Työhaastattelun peruminen, toisen työpaikan saaminen - näihin tilanteisiin saatat törmätä työnhaussa

heinä 2018 Työnhaku

Miten siirrän työhaastattelua? Kannattaako työhaastattelu perua puhelimitse vai tekstiviestillä? Työnhaussa saattaa joskus joutua hankalan tilanteen eteen ja moni meistä on varmasti miettinyt, miten näissä tilanteissa kannattaa toimia. Rekrytoijamme Anni kokosi yhteen työnhaun yleisimmät hankalat tilanteet ja kertoo, miten näissä kannattaa toimia.

Bild

Kun työnhaku on ajankohtaista, hakemuksia lähtee potentiaalisille työnantajille usein kymmenittäin. Näin pitääkin olla, sillä harvoin se ensimmäinen, toinen tai viideskään haettu työpaikka nappaa. Lisäksi hakuprosessit voivat joskus viivästyä tai yrityksen tilanne jopa muuttua kesken haun niin, ettei alkuperäistä tarvetta uudelle työkaverille enää olekaan.  

Työnhakuun liittyy myös erinäisiä aikatauluja ja sovittuja tapaamisia, mutta välillä elämä tulee tielle ja haastattelupäivän aamuna herää kaktus kurkussa tai bussi jättää maantien varteen odottamaan. Vastaan saattaa myös tulla tilanne, jolloin pöydällä on kaksi työtarjousta tai työpaikka on jo otettu vastaan, ja eteen tulee vielä mielenkiintoisempi mahdollisuus. Mitä tällöin pitäisi tehdä?  

Työhaastattelun siirtäminen 

Työpaikalle ei mennä sairaana, koska tällöin ihminen ei ole parhaimmillaan ja vaarana on tartuttaa koko toimisto flunssaan. Samaa sääntöä kannattaa noudattaa myös työhaastattelussa. Jos aamulla nousee kuume ja nenä vuotaa, älä lähde haastatteluun. Välillä myös omat aikataulut muuttuvat, eikä useassa paikassa voi olla yhtä aikaa. Nappaa puhelin käteen, soita haastattelijalle ja sovi uusi aika. Jos et tavoita haastattelijaa, laita tekstiviesti perään. Harvoin prosessissa on niin kiire, ettei uutta tapaamista voisi sopia myöhemmin samalla viikolle. Haastattelija myös arvostaa soittoasi, sillä se tavoittaa paremmin kuin sähköposti, etenkin jos aikataulu on tiukka.  

Työhaastattelun peruminen 

Tässä pätee sama sääntö kuin haastattelun siirtämisessä: peru työhaastattelu soittamalla! Jos on käynyt hyvin ja uusi työpaikka on plakkarissa, mutta haastatteluja on jo sovittu muuallekin tai tulet toisiin aatoksiin työpaikan suhteen, ilmoita tästä nopeasti haastattelijalle soittamalla. Jätät itsestäsi ammattimaisen ja rohkean kuvan ja annat samalla rekrytoivalle taholle mahdollisuuden kutsua haastatteluun toisen työnhakijan, joka saattaa saada tehtävästä unelmiensa työn.  Älä missään nimessä jätä tulematta haastatteluun ilman, että ilmoitat tästä etukäteen. Ikinä ei tiedä, milloin työhaku on taas ajankohtaista, tai saatat kohdata rekrytoivan henkilön jossain toisaalla, jolloin hyvästä mielikuvasta on hyötyä. 

Myöhästyminen haastattelusta 

Kaikki myöhästyvät joskus eivätkä työhaastattelutilanteet ole poikkeus. Tilanne voi tuntua todella ikävältä ja herättää jopa pientä paniikkia, kun metro matelee eteenpäin. Olipa kyseessä sitten minuutin tai vartin myöhästyminen, siitä kannattaa ilmoittaa haastattelijalle heti, jotta hän osaa ottaa sen huomioon omassa aikataulussaan. Sama neuvo pätee myös, jos olet vahingossa mennyt väärään osoitteeseen tai et löydä perille haastattelupaikalle. 

Samanaikaiset hakuprosessit 

Saat riemastuttavan puhelun, jossa sinulle tarjotaan töitä mielenkiintoisesta firmasta. Sinulla on kuitenkin kesken toinen rekrytointiprosessi, jossa olet edennyt pitkälle ja päätökset tulevat ehkä jo ihan lähipäivinä. Kerro avoimesti puhelimessa, että haluat odottaa vastausta vielä toiselta yritykseltä, ennen kuin hyväksyt saamasi työtarjouksen. Työmarkkinoilla tämä on normaali tilanne: työnhakijoilla on useita hakuprosesseja samanaikaisesti, ja osaajista kilpaillaan yritysten kesken. Kerro myös, jos tarjotussa työtehtävässä on jotain, mikä mietityttää sinua. Näin saatat saada lisätietoa tehtävästä, firmasta tai tiimistä, ja tämä saattaa auttaa sinua päätöksenteossa. Rekrytoijan reaktiota on myös turha pelätä. Asiansa osaavan henkilön, oli sitten kyseessä ammattirekrytoija, firman HR:n edustaja tai rekrytoiva esimies, tulisi olla valmistautunut myös tähän tilanteeseen ja ottaa asia tyynesti vastaan. Jos puhelimen toisessa päässä tunteet kuohahtavat, tämäkin saattaa antaa sinulle tietoja päätöksesi tueksi. 

Sain toisen työpaikan - mitä teen? 

Olet saanut ja ottanut vastaan työtarjouksen ja sopimuksen allekirjoituspäiväkin on jo sovittu. Olet jopa saattanut allekirjoittaa sopimuksen. Saat uuden, mielenkiintoisemman tarjouksen ja haluat ottaa sen vastaan. Mitä teet? Jätätkö unelmiesi työn ottamatta? Älä. Jälleen kerran suosittelen, että soitat ja kerrot asiasi avoimesti työpaikalle, jonka kanssa sopimuksenkirjoitus on jo sovittu. Rekrytoinnit ovat firmoille isoja satsauksia, ja niiden tavoitteena on löytää paras mahdollinen osaaja firmaan. Tämä mielessä pitäen kerro tilanteesi heti, kun kuulet siitä, ja valmistaudu kertomaan, miksi päätit valita toisen tarjouksen. Valmistaudu myös, että puhelun vastaanottaja saattaa olla pettynyt päätökseesi. Mutta, kuten edellä, osaava ja firman työnantajamielikuvasta huolehtiva rekrytoiva henkilö nielee pettymyksensä ja toivottaa sinulle onnea uusiin haasteisiin. 

Anni toimii Academic Workilla rekrytoijana. Hän arvostaa avoimuutta niin hakijoiden kuin rekrytoivien tahojenkin puolelta rekrytointiprosesseissa.   

Jaa kaverille