemaan palkastasi puhtaalta pöydältä. Muista ottaaa tarkasti selvää, mitä kaikkea uuteen työsopimukseesi kuuluu palkka ja muut edut mukaan lukien."

Asuntokaupat harkinnassa?

Kiinteistö- ja asuntokauppoja tehtäessä on hyvä ottaa huomioon, että elämässä voi tulla vastaan yllättäviäkin muutoksia - työpaikka vaihtua, asuntomarkkinat horjua tai muutto toiselle paikkakunnalle ajankohtaistua. Vaikka nyt korot ovat olleet pitkään poikkeuksellisen matalat, totuus on, että ne voivat koska tahansa jälleen nousta.

“Asuntojen hinnat harvoin putoavat rajusti suurissa kaupungeissa, mutta koskaan siitäkään ei voi olla varma. Mitä jos haluatkin muuttaa työpaikan tai muun syyn takia toiselle paikkakunnalle aikana, jolloin asuntomarkkinat ovat laskussa etkä välttämättä saa asunnostasi samaa hintaa kuin millä sen ostit? Entä pystytkö lyhentämään asuntolainaa myös korkeampien korkojen aikana? Nämä ovat tilanteita ja riskejä, joista sinun tulee olla tietoinen, kun suunnittelet asuntolainan ottamista ja asunnon ostoa."

Ylvan 5 vinkkiä oman taloutensa hoitamiseen

  1. Laadi budjetti ja pidä siitä kiinni!
  2. Harkitse tarkkaan ennen kun sitoudut pitkäaikaisiin sopimuksiin.
  3. Rakenna puskuri yllättävien kulujen varalle.
  4. Varmista, että vakuutuksesi ovat kunnossa - turvaa omaisuutesi, terveytesi ja tulosi!
  5. Pyri säästämään vähintään 10 % palkastasi.