Uratarina: joustava työ maisteriopintojen ohella

tammi 2017 Työ ja Ura

Sarin uratarina siitä, miten työssäkäyvä opiskelija yhdistää peräti kaksi työtehtävää joustavasti opintojen ohelle. "Tällä hetkellä siis yhdistän kahta osa-aikaista työtä sekä koulua. Se vaatii joustoa niin itseltä, esimiehiltä kuin koululta, mutta tähän asti kaikki on sujunut melko mallikkaasti."

Bild

Sari on Aalto-yliopiston maisteriopiskelija Energiatekniikan alalta ja työskentelee opintojensa ohessa käyttöönottokoordinaattorina sekä tietojen keräilijänä Fortumilla.

Työssäkäyvä opiskelija vai opiskeleva töissäkävijä?

Olen työssäkäyvä opiskelija sekä opiskeleva työssäkävijä, kumpaa teen enemmän - se vähän vaihtelee, mutta tarkoitus on ollut yhdistää molemmat. Nykyisillä töilläni tämä sujuukin: töitäni voi tehdä etänä hyvin pitkälti enkä ole sidottu tiettyyn työaikaan, joka helpottaa huomattavasti koulun kanssa. Niin, mitä teenkään työkseni? Teen tällä hetkellä kahta työtä Fortumille, toimin Käyttöönottokoordinaattorina sekä Tietojen keräilijänä. Opiskelen maisterinopintojani Aalto Yliopistossa Energiatekniikan alalla, tätä aikaisemmin olen suorittanut Insinöörin (AMK) tutkinnon Mikkelin Ammattikorkeakoulussa, mistä valmistuin vuonna 2013 linjalta Environmental Engineering.

Työtä oppii tekemällä, myös teknistä dokumentointia

Aloitin työt Fortumilla viime helmikuussa Käyttöönottokoordinaattorina, työssäni teen lähinnä teknistä dokumentointia hyödyntäen Exceliä ja Fortumin omia ohjelmistoja ja tietokantoja. Päädyin tähän työpaikkaan, kun huomasin ilmoituksen Academic Workin sivuilla, joita aina välistä selailin. Työpaikka ilmoitus vaikutti optimaaliselta: oman alan työpaikka osa-aikaisena ja työkuvauskin vaikutti mielenkiintoiselta. Parin haastattelukierroksen jälkeen sain tietää, että paikka on minun ja fiilis oli mitä mahtavin. Vaikka olinkin tehnyt jonkinsorttista dokumentointia aiemmin, on pakko myöntää, ettei ne työkokemukset hirveästi auttanut tämän tehtävän opettelussa: dokumentointi oli paljon teknisempää ja vaikka olenkin opiskellut ja opiskelen tekniikan alalla, niin osasta jutuista olin vaan ihan pihalla. Sain kuitenkin hyvin tukea esimieheltäni sekä muilta työkavereilta asian alkuun pääsemisessä ja on niistä taidoista ollut hieman jelppiä koulunkin kanssa. Ei myöskään ole ikinä ollut tunnetta, että kehtaako jotain asiaa kysyä, kaikki ovat aina vastanneet askarruttaviin asioihin todella mielellään.

Heinäkuussa sain puhelun Fortumin Naantalin toimipisteeltä, minne Fortum rakentaa uutta CHP-laitosta. He etsivät tähän tehtävään jotakuta, joka olisi jo jonkin verran tuttu heidän laitekorttien kanssa ja pystyisi osa-aikaisesti tarkastamaan niitä ja olivat saaneet Academic Work:lta vihiä, että minä olin tehnyt jo vastaavaa työtä. Myös silloinen Fortumin esimieheni oli suositellut minua Naantaliin, mikä tuntui tietysti hyvältä ja kannustavalta. Näin sitten pääsin käsiksi toiseen työhöni Fortumilla Tietojen keräilijänä.

Kahden osa-aikaisen työn ja opintojen yhdistäminen vaatii joustoa

Tällä hetkellä siis yhdistän kahta osa-aikaista työtä sekä koulua. Se vaatii joustoa niin itseltä, esimiehiltä kuin koululta ja tähän asti on kaikki sujunut melko mallikkaasti, tietysti välistä tulee huono omatunto, jos ei pysty ihan niin paljon panostamaan ajallisesti johonkin työprojektiin / koulujuttuun kuin haluaisi, mutta yritän aina kompensoida sitä, kun kiireet esim. koulun / töiden kanssa antaa myöten.

Parasta työssäni ovat kaksi reilua ja joustavaa esimiestäni molemmista työtehtävistä, unohtamatta auttavaista ja aina positiivista konsulttipäällikköäni Academic Workin puolelta. Parasta ovat myös mukavat ja avuliaat työkaverit sekä pääasiassa itsenäiset, kiinnostavat työtehtävät, jotka helpottavat koulun kanssa asioiden yhdistämistä. Toki työhöni kuuluu myös muiden Fortumin työntekijöiden ja laitetoimittajien kanssa kommunikointi, joten myös yhteistyökyvyt pääsevät käyttöön.

Sari Mörsky 

Jaa kaverille