Etsitkö työtä, jossa pääset näkemään kättesi jäljen ja tienaamaan hyvin? Janoatko urakehitystä jo ennen ensimmäistä työpäivääsi? Et ole yksin!
Kokosimme yhteen vuoden 2021 Young Professional Attraction Indexin (YPAI) -tutkimuksen kohokohdat, jotta sinä pääset näkemään, mitä kaltaisesi nuoret ammattilaiset arvostavat työnantajaa etsiessään ja valitessaan.
Loimme Young Professional Attraction Index –tutkimuksen ymmärtääksemme paremmin, mitkä työnantajat ovat nuorille ammattilaisille kaikkein houkuttelevimpia ja miksi. Tutkimustulokset perustuvat kymmenien tuhansien nuorten ammattilaisten (vuonna 2021 yli 14 500!) vastauksiin, ja ne toimivat sillanrakentajana työnantajien ja potentiaalisten työntekijöiden välillä. Tuhannet työnantajat kuudessa Euroopan maassa paneutuvat tutkimustuloksiin ja kehittävät omaa työnantajalupaustaan ja –imagoaan sen avulla.
Vaikka YPAI on ensisijaisesti suunnattu työnantajien käyttöön, se on täynnä sisältöä, josta sinäkin voit hyötyä! Voit löytää inspiraatiota siitä, mitä muut nuoret ammattilaiset kaipaavat työnantajilta ja siten ymmärtää myös omia toiveitasi paremmin, kun etsit seuraavaa työpaikkaasi. Tulokset voivat auttaa sinua myös työhaastatteluihin valmistautuessa, tai kun mietit omaa urakehitystäsi, kun tunnistat, mitä sinun kannattaa työnantajalta kysyä.
Koronapandemiasta huolimatta, tai ehkä juuri sen takia, työympäristöstä ja kollegoista on tullut yksi tärkeimmistä tekijöistä nuorille ammattilaisille työnantajaa valitessaan. Myös joustavuuden merkitys on kasvanut: työskentelivätpä he kotoa, toimistolta tai vähän molemmista, on hyvät suhteet kollegoihin ja esihenkilöihin keskeinen tekijä työssä menestymiselle ja viihtymiselle!
Merkityksellisyys on nuorille ammattilaisille tärkeää, niin päivittäisissä tehtävissä, kuin laajemmassa mittakaavassa vastuullisuutena. Lisäksi yhä useampi arvostaa työnantajan ja työpaikan vakautta. Monet työnantajat, jotka ovat selvinneet koronapandemiasta hyvin esimerkiksi innovatiivisuuden ja sen avulla vahvistuneen vakauden myötä menestyivät houkuttelevimpien työnantajien listauksessa. Toki, hyvät palkka ja etuudet eivät ole myöskään haitaksi - löytyyhän ne listan kärkipaikalta ollen nuorille ammattilaisille kaikkein tärkein asia työnantajaa valitessa.
Lisäksi jo uran alkuvaiheessa olevat osaajat kaipaavat kasvu- ja kehittymismahdollisuuksia sekä esihenkilöitä ja johtajia, jotka yhdistävät mentoroinnin ja johtajuuden ohjatakseen nuoria ammattilaisia urallaan eteenpäin.
Tutustu potentiaalisiin työnantajiin heidän työpaikkailmoitusten, urasivujen ja sosiaalisen median kanavien avulla. Kurkkaa myös Linkedinistä satutko tuntemaan jonkun siellä työskentelevän. Juttelemalla nykyisten työntekijöiden kanssa saat ensikäden tietoa siitä, millainen työnantaja on?
Kysyimme rekrytoijaltamme hieman vinkkejä siihen, miten voit selvittää itsellesi tärkeitä asioita työnantajalta niin rekrytointiprosessin aikana kuin jo työllistyttyäsi. Konsulttipäällikkömme Eero Saine jakoi muutaman hyvän vinkin - tutustu niihin alla!
Ole rehellinen ja avoin. Rekrytoijat arvostvat avoimuutta ja aitoutta myös silloin kun kyse on asioista, jotka mietityttävät sinua.
Ole rohkea. YPAIkin sen osoittaa: et varmasti ole ainoa, jolle tietyt asiat ovat tärkeitä työnantajassa. Älä siis pelkää ottaa sinulle tärkeitä asioita esille!
Ajoita kysymyksesi oikein. Ensimmäisessä haastattelussa on tärkeintä keskittyä sinuun, taitoihisi, taustaasi ja persoonaasi. Käytä aika hyödyksesi oman osaamisesi esittelyyn ja siihen, mitä sinä voit työnantajalle tuoda. Toisella (ja kolmannella) haastattelukierroksella keskitytään enemmän työnantajan tarjoamiin asioihin ja siten myös avoin keskustelu toiveista ja odotuksista onnistuu paremmin. Se on täydellinen aika ja paikka kysellä esimerkiksi työpaikan kulttuurista, eduista, toimitatavoista ja eduista.
Juttele esihenkilösi tai yksikönvetäjän kanssa avoimesti! Jos huolesi liittyy esihenkilöösi, voit aina kääntyä HR:n puoleen tai jos teet töitä konsulttina, myös konsulttipäällikkösi on tukenasi.
Ole rehellinen ja avoin – edelleen. Huolien ilmaiseminen ja kysymysten esittäminen ovat yhtä tärkeitä (ellei tärkeämpiä) työsuhteen aikana. Ne ovat tapoja osoittaa olevansa kiinnostunut ja haluavansa kehittää työyhteisöä.
Ole ratkaisukeskeinen. Esimerkiksi jos koet ansaitsevasi palkankorotuksen, listaa valmiiksi perusteita korotukselle ja valmistaudu esittämään konkreettinen ehdotus. Tai jos haluaisit työnantajasi toimivan tietyssä asiassa vastuullisemmin, pyri esittämään konkreettisia keinoja, joilla asiaa voisi edistää. Ratkaisukeskeisyys on taitona äärimmäisen arvokas ja sellainen, jota työnantajasi varmasti pitää vahvuutenasi!