My profile
My profile
Academyexpand_more
Työnhakijoilleexpand_more
Yrityksilleexpand_more
Meistäexpand_more
Yhteystiedotexpand_more
Hero image
Työ & ura

Konsulttitarina: projektikoordinaattorista kooditaituriksi 12 viikossa

Matilda oli ajatellut kulkevansa perinteistä polkua, kunnes tuli aika etsiä uusi suunta ja uusi ura. Opiskeltuaan muutaman kuukauden yliopistossa toista kertaa, hän oivalsi, että on olemassa toinen tie. Matildasta tuli tukholmalaisen Perrigo Nordicin Business System Developer kahdentoista intensiivisen opiskeluviikon jälkeen. Matildalle uudenlaisen koulutusmahdollisuuden hyödyntäminen Academic Work Academyn C# .Net -ohjelmassa avasi hänelle kaikkein suorimman reitin sinne, minne hän halusi päästä.

Mitä työpäivääsi tavallisesti kuuluu? Työni koostuu suurimmaksi osin tuotteen elinkaaren hallintajärjestelmän sisäisestä ylläpidosta. Asiakkaitani ovat yrityksen muut osastot. Tavallinen työpäivä alkaa edellisen päivän läpikäymisellä lähimmän kollegani kanssa: keskustelemme päivän tehtävälistasta ja ratkaistavista ongelmista. Yleensä minulla on yksi tai kaksi palaveria päivässä jonkin osaston edustajan kanssa. Käymme läpi heidän esittämiään järjestelmämuutoksia. Loput päivästä kuluu varsinaisten työtehtävien tekemiseen. Ne vaihtelevat painikkeen värin muuttamisesta uuden ominaisuuden kehittämiseen. Iso osa työtä on liiketoiminnan kehittäminen, mikä ei välttämättä ole tyypillisintä ohjelmointityössä. Pidämme kokouksia eri osastojen kanssa ymmärtääksemme heidän työnkulkujaan, jotta voimme auttaa digitalisoimaan niitä.

Miten päädyit tälle urapolulle? Itse asiassa opiskelin ennen Academic Work Academya jotain tyystin erilaista: minulla on alempi korkeakoulututkinto antropologiasta ja kansainvälisestä kehitysyhteistyöstä Sussexin yliopistosta Iso-Britanniasta. Valmistuin 2014 ja aloitin työt Lääkärit Ilman Rajoja -järjestössä. Tehtäväni oli järjestää bränditapahtumia Ruotsin toimistolla. Työskentelin järjestössä viitisen vuotta ja se oli mahtavaa aikaa. Huomasin kuitenkin, että haluan kehittää kovaa osaamistani. Olin generalisti ja vaikka sadat ovet olivat auki minulle, tunsin niiden olevan vain hieman raollaan. Jouduin työskentelemään kovasti päästäkseni niistä läpi. Halusin selkeämmän ammatillisen suunnan.

Valitsin koodauksen, koska ajattelin sen olevan työtä, josta nautin. Nautin logiikasta, ongelmanratkaisusta ja kielistä. Olin suunnitellut hankkivani koulutuksen perinteisin keinoin, minkä vuoksi hain viisivuotiseen insinöörikoulutukseen KTH:lle Tukholmaan. Koin kuitenkin, ettei viiden vuoden opiskelu ollut välttämättä oikea ratkaisu minulle, koska minulla jo oli kaksi alempaa korkeakoulututkintoa ja viiden vuoden työkokemus. Eräs Academic Workilla työskennellyt ystäväni ehdotti minulle Academic Work Academyn koulutusohjelmaa. Tiesin, että minun oli tartuttava tähän mahdollisuuteen. Valmistuin koulutusohjelmasta huhtikuussa 2020 ja aloitin työt heti toukokuussa.

Mistä asioista pidät työssäsi eniten? Mikä saa sinut innostumaan? Ongelmanratkaisu antaa minulle kaikkein suurimman tyydytyksen. Joskus ratkaisun keksiminen vie tunnin, toisinaan mietin ratkaisua viikkoja tai kuukausia! Vaikka kuinka tekisin erilaisia mallinnuksia ja testiversioita ongelma ei vain ratkea, kunnes yhtenä päivänä lamppu lopulta syttyy, teen tarvittavat muutokset ja kaikki toimii jälleen virheettömästi. Nautin siitä tunteesta niin paljon!

Mitä kovia taitoja työsi vaatii? Työ vaatii C#-ohjelmointikielen hallintaa, sillä se on käyttämämme .NET-alustan kieli. Se vaatii myös tietokantojen käyttämän SQL-kielen hallintaa. Myös Git-versionhallintajärjestelmä tulee osata, sillä se helpottaa koodaamista. Käytämme myös M Driven -kehystä, joten sen tuntemisesta on hyötyä. Samoin UML-mallinnus ja OCL on hyvä hallita.

Mitä pehmeitä taitoja työssä menestyminen vaatii? Ajanhallintaa, mutta myös kyky priorisoida on tärkeä! Uteliaisuutta ja kärsivällisyyttä, mitkä eivät kuulu vahvuuksiini. Kuten kerroin, paras hetki on se, kun löydän ongelmaan ratkaisun. Mutta ne päivät kun mietin ongelmaa, eivät ole niitä helpompia.

Mielestäni hyvät viestintätaidot ovat myös tärkeät, sillä ne sujuvoittavat tiimityötä. Viestintää ei tarvitse olla paljon, mutta yhteistyön alkaessa on hyvä tehdä selväksi, millä tavalla tiimin jäsenet haluavat työskennellä yhdessä. Miten haluat saada palautetta? Millaista lohtua tai rohkaisua tarvitset, kun tulee heikko hetki? Lisään vielä yhden tarpeellisen taidon: tuote on osattava myydä muille osastoille. Joskus sinun on autettava muita ymmärtämään, miten voit tehdä heidän elämästään helpompaa.

Millaisen neuvon antaisit lopuksi niille, jotka harkitsevat koodaajan uraa tai uranvaihtoa koodaamisen pariin? Jotkut ovat kysyneet minulta, toivonko, etten olisi lähtenyt opiskelemaan antropologiaa. En todellakaan toivo. Jos eläisin menneisyyteni uudelleen, en muuttaisi mitään. Ilman tätä matkaa en olisi päätynyt tänne. Joten neuvoksi antaisin: tee sellaiset valinnat, jotka tuntuvat sinusta parhailta.

Liian moni lähtee palaa suorittamaan uusia pitkiä tutkintoja, koska uskovat sen olevan ainoa tie. Mutta vaihtoehtoja on! Voit suorittaa ammattiopintoja tai bootcampejä, ja menestyä niiden tuomalla osaamisella! Jos aidosti pidät opiskelusta ja nautit yliopistomaailmasta, mene ihmeessä yliopistoon ja opiskele alaa siellä. Mutta muista, että on olemassa muitakin tapoja hankkia tarvittavat taidot.