My profile
My profile
Academyexpand_more
Työnhakijoilleexpand_more
Yrityksilleexpand_more
Meistäexpand_more
Yhteystiedotexpand_more
Verkostoituminen Academic Work
Työ & ura

Viisi myyttiä verkostoitumisesta ja vinkit kestäviin verkostoihin

Verkostojen merkitys tuskin on uutinen sinulle. Niiden kasvattamiseen ja vaalimiseen kannustetaan niin kampuksilla, työpaikoilla kuin vapaa-ajalla. Eikä turhaan. Urasi pitkän tähtäimen suuntaan ja työarkeesi voi huomattavasti vaikuttaa se kenet tunnet ja minkälaisen vaikutelman jätät ympärilläsi oleviin ihmisiin.

Verkostoitumiseen liittyy myös lukuisia myyttejä, joista viisi murramme nyt. Lisäksi annamme muutaman konkreettisen vinkin kestävien verkostojen rakentamiseen.

MYYTTI 1: "Verkostoituminen on oman agendan tuputtamista."

Pahimmillaan voi pitää paikkansa, mutta näin sen ei kuuluisi olla.

Ajattelemme usein verkostoitumista oman hyödyn kannalta, vaikka todellisuudessa paras ja kestävin verkostoituminen on kaksisuuntaista. Kun laajennat verkostoasi, etsit todennäköisesti mahdollisuuksia, inspiraatiota tai ohjausta. Mutta mitä sinä olet verkostoillesi? Mitä sinulla on tarjota muille?

Uran alkuvaiheen osaajana sinulla on varmasti paljon annettavaa. Voit jakaa kokemuksiasi projekteista, kesä- tai osa-aikatöistä, korkeakouluopinnoista, harrastuksista. Tai jos olet edennyt urallasi jo pidemmälle, niin voit jakaa esimerkiksi oivalluksia työprojekteista, ajatuksia työseminaarista, johon osallistuit tai vaikka havaintoja arjestasi. Toisin sanoen siis mistä vain, mikä sinua kiinnostaa! Saatat myös tuntea ihmisiä, joista voi olla apua jollekin toiselle tutullesi - sinä voit toimia yhdistävänä tekijänä.

Vinkki: ole avokätinen. Ei ole mitään järkeä hillota oivalluksia itsellään. Mitä jos jakaisit ajatuksesi tai kokemuksesi LinkedIn-päivityksenä?

MYYTTI 2: "Kunhan lähetän mahdollisimman monta LinkedIn-pyyntöä, niin olen valmis"

Yksi nopeimpia tapoja kasvattaa verkostoja on lähettää ja hyväksyä mahdollisimman monta verkostoitumispyyntöä. Vaikka saisit haalittua nopeasti laajan verkoston, ei se välttämättä ole sinulle mielekkäintä.

Totta kai voit rakentaa verkostostasi laajan - kukapa ei haluaisi olla yhteydessä Bill Gatesin tai Jacinda Ardernin kanssa - mutta käytä harkintaa kenen kanssa verkostoidut. Oletko kiinnostunut henkilön tekemisistä ja ajatuksista? Onko sinulla tarjota hänelle jotain kiinnostavaa?

Vinkki: LinkedIniin on valitettavasti pesiytynyt lukuisia huijariprofiileja, jotka keräävät laajoja verkostoja esimerkiksi tietyn yrityksen tai toimialan sisältä luodakseen uskottavia profiileja rikollisiin tarkoitusperiin. Opi tunnistamaan huijarit ja pidä huoli verkostosi aitoudesta.

MYYTTI 3: "LinkedIn on paras paikka verkostoitua"

Tavallaan kyllä, mutta todellisuudessa ei.

Internetin vahvuudet löytyvät helppoudesta ja nopeudesta: voit tavoittaa reaaliaikaisesti henkilön toiselta puolelta maailmaa vain muutamalla klikkauksella. Silti tosielämän, kasvotusten tapahtuvat kohtaamiset ovat ne, jotka useimmiten jäävät parhaiten mieleen.

Naapurisi, sukulaisesi, salikaverisi tai vanha luokkakaverisi saattaakin olla urasi kannalta avainhenkilö. Ehkä hän tarvitsee yritykseensä työntekijän tai hän tuntee jonkun, kenen tiimiin haluaisit liittyä. Työnhakumessuilla ja työpaikoilla on luontevaa verkostoitua ammatillisesti, mutta yhtä lailla urheiluseurat, vapaaehtoistyö tai harrastuspiirit voivat tuoda elämääsi toinen toistaan kiinnostavampia ihmisiä.

Vinkki: Panosta verkostosi laatuun vaalimalla jo olemassa olevia ihmissuhteita. Hyvä tapa laajentaa omaa verkostoa on tutustua jo tuntemiesi ihmisten verkostoissa oleviin esimerkiksi pyytämällä ystävääsi esittelemään sinut hänen kollegalleen.

MYYTTI 4: "Aina pitää olla tavoitettavissa."

Yksi hyvä tapa verkostojen ylläpitämiseen on tarjota omaa osaamista ja apua muille. Käytännössä se voi tarkoittaa esimerkiksi suosituksen antamista, yhteistyöhön ryhtymistä, neuvoja tai tukea. LinkedIn ja muut kanavat vilisevät erilaisia mahdollisuuksia, ja usein tarve täyttyy tai ratkaisu löytyy nopeasti. Juuri tästä syystä aktiivisesta seuraamisesta ja osallistumisesta on hyötyä.

Se ei kuitenkaan tarkoita, että sinun tulee olla 24/7 läsnä ja tavoitettavissa. Itsesi uuvuttamisen sijaan, kehitä itsellesi sopiva tapa pysyä riittävän aktiivisena kuormittamatta itseäsi.

Vinkki: mieti mikä on tavoitteesi verkostoitumisessa ja kehitä itsellesi sopivat rutiinit tavoitteen saavuttamiseksi. Tärkeintä on, ettet anna itsesi uupua. Verkostoitumisen tulisi olla mukavaa puuhaa, eikä väkinäistä puurtamista.

MYYTTI 5: "Verkostoituminen on vain muiden hyväksikäyttämistä"

Suurin osa meistä arvostaa sellaisia ihmisiä, jotka tarjoavat anteliaasti aikaansa ja osaamistaan. Kun etenet urallasi, tulet huomaamaan, kuinka pitkälle hyvät teot ja palvelukset voivat viedä. Se, että tänään autat tuttuasi saamaan hakemansa työpaikan voi tuoda sinulle huomenna arvokkaan liidin. Se, että annat suosituksen käyttämällesi palvelulle, voi tuoda sinulle tuntuvan alennuksen seuraavaan hankintaasi.

Nyt tarkkana: apua tai palveluksia ei tarjota vain vastapalvelus mielessä. Aito auttamisenhalu palkitaan kyllä.

Vinkki: kertoiko ystäväsi etsivänsä uutta työtä? Kysele häneltä millaista työtä hän etsii, ja mieti satutko tuntemaan jonkun sellaisen, joka voisi tarvita hänenlaistaan tekijää. Esittelemällä heidät toisilleen, saatat mahdollistaa täydellisen win-win -tilanteen.