Academic_Work_hyva_cv
Työnhaku

Millainen on hyvä CV?

Millainen on hyvä CV? Ansioluettelo eli CV, tai curriculum vitae toimii käyntikorttinasi työnhaussa, erottaa sinut muista työnhakijoista ja on edelleen yksi tärkeimmistä asioista koko työnhakuprosessissa. Keräsimme vinkit hyvän CV:n kirjoittamiseen, laadimme malli-CV:n ja annamme konkreettiset neuvot viimeistelyyn.

Hyvä CV on selkeä

Lyhyt, ytimekäs ja selkeä CV eli ansioluettelo on yleisesti arvostettu rekrytoijien keskuudessa. Harvat työnantajat haluavat CV:n perusteella tutustua koko elämäntarinaasi. Tiivistä siis koulutustaustasi, työkokemuksesi sekä muut työtehtävän kannalta keskeiset asiat selkeäksi ja helppolukuiseksi kokonaisuudeksi.

Ansioluettelot ovat yleensä enintään kaksisivuisia. Nimensämukaisesti kyse on luettelosta, joka kertoo työnantajalle työkokemuksestasi sekä osaamisestasi. Hyvän CV:n tulee siis olla ensisijaisesti informatiivinen. Työhakemus on puolestaan se, missä voit hyödyntää luovuuttasi osaamisesi myynnissä!

Mikä on tärkeintä CV:ssä?

Kiinnitä kaikki huomiosi CV:n luettavuuteen. Muista, että rekrytoija ei tunne sinua, hän ei pysty lukemaan rivien välistä eikä hän voi tehdä oletuksia. Kaiken relevantin tiedon tulee siis löytyä CV:stä, ja kaikkein tärkeimpien asioiden (esim. relevantti työkokemus, tietyn järjestelmän osaaminen tai oikea koulutustausta) tulee löytyä CV:stä sekunneissa.

Tiivistetysti: vältä ylimääräistä kikkailua, pidä huoli, että CV:stä löytyy kaikki tärkeä helposti ja nopeasti, ja varmista, että CV:si on ajantasalla.

Aloita CV:n päivittäminen pohjatyöstä

Työtä hakiessasi lue työpaikkailmoitus huolellisesti ja mieti, onko sinulla siihen sopiva koulutus ja työkokemus. Ota huomioon myös työpaikan sijainti skeä työsuhteen kesto, ja arvioi realistisesti, pystytkö sitoutumaan ehtoihin. Tämän jälkeen yksilöi CV:si vastaamaan tehtävän vaatimuksia: käy työpaikkailmoituksen lista vaatimuksista läpi ja varmista, että ne löytyvät CV:stäsi.

CV malli

CV-malli - tällainen on esimerkki-CV

Ei ole olemassa vain yhtä oikeaa tapaa rakentaa hyvä CV. Toiset meistä haluavat panostaa visuaaliseen ilmeeseen ja laittaa luovuutensa peliin, kun taas toiset kokevat yksinkertaisen, mustavalkoisen CV:n itselleen sopivimpana. Molemmat ovat hyviä CV:itä, kunhan (kuten sanottu) luettavuus säilyy erinomaisena.

Vinkki: anna CV:si jollekin tutullesi tutkittavaksi 30 sekunniksi, ota se sitten häneltä pois ja pyydä häntä kertomaan kuka olet ammatillisesti. Jos hän osaa nimetä relevanteimmat asiat vain 30 sekunnin tutkailun jälkeen, on luettavuus hyvällä tasolla. Jos hän sen sijaan ei osaa sanoa mitä olet opiskellut tai mikä on keskeisin osaamisesi, voi olla, että CV:si tarvitsee vielä hiomista.

Löydät vierestä simppelin mutta hyvän malli-CV:n, josta näet miten esimerkiksi voit omasi rakentaa. Hyvän CV:n laatiminen onnistuu hyvin Microsoft Wordin tai muun vastaavan tekstinkäsittelyyn soveltuvan työkalun avulla. Erinomaisen helppokäytöinen ja ilmainen työkalu CV:n rakentamiseen on myös Canva, jota käytetään selaimessa. Muista aina toimittaa CV PDF-muodossa! Muissa tiedostomuodoissa saattaa tekstimuotoilut tai asettelu rikkoutua tai pahimillaan koko tiedosto olla lukukelvoton.

Kannattaa myös pyytää rekrytoijilta palautetta omasta CV:stä esim. työhaastattelussa tai rekrytointimessuilla!

Vinkkejä esimerkki-CV:n elementteihin

Vaikket kuorruttaisi CV:täsi väreillä ja visuaalisilla elementeillä, kannattaa tekstimuotoiluun kiinnittää silti huomionta. Bold- ja *Italic-*muotoilut sekä riittävät rivivälit ovat helppoja keinoja parantaa ansioluettelon luettavuutta.

Aikajärjestys: Työkokemustasi ja koulutustasi listatessasi, käytä käänteistä kronologista järjestystä eli ensimmäsenä nosta esiin viimeisin kokemus/koulutus ja alimpana kaukaisin relevantti kokemus. Muista, että jokaista elämäsi työpaikkaa ei tarvitse listata. Voit hyvin avata vain tärkeimmät tai viimeisimmät 2-3 työpaikkaa ja lisätä loppuun lauseen, kuten "Lisäksi olen työskennellyt mm. toimistoassistenttina ja kesätyöntekijänä varastolla".

Työkokemus: avaa muutamalla ranskalaisella viivalla mitä vastuullesi kuului ja mitä sait aikaan. Keskity ilmaisemaan informatiivisen napakasti, eli niin, että keskeiset avainsanat (taidot, kyvykkyydet, kokemus) nousevat esiin ja täytesanojen määrä on minimissä.

Koulutus: mieti onko toisen asteen koulutus enää relevantti - usein lukiokoulutus ei tuo lisäarvoa, jos opiskelet jo korkeakoulussa. Sen sijaan esimerkiksi ammattikoulusta saatu datanomin koulutus voi olla erittäin relevantti, jos haet opintojen oheen IT-työpaikkaa. Korkeakouluopinnoista keskiarvoa (GPA) ei tarvitse merkitä ellei sitä ole erikseen pyydetty. Sen sijaan opintojen etenemisvaihe (suoritettujen opintopisteiden tai -viikkojen määrä) voi olla hyödyllinen tieto

Yhteystiedot: Sukupuoli, sivilisääty, perhetiedot, uskonto, syntymäaika tai tarkat osoitetiedot eivät ole tarpeellisia CV:ssä. Sen sijaan puhelinnumero, sähköposti ja virallinen nimesi tulee olla selkeästi ja helposti löydettävissä.

Suosittelijat: Voit merkitä ansioluetteloosi valmiiksi suosittelijoittesi nimet, tittelit ja organisaatiot. Mikäli jostain syystä et halua ilmoittaa vielä suosittelijoita, voit merkitä CV:hen esimerkiksi "Suosittelijoiden yhteystiedot pyydettäessä." Tarkistathan työtä hakiessasi työpaikkailmoituksesta, pyydetäänkö suosittelijoiden yhteystiedot jo etukäteen. Muista myös kysyä suosittelijoiltasi lupa käyttää heitä suosittelijana!

Kieli: Hyvä nyrkkisääntö CV:n kirjoituskielen valinnassa on katsoa haettavan työpaikan ilmoitusta. Mikäli työpaikkailmoitus on englanniksi, tulee myös CV:n olla englanniksi. Jos taas ilmoitus on suomeksi, niin sekä suomen- että englanninkielinen CV käyvät, ellei toisin mainita.

AW_image24_1200x600px.jpg

Aika laittaa CV töihin - kurkkaa avoimet työpaikat

Kymmeniä avoimia työpaikkoja tarjolla NYT 🚀

Opiskelijan CV

Sinulla on todennäköisesti paljon enemmän kokemusta kuin uskotkaan! Oletko työskennellyt kasssalla, tarjoilijana tai torikojulla? Asiakaspalvelukokemuksesta on hyötyä monessa työssä! Oletko toiminut tutorina tai ollut aktiivinen urheiluseurassa? Myös järjestötoiminta kannattaa mainita. Kaikki työkokemus osa-aikatöistä kesätöihin ja vapaaehtoistyöhön ovat kaikki arvokkaita tilaisuuksia kehittää omia taitoja ja kartuttaa kokemusta. Työnantajat arvostavat motivoituneisuutta ja oppimishalukkuutta, joten niitä kannattaa korostaa hakemuksessa konkretian kautta!

Jos et ole vielä valinnut pääainetta, kerro lyhyesti kiinnostuksesi kohteista. Kannattaa ehdottomasti myös kertoa vaikkapa ansioluettelon lopussa, millainen olet työntekijänä ja miksi juuri sinut kannattaisi valita. Joskus kokemuksen puutteen voi korvata aidolla kiinnostuksella!

Vastavalmistuneen CV

Valmistuttuasi haluat todennäköisesti löytää kokoaikaisen työn. Korosta CV:ssäsi tehtävän edellyttämiä taitoja ja kokemusta. Mainitse myös kesätyöt, vapaaehtoistoiminta ja harrastukset sekä sellaiset opintoihisi kuuluneet projektit ja tehtävät, joista on hyötyä työssä.

Kuvaa myös opintosi: pääaine, sivuaineet ja muut relevantit opinnot. CV:ssä on annettava mahdollisimman selkeä kuva osaamisestasi. Oman alan työkokemusta kannattaa ehdottomasti korostaa, jos sitä jo on.

Hieman kokemusta kartuttaneen CV

Sinun ei tarvitse enää mainita ensimmäisiä kesätyöpaikkojasi. Korosta koulutustasi sekä tietoa ja kokemusta, jota sinulle on karttunut omalta alaltasi. Anna riittävät tiedot aiemmista työsuhteistasi sekä niiden kestosta ja erityisesti sisällöstä. Kerro myös, jos olet edelleen työsuhteessa.

Jos työhistoriassasi on aukkoja, kannattaa kertoa niiden syyt (esim. äitiysloma, vahempainvapaa, sapattivapaa). Korosta aiempaa työkokemustasi ja kerro yksityiskohtaisemmin viimeisimmistä työsuhteistasi, kuten mistä olet ollut vastuussa ja mitä olet saanut aikaan. Anna tarkat tiedot etenkin tehtävistä, jotka liittyvät hakemaasi työpaikkaan. Kuvaukset eivät kuitenkaan saa olla liian pitkiä.