Työ & ura

Emmin uratarina - lentoemännästä rekrytoijaksi

Miten minä onnistuin hyppäämään lentoemännästä rekrytoijaksi? Miten osasin kiteyttää osaamiseni täysin uuteen rooliin sopivaksi? Vielä elokuussa toimistoni oli 12 kilometrissä pilvien päällä. Tällä hetkellä rekrytoin tulevaisuuden rokkistaroja mm. oston, myynnin, markkinoinnin, viestinnän, IT:n, lain ja talouden pariin.

Kuinka pukea osaaminen uuteen työhön sopivaksi?

Uran alkuvaiheessa olevilla ammattilaisilla ja alanvaihtajilla saattaa olla hankaluuksia pukea oma osaaminen uuteen työhön tai alaan sopivaksi. Mitä lentoemäntänä hyödyntämiäni taitoja käytän edelleen päivittäin nykyisessä työssäni?

Vuorovaikutustaidot

Mandariinikiina, venäjä, viittomakieli. Et tarvitse yhteistä kieltä onnistuneeseen kommunikointiin. Vuorovaikutustaitoja taas tarvitsee kaikkialla. Pienetkin eleet, ilmeet ja toista tukeva ilmaisu riittää. Jos on kovin kriittinen ja negatiivinen itseään kohtaan, heijastuu kielteisyys toisiinkin. Hymyile, rohkaise, tue, kuuntele, ole avoin ja läsnä!

Paineensietokyky

Huominen deadline stressaa. Lentäessä deadline oli minuutti, tunti tai kolme sitten. Jokainen työ vaatii tekijältään joustavuutta, soveltamista ja ennakointia eli resilienssiä. Nämä ominaisuudet ovat tärkeitä, sillä käytännössä asiat harvoin menevät suunnitellusti. On tavallista, että työssä ratkotaan päivittäin useita yllättäviä pulmatilanteita.

Empatiakyky

Myöhästynyt lento rakkaiden luokse tai jännittävä tilanne haastattelussa unelmien työhön. Empatiakyky auttaa lukemaan oikein äänensävyjä, ilmeitä ja ruumiinasentoja. Mitä paremmin ihminen tunnistaa ja ymmärtää omia tunteitaan, sitä taitavampi hän on tunnistamaan niitä myös muilla.

Lisäksi ihmistuntemus, maalaisjärjen käyttö, tilannetaju, pelisilmä ja pärjääminen tarvittaessa todella lyhyillä yöunilla auttavat minua pärjäämään kaikessa mihin ryhdyn. Toki näitä taitoja tarvitsee kaikkialla, mutta ajatusten pukeminen konkreettisiksi sanoiksi ja esimerkeiksi toi minut siihen pisteeseen missä nyt olen.

Keskity yhtäläisyyksiin eroavaisuuksien sijaan

Kun vaihdat alaa tai haet ensimmäistä oman alasi työpaikkaa, eikä relevanttia työkokemusta vielä ole, pohdi yhtäläisyyksiä eroavaisuuksien sijaan. Mitä edellisissä työpaikoissasi käyttämiäsi taitoja voisit hyödyntää uudessa työssäsi? Rautaista asennetta ja halua kehittyä on vaikea kompensoida pelkällä osaamisella.

Minkälaisia tilanteita olet kohdannut työssäsi ja mitä olet oppinut niistä?

Kirjoittaja Emmi työskentelee Academic Workilla rekrytoijana.

Jaa artikkeli