My profile
My profile
Academyexpand_more
Työnhakijoilleexpand_more
Yrityksilleexpand_more
Meistäexpand_more
Yhteystiedotexpand_more
Henna_Mustola_blogikuva_(3).png
Alumnitarinat

Haave ulkomailla työskentelystä kävi toteen – Henna ja Timo työskentelevät automaatioteknologian parissa asiakkaiden luona ympäri maailman

Nyt päästään inspiroitumaan heidän kokemuksistaan.

Entinen anestesiasairaanhoitaja Henna ja markkinointia aiemmin opiskellut Timo vuonna ponnistivat uudelle uralle automaatioteknologian pariin kaksi vuotta sitten.

Ennen AW Academyyn hakeutumista Henna Mustola oli työskennellyt 10 vuotta anestesiasairaanhoitajana. Viimeistellessään töiden ohella YAMK-tutkintoa digitaalisesta palvelumuotoilusta hän törmäsi AW Academyn teollisuusautomaatiokoulutukseen ja päätti hakea mukaan – automatisoituva maailma veti puoleensa ja työskentely ulkomailla oli ollut unelmana pitkään.  

“Niin ala kuin työ itsessään kehittyy jatkuvasti, joten pelkoa kyllästymisestä ei ole – joka päivä oppii uutta ja yksikään projekti ei ole samanlainen kuin toinen. Oman mausteensa tuo vaihtuva työympäristö. Taustani sairaanhoitajana varmasti auttaa itseäni sopeutumaan erilaisiin työkulttuureihin sekä tuo kykyä asettua asiakkaan asemaan.”  

Timo Heinonen taas halusi haastaa itseään ja hakeutua myynti- ja asiakaspalvelutehtävistä täysin uudelle polulle. Aiemmin markkinointia opiskelleena ajatus työelämästä poistumiseen niin pitkäksi aikaa, kuin perinteinen opintopolku olisi vaatinut ei innostanut. AW Academyn koulutus ja sitä seuraava työpaikka näytti sen sijaan toteuttavan hänen molemmat urahaaveet: teknologian yhdistämisen ohjelmointiin, josta oli aiemmin kokemusta harrastuksen kautta sekä mahdollisuuden työskennellä ulkomailla. Hakuprosessiin hyppääminen kannatti. 

“Automaatioala kasvaa vauhdilla ja sen merkitys teollisuudessa tulee teknologian kehittymisen myötä kasvamaan entisestään tulevien vuosien aikana. Samalla alan osaajia kaivataan aiempaa enemmän. Töitä tulee takuuvarmasti riittämään myös tulevaisuudessa ja se olikin itselleni yksi merkittävimpiä syitä hakeutua tälle uralle.”  

Mitä Timo ja Henna käytännössä tekevät?   

Maailma automatisoituu vinhaa vauhtia ja teknologian kehitys korvaa työpaikkoja. Samalla se kuitenkin tuo uusia sellaisia, sillä toimivan automaationkin takana on ihminen. Joku asentaa automaattisesti pyörivät laitteet käyntiin ja pitää huolen siitä, että ne toimivat niin kuin niiden kuuluu. Henna ja Timo tekevät tätä – he ovat työskennelleet nyt kaksi vuotta käyttöönottospesialisteina Mitsubishi Logisnext Oy:lla ottaen automaattitrukkeja käyttöön asiakkaiden varastoilla ympäri maailman. Työ on monipuolista sisältäen kaikkea suunnittelusta automatiikan käyttöönottoon, muun muassa testaamista, koodaamista ja mekaanista työtä.   

“Käytännössä menemme asiakkaan varastolle ja tarkastamme automaatiotrukkien toiminnallisuuden sekä yhdistämme oman automaatiosysteemimme kautta ne asiakkaan varastonhallintajärjestelmään. Tarkistamme, että kaikki sovitut operaatiot toimivat kuten pitää ja tarvittaessa korjaamme toimintoja.” kuvailee Henna. 

"Olen saanut olla mukana toteuttamassa useampia AGV-projekteja eri puolelle maailmaa aina suunnitteluvaiheesta testaukseen ja lopulta projektin käyttöönottoon asti. Suomessa töitä tehdään toimistolla tai etänä, mutta tärkein työ tapahtuu asiakkaan luona. Asiakkaamme ovat pääasiassa ulkomailla, joten heti ensimmäisen työvuoteni aikana minulle kirjattiinkin lähes 200 matkapäivää.” Timo avaa työnkuvaansa.  

Seikkailumieltä ja onnistumiskokemuksia 

Suurin osa vuodesta saattaa siis vierähtää ulkomailla ja juuri se on Timon sekä Hennan mielestä tämän työn helmi.  

“Nautin työn monipuolisuudesta, itsensä jatkuvasta kehittämisestä ja loistavasta moniammatillisesta työilmapiiristä. Niin, ja siitä matkustamisesta. Työmatkojen pituudet vaihtelevat, edellinen projektini oli Belgiassa ja käytännössä olin siellä lähes yhdeksän kuukautta putkeen. Kotona kävin muutaman viikon välein ja joulun aikaan olin pidemmän pätkän Suomessa.” kertoo Henna. 

Timo jatkaa ja kertoo työmatkojen molemmista puolista:

“Työmatkat antavat mahdollisuuden nähdä ja kokea uskomattoman hienoja paikkoja, mutta samalla ne voivat olla myös kuluttavia. Matkustus kohteeseen saattaa kestää jopa vuorokauden, sisältäen useita lentoja sekä monesti vielä automatkan. Välillä kohde voi olla keskellä ei-mitään, jolloin reissuromantiikasta ei ole tietoa. Ajoittaisesta raskaudesta huolimatta työmatkat ovat kuitenkin tämän työn parasta antia, ainakin omasta mielestäni. Kun suunnittelu- ja testaustyö toimistolla on saatu päätökseen, niin on hienoa päästä reissun päälle ja nähdä miten tehty työ lopulta realisoituu käyttöön. Onneksi matkoilla jää myös vapaa-aikaa ja varsinkin viikonloppuisin pääsee tutustumaan uusiin paikkoihin.”  

Kevään koulutuksessa haetaan uusia osaajia kahteen rooliin, Timon ja Hennan kollegoiksi käyttöönottospesialistiksi sekä teknisen tuen asiantuntijaksi. Technical Support Specialist käy läpi saman koulutuksen, mutta työnkuva eroaa Hennan ja Timon työstä hitusen. He pitävät huolen, että automaattitrukit toimivat niin kuin niiden kuuluu sen jälkeen, kun käyttöönottospesialistin asennusprojekti on saatu päätökseen. Asiakkaita neuvotaan niin Suomesta käsin vuorotyössä kuin matkustamalla heidän luokse tekemään muutos- ja korjaustöitä. Matkustuspäiviä saattaa tässäkin roolissa kertyä vuodessa yli 100, mutta matkojen luonne on erilainen. Asiakkaiden luokse voidaan mennä yhdeksikin päiväksi ja reissut painottuvat arkiviikoille.  

Timon mukaan työviikkojen sisältö saattaa muuttua nopeallakin aikataululla:

“Usein tiedän jo hyvissä ajoin milloin, minne ja miten pitkäksi aikaa olen seuraavaksi matkustamassa, mutta välillä matkaan pitää pystyä lähtemään hyvinkin pienellä varoitusajalla ilman ihan tarkkaa tietoa matkan kestosta.” Automaatioteknologian parissa työskentely vaatii siis aallonharjalla pysymistä, seikkailumieltä ja itsensä haastamista.  

Aiemmasta työkokemuksesta on ollut hyötyä 

Timon sekä Hennan tapauksessa aiemmasta työkokemuksesta asiakasrajapinnassa on todellakin ollut hyötyä. Kansainvälinen työ vaatii hyviä vuorovaikutustaitoja, pitää olla rohkeutta viedä asioita eteenpäin ja taitoa kommunikoida selkeästi niin tiimille kuin asiakkaillekin. 

“Kaikki tapahtuu yhteistyössä asiakkaan ja projektiryhmän kanssa. Työskentely asiakaskohteessa on melko itsenäistä, mutta aina on esimiesten sekä kollegoiden tuki taustalla ja apua saa tarvittaessa.”  kuvailee Henna työn sidosryhmiä. 

Timo on samaa mieltä:

“Projektin käyttöönoton aikana olen paikalla usein ainoana yhtiömme edustajana. Tästä johtuen hyvät vuorovaikutustaidot, sekä paikallisen työkulttuurin ymmärtäminen ovat ensiarvoisen tärkeitä, jotta voimme tarjota laadukkaan tuotteen lisäksi ensiluokkaisen asiakaskokemuksen.” 

Timo arvostaa myös työn itsenäistä puolta: sitä, että työtä saa suunnitella ja jaksottaa niin kuin haluaa, kunhan projekti viedään maaliin.

“Työn itsenäisyys tuo myös vastuuta, varsinkin kun saatat olla kymmenen aikavyöhykkeen päässä työkavereistasi. Yllättävien haasteiden ratkominen tarjoaa suuria onnistumisen tunteita ja lopuksi on hienoa, kun saa asiakkaalta kiitosta hyvin hoidetusta työstä. Erityisen upeaa on se, että saa viedä suomalaista tuotetta ja osaamista maailmalle ja nähdä miten paljon sitä arvostetaan.” 

Luokkakavereista työkavereiksi 

“Koulutuksen lyhyt kesto houkutti sekä hirvitti.” Henna muistelee fiiliksiään ennen koulutuksen alkamista.  

AW Academyn koulutukset alkavat neljän viikon itseopiskelumateriaalilla, jonka aikana on tarkoitus myös irtaantua mahdollisesta työpaikasta. Ennakkomateriaalit antavat kaikille kurssilaisille saman perustiedon ja lähtötason itse 12 viikon kiihdytyskaistaan. Viikot ovat intensiivisiä, mutta onnistumiskokemukset kantavat eteenpäin.  

“Välillä oli niitä epätoivonkin hetkiä, että oppiiko sitä ikinä niitä asioita tarvittavassa ajassa. Olin positiivisesti yllättynyt, kuinka noin lyhyessä ajassa voi todella oppia niin paljon täysin ennalta tuntematonta. Mieleenpainuvinta oli, kun ensimmäisiä kertoja harjoiteltiin koodaamista ja sen koodin sai oikeasti toimimaan. Onnistumisen tunne oli mahtava ja motivoi jatkamaan täysillä eteenpäin.”  

Timo kertoo prosessia helpottaneen myös etukäteen sisäistetty tieto siitä, että päivät tulevat olemaan pitkiä ja opiskelun mahdollisesti vaativan aikaa myös iltaisin ja viikonloppuisin.  

“Rekrytointiprosessin aikana korostettiin opiskelun olevan hyvin intensiivistä, joten se ei päässyt yllättämään. Olin varautunut etukäteen varaamalla riittävästi aikaa opintoja varten. Päivät jatkuivatkin usein varsinaisen opetuksen jälkeen itseopiskelun parissa – osin siitä syystä, että asiat pystyisivät kunnolla sisäistämään ja toisaalta myös sen takia, että opiskeltavat aiheet olivat niin kiinnostavia.”  

Onnistumiskokemusten, innostavien opettajien ja luotettavan prosessin lisäksi kurssikaverit ovat ainutlaatuinen tukipilari. Kevään automaatioteknologian kurssille otetaan mukaan kymmenen alanvaihtajaa, jotka oppivat täysin uuden alan yhdessä opiskellen ja töitä tehden. 12 viikon intensiivijakson jälkeen luokkakavereista tulee työkavereita – vertaistuesta on alumniemme mukaan ollut suuri apu myös työelämässä.  

“Meillä oli todella hyvä porukka ja kaikki kannustivat toisiaan ja auttoivat, jos joku apua tarvitsi. Oli mahtavaa, kun tiesi, että aina voi kysyä apua keneltä vaan. Sama henki meillä on jatkunut edelleen työelämään siirtymisen jälkeen.” Henna hehkuttaa vielä kahden vuoden jälkeen. 

“Ohjelmaan oli valikoitunut henkilöitä useista erilaisista taustoista ja lähtökohdista, joten vertaistukea sekä -oppimista oli hyvin tarjolla koko opintojen ajan. Kaikki mukaan päässeet olivat luonnollisesti erittäin motivoituneita, joten kurssihenki oli erinomainen.” Timo komppaa.  

Myös tiimien esihenkilöt Henri ja Tero kertovat, että on mahtavaa nähdä kuinka tiimiläiset tukevat toisiaan yhteisten ryhmächattien välityksellä, olivat he sitten toimistolla tai maailmalla. 

Työssä on imua edelleen 

Teknologian kehittyminen, projektien monipuolisuus ja erilaiset työmatkakohteet takaavat sen, että työ muuttuu jatkuvasti ja kyllästymisen pelkoa ei ole horisontissa. Kun kysytään tulevaisuuden suunnitelmista, molemmat alumnit vaikuttavat tyytyväiseltä nykytilanteeseen.

“Minulla on vielä niin paljon opittavaa. Niin kauan, kun haasteita ja onnistumisen kokemuksia riittää sopivassa suhteessa, olen enemmän kuin tyytyväinen. Pyrin nauttimaan juuri tästä hetkestä.” luonnehtii Henna.

“Tällä hetkellä nautin erittäin paljon nykyisestä työstäni ja varsinkin sen jaksottumisesta toimiston ja projektimatkustamisen kesken. Jos tulevaisuudessa – syystä tai toisesta – minun ei ole mahdollista olla yhtä paljoa poissa kotoa, niin voin pyrkiä hakeutumaan esimerkiksi systeemisuunnittelijaksi, johon nykyinen työtehtäväni antaa hyvää pohjaa.” sanoo Timo uranäkymistä.

Kesän 2023 intensiivikoulutukset julkaistaan alkuvuodesta!

Alumnitarinat