Työhaastatteluun valmistautuminen luo itsevarmuutta

joulu 2016 Työnhaku

Ensinnäkin, kun saat kutsun työhaastatteluun, onnittele itseäsi! Olet päässyt ensimmäisen ja karuimman karsintavaiheen läpi, ja enää vain kourallinen hakijoita on kanssasi samalla viivalla. Työhaastattelu on mahdollisuutesi näyttää rekrytoijalle parhaat puolesi ja työhaastatteluun valmistautuminen auttaa sinua perustelemaan rekrytoijalle, miksi juuri sinä olet oikea tyyppi tehtävään.

Bild

Suurin ja yleisin moka työhaastattelussa on se, ettei työhaastattelua varten ole valmistauduttu. Harva meistä on oikeasti parhaillaan tilanteessa, jossa välillä kiperiinkin kysymyksiin pitää vastata "kylmiltään" ja vastauksia arvioidaan. Kurkkaa täältä yleisimmät työhaastattelukysymykset avuksesi valmistautumiseen.

Valmistautuminen helpottaa jännitystä

Työpaikkahaastattelu jännittää meitä kaikkia eikä siinä ole mitään kummallista tai hävettävää. Jännitystä on helpompi hallinta kun on valmistautunut hyvin. Tutustu yritykseen ennen haastattelua. Vieraile yrityksen nettisivuilla ja käy katsomassa viimeisimmät päivitykset some-kanavissa. Näin et ”jäädy”, kun sinulta kysytään mitä mieltä olet yrityksen palveluista, viimeisimmästä kampanjasta tai uudesta juuri lanseeratusta tuotteesta. Hyvä valmistautuminen antaa sinulle itsevarmuutta.

Osoita oma-aloitteisuutta

Vaikka työnantajan tehtävänä onkin antaa lisätietoja yrityksestä ja hakemastasi työstä, oma-aloitteisuus antaa sinusta hyvän vaikutelman. Mieti etukäteen siis yritykseen ja työtehtäviin liittyviä kysymyksiä, joihin haluat saada vastauksen haastattelussa, näin voit osoittaa kiinnostuksesi ja motivaatiosi tehtävään. Hyviä kysymyksiä ovat esimerkiksi "mitkä ovat tärkeimmät tehtävässä onnistumisen mittarit" tai "mikä on kyseisen tehtävän rooli yrityksen kasvustrategiassa?"

Tunnista haetut kompetenssit eli työntekijän halutut ominaisuudet

Vaikka haastattelut poikkeavat hieman toisistaan, on niissä aina samat elementit. Yksi näistä on hakijan henkilökohtaisista ominaisuuksista eli kompetensseista keskusteleminen. Haetut kompetenssit pitäisi löytyä hyvin kirjoitetusta työpaikkailmoituksesta. Muista siis lukea työpaikkailmoitus hyvin ennen haastattelua. Mitä ominaisuuksia työpaikkailmoituksessa korostetaan? Tunnista haetut kompetenssit ja vertaa niitä omiisi. Millaisia konkreettisia tilanteita ja esimerkkejä voit antaa työhaastattelussa? Kikka on yhdistää vahvuutesi konkretiaan ja kertoa miten niistä olisi hyötyä hakemassasi työpaikassa. Jos onnistut tässä, jäät taatusti mieleen! 

 

Jaa kaverille