My profile
My profile
Academyexpand_more
Työnhakijoilleexpand_more
Yrityksilleexpand_more
Meistäexpand_more
Yhteystiedotexpand_more
etäperehdyttäminen

Etäperehdyttäminen - keinot ja vinkit onnistumiseen

Kun perehdytyksiä toteutetaan etänä, on entistä tärkeämpää kiinnittää huomiota siihen, että uusi työntekijä tuntee alusta saakka olonsa turvalliseksi, tervetulleeksi ja hyvin valmistautuneeksi. Tarkoituksenmukaisilla työkaluilla, oikealla asenteella ja ripauksella luovuutta etäperehdytys voi olla aivan yhtä laadukas ja tehokas kuin perinteinen, kasvotusten tehtävä perehdytys.

Kokosimme yhteen vinkit siitä mitä kannattaa (ja mitä ei kannata) ottaa etäperehdytyksessä huomioon, ja tarjoamme kaksi työkalua säästämään aikaa ja vaivaa!

Muistilista etäperehdytyksen avuksi

Kokosimme muistilistan etäperehdytyksen suunnittelua ja seurantaa helpottamaan.

Listaa voi täydentää ja muokata omaan tarpeeseen sopivaksi ja näin varmistua siitä, ettei pieninkään yksityiskohta unohdu. Antoisia suunnitteluhetkiä ja menestystä perehdytykseen!

Ohjelmapohja etäperehdytykselle

Olemme laatineet pohjan perehdytysohjelman rakentamista varten. Pääset itse kokoamaan ja muokkaamaan ohjelman sisällön mieleiseksi. Voit lopuksi jakaa valmiin ohjelman uudelle työntekijälle ja muille perehdyttäjille kokonaisuuden hahmottamista helpottamaan.

Ohjelmapohja on englanniksi.

Muista...

…valmistautua!

Uuden työntekijän perehdytys vaatii aina valmisteluja. Järkevän ajankäytön nimissä suunnittele, mitä materiaalia ja tietoa voidaan lähettää etukäteen työntekijälle. Hyödynnä sitä, että uudessa työssä aloittavat ovat usein innokkaita saamaan tietoa tulevasta. Voit esimerkiksi toimittaa kevyttä ja inspiroivaa luettavaa organisaatioosi ja sen kulttuuriin liittyen, sekä ohjeet ensimmäisen päivän sisältöön liittyen.

...kommunikoida!

Etätyöskentely jää herkästi persoonattomammaksi, kun aidot kohtaamiset ja kasvotusten viestintä kollegoiden kanssa jää vähemmälle. Onkin ensisijaisen tärkeää, että organisaatiolle kerrotaan uusista kollegoista ja heidän esittäytymisellensä on aika ja paikka varattuna. Samalla koko organisaatio saa mahdollisuuden toivottaa tervetulleeksi ja siten ottamaan uudet kollegat huomioon eri tilanteissa.

...olla läsnä!

Kun kyse on nimenomaan etänä tehtävästä perehdytyksestä, voi läsnäolo tuntua vaikeimmalta. Tärkeintä onkin luoda uudelle työntekijälle tunne läsnäolosta osoittamalla, että olet tavoitettavissa, kun tarve vaatii. Varaa alusta saakka säännöllisiä 1:1-tuokioita kahdenkeskeisiä keskusteluja varten ja varmista, että kalenterissasi on tilaa ajoille, jolloin uusi työntekijä voi tarvittaessa soittaa sinulle. Säännöllisellä yhteydenpidolla opit tuntemaan uuden työntekijän nopeammin ja paremmin ja ymmärrät paremmin hänen tuntemuksiaan uudesta roolista ja mahdollisista haasteita, ja voit varmistaa kehityksen oikean suunnan.

Älä...

…laiminlyö etäolosuhteiden takia.

Pyri jatkamaan työskentelyä aivan kuin ennen. Älä anna etäisyyden olla tekosyy asioiden väliin jättämiselle tai siirtämiselle - varsinkaan perehdytyksestä puhuttaessa. Yleensä suurimman osan perehdytyksestä pystyy toteuttamaan etäyhteyden avulla muokkaamalla totuttuja toimintatapoja ja käyttämällä hieman luovuutta. Vaivannäkö kantaa varmasti hedelmää!

...vähättele sosiaalisten kontaktien tärkeyttä.

Sosiaalisilla suhteilla on merkittävä positiivinen vaikutus työntekijän työhyvinvointiin. Kun etäolosuhteissa kuulumistenvaihdot kahvikoneella tai lounaalla jäävät pois ja aktiivinen osallistuminen palavereihin on vaikeampaa, voi uusi työntekijä tuntea olonsa ulkopuoliseksi. Tilannetta voi kuitenkin helpottaa! Virtuaaliset yhteislounaat ja after workit, toimiston 24/7 -virtuaalikahvihuone ja muut pienemmät tai isommat yhteiset hetket vahvistavat kaikkien yhteisöllisyyttä ja yhteenkuuluvuuden tunnetta.

...unohda antaa itsellesi aikaa.

Valitettavasti etäperehdytykset vievät usein enemmän aikaa, kun perinteiset, kasvotusten toteutettavat perehdytykset. Varaa siis riittävästi aikaa alusta saakka ja pysy kärsivällisenä matkan varrella. On hyvä varmistaa, että muidenkin perehdyttäjien odotukset on asetettu oikealle tasolle: kaikki ei välttämättä mene yhtä sujuvasti kuin perinteisissä koulutuksissa, varsinkaan ensimmäisellä kerralla. Sen ei pidä kuitenkaan antaa lannistaa, vaan päinvastoin.

Academic Work on täällä sinun tukenasi, kun tarvitset apua etäperehdytysten järjestämiseen. Olemme myös keränneet sinulle inspiraatiota etäjohtamisen ja –työn saloihin.