Academic Work Logo
Julkkaripuolen projektit eivät odota tekijöitä – siksi osaajapooli tulee turvata uusia osaajia kasvattamalla

Julkkaripuolen projektit eivät odota tekijöitä – siksi osaajapooli tulee turvata uusia osaajia kasvattamalla

Kimmo Koski
4 min lukuaika

“IT-tiimin Kimmo jää pian eläkkeelle. Etsitään tilalle uusi Kimmo.” 

Tuttu kuvio? Aivan liian tuttu, jos minulta kysytään. Julkinen sektori on käännekohdassa, jossa osaamisvajetta ei paikata enää eilisen keinoilla. Tarvitaan uutta osaamista, tuoretta ajattelua ja etenkin uusia tapoja kasvattaa kriittisiä osaajia, koska projektit eivät odota. 

Reskilling on ratkaisu, jonka soisin kuuluvan jokaiseen valtion organisaation työkalupakkiin  

Julkisen sektorin teknologiahankkeissa törmätään yhä samaan ongelmaan: täsmäosaajia ei löydy, mutta projekteja ei voi pysäyttää. Olipa kyseessä tekoälyn hyödyntäminen tai tietoturvan parantaminen, avainrooleihin ei ole tekijöitä tai he ovat töissä aivan muualla kuin julkisella sektorilla. 

Siksi täsmäosaamisen kasvattaminen on ratkaisu, jonka soisin kuuluvan jokaisen valtion organisaation työkalupakkiin.  

Räätälöidyn intensiivikoulutuksen avulla organisaatioon saadaan koulutettua kriittistä täsmäosaamista nopeasti. Näin turvataan osaamisen kasvattaminen asiantuntijarooleihin, kuten data-analyytikko, ohjelmistotestaaja, tietoturva tai pilvipalveluiden osaaja – eli järjestelmäuudistusten ja digitalisaatiohankkeiden onnistumisen kannalta keskeisiin pesteihin. 

Academic Work toi markkinoille 12 viikon Academy-intensiivikoulutukset vuonna 2015, joiden voimalla on sittemmin uudelleenkoulutettu päälle 3500 täsmäosaajaa yli 1000 eri organisaatioon. Kuitenkin pääosin vain yksityiselle sektorille.  

Osaamisen kasvattaminen on strateginen investointi 

Väestö ikääntyy, eläköityminen kiihtyy ja osaajapula syvenee. Tulevat vuodet eivät tule tuomaan helpotusta eikä täsmäosaajia ilmesty tyhjästä. Ne pitää kouluttaa.  

Viisain keino kouluttaa on käytännönläheinen ja kustannustehokas täsmätarpeeseen räätälöity intensiivikoulutus, joka tuottaa välitöntä lisäarvoa organisaatiolle – sekä tietysti myös yksilölle. 

Siksi kysyn: millaista osaamista organisaatiosi tarvitsee viiden vuoden päästä? Kuka vastaa digitalisaatiohankkeista, isoista järjestelmäuudistuksista ja datan hyödyntämisestä silloin? 

Academyn osaajien suurin arvo ei ole täsmäosaaminen, vaan organisaatioon tarttuva kasvun ilmapiiri 

Tulevaisuuden osaajat haluavat työskennellä merkityksellisten asioiden parissa. He eivät kuitenkaan vielä ole löytäneet julkkaripuolelle. Ei siksi, etteikö kiinnostusta olisi, vaan siksi ettei reitti ole ollut auki. Academy raivaa tien.  

Meidän Academy-mallimme tuo julkisen sektorin organisaatioihin ihmisiä, jotka ovat kasvunnälkäisiä, erinomaisen oppimiskykyisiä ja sitoutuneita panostamaan niin omaan kuin organisaation kasvuun.  

Olemme lukuisia kertoja nähneet, miten oppimisen, kehittymisen ja yhteistyön ilmapiiri leviää Academyn alumneista koko organisaatioon. 

Monimuotoisuus ei ole vain arvo – se on kilpailuetu 

Julkinen sektori rekrytoi usein perinteisesti, ja se näkyy: homogeeniset tiimit, joissa osaajilla on samankaltainen tausta. Kuitenkin kompleksiset ongelmat, kuten tekoälyhankkeet ja kyberturva, kaipaavat monimuotoisia ratkaisuja. Tällöin tarvitaan ihmisiä, joilla on erilaisia näkemyksiä, osaamista ja elämänkokemusta. 

Academyn kautta tavoitetaan osaajia, joihin ei muuten päästä käsiksi: alanvaihtajia ja tulevaisuuden tekijöitä, joilla on valtava halu näyttää. 

Muutos on jo käynnissä 

Tiedän, että julkinen sektori ei ole jäänyt jälkeen. Laiva on kääntymässä, kuitenkin mielestäni aivan liian hitaasti. On aika kiihdyttää. 

Minä ja kollegani AW:lla autamme siinä. 


Olen paikalla tiistaina 13.5. järjestettävässä Valtio Expossa Helsingin Marina Congress Centerissä. Löydät minut Academic Workin ständiltä 76B. Tule rohkeasti juttelemaan osaamisen kasvattamisesta, tai resursoinnista ylipäätään! 

–Kimmo Koski, Key Account Manager, Academic Work