Työnhaku

Millainen on hyvä CV?

Millainen on hyvä CV? CV toimii käyntikorttinasi työnhaussa, erottaa sinut muista työnhakijoista ja on edelleen yksi tärkeimmistä asioista työnhaussa. Keräsimme vinkit hyvän CV:n kirjoittamiseen.

Hyvä CV on selkeä

Lyhyt, ytimekäs ja selkeä CV eli ansioluettelo on yleisesti arvostettu rekrytoijien keskuudessa. Harvat työnantajat haluavat CV:n perusteella tutustua koko elämäntarinaasi. Tiivistä siis tutkintosi, työkokemuksesi sekä muut työtehtävän kannalta oleelliset asiat selkeäksi kokonaisuudeksi.

Ansioluettelot ovat yleensä enintään kaksisivuisia. CV eli ansioluettelo on nimensä mukaisesti luettelo, joka kertoo työnantajalle työkokemuksestasi sekä osaamisestasi. Panosta luovuutesi siis CV:n sijasta työhakemukseen!

Katso 10 vinkkiä hyvään työhakemukseen.

Vältä tarpeettomia muotoiluja CV:ssäsi

Kiinnitä huomiota CV:n luettavuuteen ja vältä tarpeettomia muotoiluja. Kerro tärkeimmistä työsuhteistasi muutamalla sanalla, sillä pelkkä titteli ei aina anna riittävästi tietoa. Mainitse, jos olet pitänyt välivuoden esimerkiksi opiskelijavaihdon tai varusmiespalveluksen vuoksi.

Aloita CV:n päivittäminen pohjatyöstä

Työtä hakiessasi lue työpaikkailmoitus huolellisesti ja mieti, onko sinulla sopiva koulutus ja työkokemus. Ota huomioon myös työpaikan sijainti ja työsuhteen kesto ja arvioi realistisesti, pystytkö sitoutumaan ehtoihin. Tämän jälkeen personoi CV:si vastaamaan tehtävän vaatimuksia.

Nappaa 10 vinkkiä parempaan työhakemukseen.

Siirry blogiin

Korosta CV:ssäsi eri asioita kokemuksen karttuessa

Muista, että CV:ssä kannattaa korostaa eri asioita riippuen siitä oletko opiskelija, vastavalmistunut vai oman uran alussa oleva nuori ammattilainen? Erityisesti uran alussa kaikki työkokemus on arvokasta. Kun työkokemusta on hyvin vähän voi tuoda esiin mm. vapaaehtoistyötä, työharjoitteluja ja oppilaskunta aktiivisuutta. Kokeneemman kannattaa puolestaan tiivistää osaamisensa tukemaan kyseistä työtehtävää.

Opiskelijan CV

Älä aliarvioi osaamistasi! Esimerkiksi asiakaspalvelukokemuksesta on hyötyä monessa työssä. Myös järjestötoiminta kannattaa mainita. Jos olet vasta aloittamassa opintojasi, osa-aikatyöt ja kesätyöt ovat erittäin hyvä tapa kehittää taitoja ja kartuttaa kokemusta. Työnantajat arvostavat motivoituneisuutta ja oppimishalukkuutta, joten niitä kannattaa korostaa hakemuksessa.

Jos et ole vielä valinnut pääainetta, kerro lyhyesti kiinnostuksesi kohteista. Kannattaa ehdottomasti myös kertoa vaikkapa ansioluettelon lopussa, millainen olet työntekijänä ja miksi juuri sinut kannattaisi valita. Joskus kokemuksen puutteen voi korvata aidolla kiinnostuksella!

Vastavalmistuneen CV

Valmistuttuasi haluat todennäköisesti löytää kokopäivätyön. Korosta CV:ssäsi tehtävän edellyttämiä taitoja ja kokemusta. Mainitse myös kesätyöt, vapaaehtoistoiminta ja harrastukset sekä sellaiset opintoihisi kuuluneet projektit ja tehtävät, joista on hyötyä työssä. Ilmoita aiempien työsuhteittesi alkamis- ja päättymispäivä ja luettele kaikki työtehtäväsi aikajärjestyksessä.

Kuvaa myös opintosi tarkasti: pääaine, sivuaineet ja muut opinnot. CV:ssä on annettava mahdollisimman selkeä kuva osaamisestasi. Oman alan työkokemusta kannattaa ehdottomasti korostaa, jos sitä jo on.

Nuoren ammattilaisen CV

Sinun ei tarvitse enää mainita ensimmäisiä kesätyöpaikkojasi. Korosta koulutustasi sekä tietoa ja kokemusta, jota sinulle on karttunut omalta alaltasi. Anna tarkat tiedot aiemmista työsuhteistasi sekä niiden kestosta ja erityisesti sisällöstä. Kerro myös, jos olet edelleen työsuhteessa.

Jos työhistoriassasi on aukkoja, kannattaa kertoa niiden syyt (esim. äitiysloma, vanhempainloma, matkustelu). Korosta aiempaa työkokemustasi ja kerro yksityiskohtaisemmin viimeisimmistä työsuhteistasi. Anna tarkat tiedot etenkin tehtävistä, jotka liittyvät hakemaasi työpaikkaan. Kuvaukset eivät kuitenkaan saa olla liian pitkiä. Jos olet valmistunut ja sinulla on alaltasi 1–5 vuoden työkokemus, ansioluettelosi näyttää erilaiselta kuin opiskelijan CV.

Laita CV:si töihin - löydä unelmaduunisi!
Jaa artikkeli