Valmistautuminen työhaastatteluun

Haastattelussa sinä ja työnantaja tutustutte toisiinne. Tapaaminen on yhtä tärkeä molemmille osapuolille. Miten haastatteluun kannattaa valmistautua? Mitä kysymyksiä haastattelussa esitetään? Miten olisi pukeuduttava? Kannattaako asioita kaunistella? Katso vastaukset alta. 

Ole oma itsesi

Haastattelussa on tärkeintä olla oma itsensä. Sinun on siis luotettava itseesi, osoitettava pätevyytesi ja korostettava kokemusta, josta voi olla hyötyä hakemassasi tehtävässä. Joudut varmasti vaikeuksiin, jos kehuskelet suorittaneesi kolme tutkintoa, puhuvasti sujuvasti neljää kieltä, olevasi yhtä kovassa kunnossa kuin huippu-urheilija ja toimivasi vapaa-ajallasi parinkymmenen järjestön puheenjohtajana. Liioittelu on helppo havaita, ja tiedot on helppo tarkistaa.

Valmistaudu hyvin 

Valmistaudu haastatteluun huolellisesti ja kiinnitä huomiota vuorovaikutukseen. Tutustu yritykseen jo ennen haastattelua, vaikka työnantajan tehtävänä onkin antaa lisätietoja yrityksestä ja hakemastasi työstä. Oma-aloitteisuus antaa sinusta hyvän vaikutelman. Hyvä valmistautuminen antaa sinulle myös itsevarmuutta. Mieti etukäteen myös yritykseen ja työtehtäviin liittyviä kysymyksiä, joihin haluat saada vastauksen haastattelussa, näin voit osoittaa kiinnostuksesi ja motivaatiosi tehtävään. Täältä löydät yleisimmät työhaastattelukysymykset avuksesi valmistautumiseen. 

Pukeudu siististi 

Hyvä lähtökohta työhaastattelupukeutumiseen on businesspukeutuminen. Yleensä businesspukeutuminen tarkoittaa miehille pukua ja solmiota. Usein myös suorat housut, kauluspaita sekä pikkutakkikin riittävät. Naiset pukeutuvat siistiin mekkoon, polvipituiseen hameeseen ja kauluspaitaan tai jakkupukuun. Kun mietit pukeutumista työhaastatteluun, kannattaa pitää mielessä millaiseen yritykseen olet hakemassa. Esimerkiksi kansainväliset konsernit ovat tarkempia businesspukeutumisesta kuin start-up yritykset.

Työhaastattelun tarkastuslista

  • Ota mukaan hakemuksesi, ansioluettelosi ja todistuksesi.
  • Älä myöhästy.
  • Pukeudu siististi ja ole kohtelias.
  • Ota katsekontakti haastattelijaan.
  • Käytä aikaa vastaustesi miettimiseen.
  • Ole asiallinen. Yritä vastata kysymyksiin selkeästi ja rakentavasti.
  • Ole kiinnostunut. Työnantaja haluaa palkata innostuneen työntekijän.
  • Korosta vahvuuksiasi, mutta muista, että kaikilla on myös heikkouksia.
  • Ole oma itsesi.

Jaa