My profile
My profile
Academyexpand_more
Työnhakijoilleexpand_more
Yrityksilleexpand_more
Meistäexpand_more
Yhteystiedotexpand_more
Academic_Work_työnhakijan_oikeudet
Työnhaku

Tunnetko oikeutesi työnhaussa? Näitä kysymyksiä EI saa kysyä.

Oletko jo armeijan käynyt? Niin minkäs ikäinen olitkaan? Asutko siis yksin vai puolisosi kanssa? Kysymykset kuulostavat ehkä harmittomilta, mutta ne rikkovat oikeuksiasi työnhakijana.

Rekrytoivan tahon vastuulla on huolehtia työnhakijan oikeuksista. Silti kuulemme valitettavan paljon kokemuksia haastatteluista, joissa kysyttiin täysin sopimattomia asioita.

Siksi kirjoitimme työnhakijan oikeudet helposti ymmärrettävään muotoon, jotta hakija itsekin tietää mitä häneltä saa ja ei saa kysyä. Kerromme myös miten toimia, jos haastattelija täräyttää sopimattoman kysymyksen.

Lainsäädäntö itsessään ei suojele ketään

Nykyajan työhaastattelut muuttuvat jatkuvasti keskustelevampaan malliin. Varjopuolena kuitenkin on, että mukaansatempaava keskustelu lipsuu herkästi harmaalle alueelle aiheisiin, jotka eivät ole mitenkään relevantteja roolin kannalta.

Sopimattomiin – ja laittomiin - kysymyksiin antamasi vastaukset saattavat vaikuttaa rekrytoivan tahon päätökseen enemmän kuin arvaatkaan, ja lopputuloksena sinä saat työnhakijana tuntea sen nahoissasi.

On tutkittu, että tiedostamattomat ennakkoluulot vaikuttavat hakijan arviointiin ja rekrytointipäätökseen. Uskon, että kun kyseessä on erityisen arka ja henkilökohtainen aihe, kuten seksuaalinen suuntautuminen tai uskonto, jaottelevat ennakkoluulot ihmisiä vielä radikaalimmin. Siksi kyseisillä aiheilla ei ole sijaa rekrytointiprosessissa.”, toteaa Anna Alppinen, rekrytoinnin tiiminvetäjämme.

Onneksi on olemassa lainsäädäntö, jonka tehtävänä on suojella työnhakijaa sopimattomilta kysymyksiltä. Koska lakipykälät itsessään ei suojele ketään, varsinkaan jos niitä ei tunneta, laadimme selkeän muistilistan sinulle oikeuksistasi työnhakijana.

Mitä EI saa kysyä työhaastattelussa?

Alla olevia aiheita koskevat kysymykset ovat lähtökohtaisesti kiellettyjä:

  • Poliittinen kanta tai aktiivisuus – esim. mitä puoluetta kannatat?
  • Ikä – esim. minkä ikäinen olit valmistuessasi?
  • Parisuhde – esim. arvotatko parisuhteesi työsi edelle?
  • Asumisjärjestelyt – esim. asutko yksin vai puolisosi kanssa?
  • Vanhemmat ja lapset – esim. millä alalla vanhempasi ovat? Montako lasta sinulla on?
  • Rotu – esim. missä päin juuresi ovat? Mistä vanhempasi ovat kotoisin?
  • Uskonto – esim. kävitkö rippikoulun?
  • Sairaudet – esim. syötkö säännöllisesti lääkkeitä?
  • Seksuaalinen suuntautuminen – esim. kenen kanssa seurustelet?
  • Ammattiliitto – esim. mihin ammattiliittoon kuulut?
  • Raskaus – esim. oletko raskaana? Suunnitteletko perheenlisäystä?
  • Armeija – esim. onko sinulla armeija jo käytynä? Mikä sotilasarvo olet?

Onko poikkeustilanteita, joissa edellä mainittuja saa kysyä?

On, mutta harvoin. Jos kysymys liittyy työn erityispiirteisiin ja työstä suoriutumiseen, ovat jotkut kysymykset sallittuja. Esimerkiksi sinulta saa kysyä armeijasta, jos rooli edellyttää, että asepalvelus on suoritettuna. Kyseinen rooli voi olla esimerkiksi Suomen puolustusvoimilla.

Poliittinen kanta taas on relevantti kysymys, jos haet esimerkiksi puoluetoimistoon töihin ja terveydentilaan liittyvät kysymykset ovat sallittuja, mikäli ne liittyvät työssä suoriutumiseen.

Hyvänä nyrkkisääntönä on, että mikäli kysymys tuntuu täysin epärelevantilta ja epäasialliselta rooliin kannalta, se todennäköisesti on sitä. Sinulla on hakijana aina myös oikeus kysyä haastattelijalta, miksi kyseinen tieto on yritykselle relevanttia ja kieltäytyä vastaamasta, mikäli niin haluat.”, ohjeistaa Anna.

Miten toimia, jos oikeuksiani poljetaan?

Voit aina kieltäytyä vastaamasta, mikäli koet kysymyksen epäasialliseksi tai tiedät sen rikkovan oikeuksiasi. Koska haastattelijan haastaminen tai vastaamatta jättäminen saattaa tuntua epämiellyttävältä, listasimme muutaman eri vastausvaihtoehdon, joita voit hyödyntää:

  • En koe kysymystä relevanttina roolin kannalta, päätän siksi olla vastaamatta.
  • En ymmärrä, miten tämä on roolin kannalta oleellista. Selventäisitkö, miksi haluatte tietää asiasta?
  • Olen ymmärtänyt, että X-asiaan liittyvät kysymykset eivät ole sallittuja työhaastattelussa. Haluaisitteko muotoilla kysymyksen toisin tai siirtyä seuraavaan?

Jokainen ansaitsee rekrytointiprosessin, jossa kysymykset pysyvät asiallisina eikä kenenkään oikeuksia poljeta.

Meille on tärkeää, että kaikki saavat olla omia itsejään. Tehdään siis yhdessä tilaa sateenkaaren kaikille sävyille - myös rekrytointiprosesseissa!

EKL_0008_1-medium.jpg

Etsitkö unelmaduuniasi? Luo profiili sivuillemme ja tule löydetyksi!

Luo profiili