My profile
My profile
Academyexpand_more
Työnhakijoilleexpand_more
Yrityksilleexpand_more
Meistäexpand_more
Yhteystiedotexpand_more
Hero image
Alumnitarinat

Nyt on mainio aika hypätä vauhdilla kehittyvälle alalle – avaa ovet laitosautomaatiosuunnittelijaksi

Oletko aina ollut kiinnostunut teknisistä ratkaisuista tai automaatiosta? Kiinnostaisiko työskentely isojen laitosten ja koneiden parissa ja vaihteleva työ vauhdilla kehittyvällä alalla? Työ laitosautomaatiosunnittelijana palkitsee konkreettisesti, sillä isojen kokonaisuuksien automaatioita suunniteltaessa ja toteuttaessa oman työnsä lopputuloksesta pääsee nauttimaan omin silmin.

Ydinvoima elää renesanssin aikaa

Academic Work Academyn koulutuksesta valmistuttuaan tuleva laitosautomaatiosuunnittelija pääsee Fortumilla työskentelemään Loviisan ydinvoimalaitoksen automaatiojärjestelmien ja muutostöiden suunnittelutehtävien parissa.

Fortumilla ydinvoimaloiden automaatiohankkeiden parissa työskentelevä Equipment Qualification Manager Mika Ahistus päätyi alalle alunperin vähän sattumalta, mutta jäi lopulta sille tielle, sillä työssä on imua.

“Energia-ala on entistäkin ajankohtaisempi ja erityisesti ydinvoima elää renessanssin aikaa! Julkisuudessakin on ollut paljon esillä SMR:ät eli pienet modulaariset ydinreaktorit, joiden ympärillä käydään nyt kovasti pöhinää. Nyt on mitä mainioin aika hypätä ydinvoima-alalle,” Mika kuvailee.

Mikan mukaan tulevien laitosautomaatiosuunnittelijoiden uranäkymät näyttävät valoisilta pitkälle tulevaisuuteen ja monipuolisia mahdollisuuksia kehittää omaa uraa löytyy useita.

“Fortumilla toimii erityisen hyvin työssäoppiminen eli uutta ja haastavampaa työtä kyllä löytyy, kunhan motivaatio on kohdillaan. Suuntautua voi vaikka haastavien asiantuntijatehtävien pariin tai lähteä tavoittelemaan uraa enemmän projektijohtamisen suunnalta,” Mika kertoo mahdollisuuksista.

Millainen sitten on tulevan laitosautomaatiosuunnittelijan tyypillinen työpäivä? Mikan mukaan tiedossa on ainakin automaatiosuunnittelua kuten dokumenttien kirjoittamista, virtapiirikuvien suunnittelua, yhteistyötä eri suunnittelualojen kanssa ja asiakasrajapinnassa työskentelyä.

“Mielestäni työhön kivaa vaihtelua tuo laitospaikkaselvittelyt. Lisäksi halutessaan voi päästä asennusvalvojan rooliin sekä käyttöönottamaan järjestelmiä vuosihuoltoon voimalaitoksella,” Mika huomauttaa.

Fortumilla uutta tulokasta odottavat takuulla mielenkiintoiset projektit, joissa työn haastavuus voidaan asettaa juuri tekijälle sopivalle tasolle.

Kaikkea muuta kuin staattista ja tylsää työtä

Wärtsilälle työllistyviä tulevia osaajia odottaa automaatiotukihenkilön monipuolinen työnkuva, joka tuo roppakaupalla relevanttia osaamista moneen tekniikan alan työhön.

Wärtsilällä Electrical & Automation Managerina toimiva Henrik Tyvi toimii käytön- ja sähkötöiden johtajana Wärtsilän moottorikoeajossa. Hänen työnkuvaansa kuuluu sähköjärjestelmien koeajon ylläpito ja kehitys sekä sähköpuolen työohjeistus. Mutta mitä tuleva automaatiotukihenkilö pääsee Wärtsilällä tekemään?

“Tulevien automaatiotukihenkilöiden tyypillinen työpäivä sisältää esimerkiksi päivittäisten automaatiojärjestelmien toimintojen vikatilanteiden selvittämistä, uusien toimintojen kehittämiseen osallistumista ja puutteiden havainnointia sekä listaamista,” Henrik kertoo.

Jos etsit staattista ja tylsää työtä, niin tämä työ ei ole sinua varten. Wärtsilällä tuleva asiantuntija pääsee osaksi dynaamista työympäristöä, jossa sekä omaa osaamista että toimintatapoja kehitetään jatkuvasti.

“Haluamme olla parhaita siinä mitä teemme!”

Jännittävintä on nähdä oman työnsä lopputulos

Noin puolitoista vuotta Metsolla työskennellyt Automation Engineer Ruslan Malyginin työpäivään kuuluu automatisoitujen järjestelmien suunnittelu, kehitys ja ylläpito. Ruslanin mukaan parasta automaation parissa on monipuolisuus – tältä alalta kaikkien on mahdollista löytää oma juttunsa.

“Meillä tulevat talentit pääsevät moneen mukaan. Esimerkiksi osaksi uuden laitoksen käyttöönottoa tai mukaan vanhemman laitoksen kunnostamiseen tai modernisointiin.”

Metsolla automaatioasiantuntija työskentelee usein osana laajempaa insinööritiimiä, joissa kaikilla on oma vastuualueensa.

Kuten insinööreillä yleensäkin, tulevien laitosautomaatiosuunnittelijoiden tulevaisuuden näkymät näyttävät valoisilta.

“Aluksi kasvetaan johtaviksi insinööreiksi, jotka johtavat projekteja kentällä. Sitten kuvaan astuu enemmän laajemman kuvan projektinhallintaa ja entistä enemmän vastuuta.”

“Omalla kohdallani haluan ensin kerätä relevantin osaamisen ja osallistua monipuolisesti projekteihin, jotta tulevaisuudessa voin toimia johtavan insinöörin roolissa. Tämä kehityskaari auttaa minua oppimaan projektien yksityiskohdat ja sudenkuopat,” Ruslan kuvailee tulevaisuuden tavoitteitaan.

Entä mistä Ruslan saa työssään suurimman onnistumisen tunteen?

“Tämän työn yksi jännittävimmistä piirteistä on, kun pääsee itse omin silmin näkemään miten projekti, jonka vuoksi on työskennellyt kuukausia tai jopa vuosia herää eloon ja toimii kuten on suunniteltu.”

Heräsikö kiinnostus?

Edellä mainitut ovat vain pintaraapaisu automaatioalan loputtomien mahdollisuuksien maailmaan. Hakuaika syksyn 2023 laitosautomaatiosuunnittelijan rekrytointikoulutukseen on päättynyt. Seuraa koulutussivuamme pysyäksesi kartalla tulevista koulutuksistamme!

Alumnitarinat