My profile
My profile
Academyexpand_more
Työnhakijoilleexpand_more
Yrityksilleexpand_more
Meistäexpand_more
Yhteystiedotexpand_more
Rekrytointitestit Soveltuvuustestit
Työnhaku

Miten valmistautua rekrytointitesteihin?

Erilaiset kokeet ja testit on varmasti meille kaikille tuttuja jo kouluajoilta. Vaikka rekrytoinneissa hyödynnettävät testit ovatkin kovin erilaisia kouluaikojen pistokokeista, ylioppilaskokeista ja tenteistä, voi niihinkin valmistautumalla nostaa omia osakkeitaan huomattavasti!

Lue alta, miksi testejä käytetään, miten voit valmistautua rekrytointitesteihin ja mitä erityispiirteitä Matrigma, MAP- ja MINT-testeillä on.

Psstt.... Mietityttääkö työhaastattelu? Kurkkaa 12 yleisintä kysymystä ja valmistaudu loistamaan!

Miksi rekrytointitestejä käytetään?

Testien hyödyntämisen suosio osana rekrytointiprosesseja perustuu niiden kykyyn tarjota hyödyllistä tietoa hakijoita verrattain tasapuolisesti. Academic Workin Operations Specialist Tim Knuttson selittää:

Testien käyttämisen etuna on, että voimme keskittyä hakijan potentiaaliin menneisyyden sijaan. Kokemus tai etenkään sen puute ei kerro hakijasta. Sen sijaan laadukaasti teetetty luotettava testi ennustaa paremmin tulevaa työssä menestymistä. Hakijalla ei siis tarvitse välttämättä olla vuosikausien kokemusta tai oikeaa koulutodistusta päästäkseen kiinni unelmatyöhönsä, vaan hakija voi saada sen potentiaalinsa avulla.

Testi on hakijalle mahdollisuus erottua. Vaikka sinulla ei olisi kaikkein pisintä CV:tä tai uniikeimpia referenssejä, potentiaalisi voi saada rekrytoijan kiinnostumaan sinusta!

Pikavinkit soveltuvuustestissä menestymiseen

Hyvä testisuoritus lähtee perusasioista.

  • Levännyt olo. Nukuithan hyvät yöunet?
  • Energinen olo. Olethan syönyt aamupalan? Oletko juonut vettä riittävästi?
  • Itsevarma olo. Ylimielisesti ei kannata mihinkään testeihin suhtautua, mutta varma ja rauhallinen olo on eduksi. Mieti miten saat haipattua itsesi kovaan iskuun - joillekin se on hyvä musiikki, toiselle pieni happihyppely.
  • Älä jätä testiä viimeiseen hetkeen. Tee testit mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Pitkittäminen lisää turhaan stressiä ja jännitystä.
  • Rauhoita testiympäristö. Varmista, että puhelimesi on äänettömällä ja sinulla keskittymisrauha. Ethän halua, että kissasi kaataa vesilasisi näppäimistölle kesken testien?

Kolme yleisesti käytettyä rekrytointitestiä

MATRIGMA-testi
Adaptiiviset Matrigma-testit on laadittu mittaamaan kognitiivisia kykyjäsi, kuten loogista päättelykykyä, ongelmanratkaisutaitoja sekä uusien käsitteiden ymmärtämistä. Tavoitteena on ennustaa, miten hyvin pystyt näitä taitoja hyödyntämään tulevassa työssä. Voit lukea yleistietoa Martigma-testeistä täältä sekä tehdä harjoitustestin tutustuaksesi testityyppiin tarkemmin.

Tim Knutssonilla on kultainen sääntö testien tekoon:

Kun kyse on kognitiivisista testeistä, älä jumitu yhteen kysymykseen. Siirry suosiolla seuraavaan, niin yhden kysymyksen vaikutus kokonaistulokseen jää pienemmäksi.

MAP-testi
MAP-testin tarkoitus on auttaa rekrytoijaa saamaan parempi kuva persoonallisuudestasi ja sen perusteella arvioida, miten toimit ja käyttäydyt työpaikalla. Testi voi esimerkiksi selvittää miten sinulla on tapana kommunikoida tai millaisia johtamisominaisuuksia sinulla on.

MAP-testeihin on huomattavasti hankalampi valmistautua, sillä tarkoitus on antaa nimenomaan todenmukainen kuva persoonastasi. Tärkeintä onkin, että olet testin aikana mahdollisimman rehellinen ja aito itsesi. Puhumalla palturia tai esittämällä jotain muuta kuin mitä todellisuudessa olet teet paitsi karhunpalveluksen rekrytoijalle myös itsellesi - saatat päätyä tehtävään ja työympäristöön, jossa et viihdy ja joka ei sovi sinulle.

MINT-testit
MINT-testi on persoonallisuustesti, joka ennustaa sekä hyvän työsuorituksen todennäköisyyttä, että haitallisen työkäyttäytymisen riskiä. Se perustuu empiirisesti tuettuun viiden tekijän malliin. Testi on kehitetty nimenomaan rekrytointiprosessien osaksi minimoimaan virherekrytointien riskiä. Haitallisella työkäyttäytymisellä (eng. counterproductive work behaviors) viitataan tietoiseen käyttäytymiseen, joka saattaa vahingoittaa organisaatiota. Tällaisia ovat esimerkiksi luvattomat poissaolot, kiusaaminen tai varkaus.

Myös MINT-testissä rehellisyys ja aitous ovat tärkeimpiä elementtejä. Kun olet oma itsesi, rehellinen ja ammattimainen, ei sinulla ole hätää!

Rekrytoijan_vinkit_työnhakuun.jpg

Kaikki vinkkimme työnhakuun CV:stä työhaastatteluun!

Tutustu tarkemmin