Academic Work Logo
Julkisen sektorin resursoinnissa on yksi malli ylitse muiden, joka on täysin alihyödynnetty

Julkisen sektorin resursoinnissa on yksi malli ylitse muiden, joka on täysin alihyödynnetty

Jimi Pukkila KAM
4 min lukuaika

Jos vastaat julkisella sektorilla resursoinnista, tiedät jo mikä sakkaa. Osaajapula, säästöpaineet, hitaat hankintaprosessit ja epävarmuus pitkän aikavälin rekrytointitarpeista.  

Jatkuvasti vaaditaan nopeaa reagointia ja samalla tulisi rakentaa kestävää tekemistä. Ristipaineet ovat todellisia.  

Itse satoja keskusteluita julkisen sektorin eri toimijoiden kanssa käyneenä voin todeta, että resursoinnin haasteet ja vaikuttajat niiden takana ovat selvillä. Parannettavaa näen erityisesti siinä, kuinka hyvin ymmärretään aidosti kustannustehokkaat ratkaisut. Sellaiset, jotka lisäävät julkisen sektorin resursoinnin joustavuutta ilman, että laadusta tingitään.  

Julkisen sektorin erityispiirteet vaativat erityisiä ratkaisuja  

Julkisella sektorilla tasapainoillaan jatkuvasti kahden tavoitteen välillä: tarvitaan toisaalta ketteryyttä nopeaan reagointiin, toisaalta kykyä rakentaa vaikuttavuutta pitkällä aikavälillä. Tätä tasapainoa rajoittavat usein tiukat reunaehdot, kuten kilpailutusprosessit ja budjettiraamit.  

Resursointiin on löydettävä malli, joka mahdollistaa pitkäjänteisen osaamisen rakentamisen ilman, että alkuvaiheessa, jolloin kokonaiskuva on vielä tarkentumatta, sitoudutaan liikaa. Samalla tulisi kuitenkin myös olla mahdollisuus sitouttaa parhaat osaajat.  

Temp-to-perm on resursoinnin malli, jossa kaikki voittaa  

Temp-to-perm -resursointimalli on konsultoinnin ja rekrytoinnin yhdistelmä. Se mahdollistaa osaajien tuomisen organisaatioon konsulttina siten, että asiakkaalla on selkeä optio rekrytointiin sitten, kun oikea aika koittaa.  

Tämä on harkittu ja joustava resursoinnin muoto, jossa asiakas voi ensin varmistua osaajatarpeesta ennen sitovaa rekrytointipäätöstä, eli ennen sitovaa investointia.  

Mahdollisuus rakentaa osaajaputkia on avain kustannussäästöihin ja pitkän tähtäimen osaamisen kasvattamiseen  

Erityisesti suurissa hankkeissa, joissa tarvitaan pidempiä konsultointijaksoja, temp-to-perm –resursointi antaa mahdollisuuden rakentaa osaajaputkia vakinaistaen konsultit vasta sitten, kun osaajatarve on oikeasti selvillä.  

Näin saadaan kasvatettua inhouse-osaamista aidosti motivoituneilla tekijöillä, jotka tuntevat organisaation ja rekrytoitua rooleihin, jotka on todistettu tarpeellisiksi.  

Budjetti kiittää, kun säästytään raskailta rekrytointi- ja investointipäätöksiltä ennakkoon ja rekrytoidaan vasta, kun osaajatarpeet ovat kirkastuneet.  

Temp-to-perm ei ole määräaikaisuus vailla jatkoa, ja siksi se toimii myös yksilön näkökulmasta  

Työn tarjoama merkityksellisyys ja vakaus ovat nykypäivän osaajille suuressa arvossa. Siksi konsulttitoimeksianto, joka tarjoaa mahdollisuuden pysyvyydelle kiinnostaa. Temp-to-perm –malli ei ole määräaikaisuus vailla jatkoa, vaan kutsu tutustua, kasvaa ja sitoutua.  

Olemme Academic Workilla nähneet tämän toimivan yhä uudelleen. Tekijä astuu sisään konsulttina, lunastaa paikkansa ja jää asiakasorganisaatioon. Organisaatio saa motivoituneen, perehtyneen ja osaavan työntekijän ja tekijä saa työnantajan, joka on vakuuttunut hänen arvostaan.  

Julkisen sektorin toimivuus on yhteiskunnallisesti erittäin merkittävä asia ja siksi haluan tarjota kauaskantoisia ratkaisuja, enkä vain tunteja laskutettavaksi. Temp-to-perm on mielestäni yksi vahvimmista resursoinnin työkaluistamme juuri nyt. Käytetään sitä.  


Olen paikalla tiistaina 13.5. järjestettävässä Valtio Expossa Helsingin Marina Congress Centerissä. Löydät minut Academic Workin ständiltä 76B. Tule rohkeasti juttelemaan temp-to-perm –mallista, tai resursoinnista ylipäätään!  

–Jimi Pukkila, Key Account Manager, Academic Work