My profile
My profile
Academyexpand_more
Työnhakijoilleexpand_more
Yrityksilleexpand_more
Meistäexpand_more
Yhteystiedotexpand_more
Hero image
Työ & ura

Konsulttitarina: monilahjakas autoista innostuja

Kolme tutkintoa ja sujuvasti neljän ja puolen kielen puhuminen antavat Marynalle erinomaiset valmiudet menestyä työssä kuin työssä. Autoteollisuus oli kuitenkin se ala, joka veti Marynaa eniten puoleensa. Tänä päivänä Maryna työskentelee Münchenissä suurella autovalmistajalla hankintakonsulttina Academic Workin kautta. Maryna aloitti yrityksessä jo opintojen aikana, ja on sittemmin ehtinyt työskennellä lukuisissa rooleissa talon sisällä.

Millainen on tyypillinen työpäiväsi? Päivääni kuuluu monia rutiinitehtäviä, mutta missään nimessä päivät eivät ole keskenään samanlaisia! Työskentelen kansainvälisessä, horisontaalisesti toimivassa tiimissä, jonka tehtäviin kuuluu monenlaisia asioita aina projektinhallinnasta hinta- ja sopimusneuvotteluihin. Vastuualueemme vaikuttaa suoraan yhtiön tulokseen, joten tehtävä on hyvin vastuullinen.

Miten päädyit tälle urapolulle? Minulla on itse asiassa kolme korkeakoulututkintoa. Kandidaatin tutkinto kielitieteistä, tekniikan alan erikoistumisopinnot ja MBA-tutkinto. Hallitsen siis kielet, tekniikan ja numerot, mistä on paljon hyötyä nykyisessä työssäni. Pystyn neuvottelemaan yhteistyökumppaneidemme kanssa eri kielillä, ymmärrän tuotteitamme ja toimintaamme teknisestä näkökulmasta, eikä numeeristen asioidenkaan kanssa mene sormi suuhun.

Saksassa on yleistä työskennellä opintojen ohessa osa-aikaisesti ja kokopäiväisesti lomilla. Aloitin kandiopintojeni aikana osa-aikaisen työn harjoittelijana. Halusin päästä työskentelemään autoteollisuuteen mahdollisimman pian! Myöhemmin siirryin joksikin aikaa työnantajani alueellisen tavaratoimittajan palkkalistoille, sillä halusin ymmärtää paremmin, miten ala toimii suuren alihankkijan näkökulmasta. Sieltä palasin takaisin nykyiselle työnantajalleni.

Mistä pidät työssäsi eniten? Mikä saa sinut innostumaan? Minua kiehtoo itse ala. Autoala on hurjan kiinnostava eikä monet tiedä sitä. Saan tavata upeita ihmisiä ja kehittyä niin ammatillisesti kuin ihmisenä! Alana se onkin paitsi äärimmäisen kiehtova, myös kompleksinen, kansainvälinen ja innovatiivinen.

Hankintatyössä on valtava vastuu ja siinä täytyy ymmärtää globaalia päätöksentekoa. Pidän itse työstä hyvin paljon, vaikka kaikki eivät varmaankaan jaa innostustani. Työ ei ole pelkkää tekniikkaa vaan siihen kuuluu monia osa-alueita.

Mitä kovia taitoja työ vaatii? Opiskeluaikana kannattaa hankkia vahva Excel- ja PowerPoint-osaaminen ja opetella hyvin myös muut Microsoft Officen perustyökalut. Analyyttiset taidot ovat tärkeät, koska sinun tulee ymmärtää työn strateginen puoli. Samoin neuvottelutaidot, sillä jokainen päivä koostuu lukuisista neuvotteluista. Sinun tulee myös osata tehdä päätöksiä ja olla riskejä pelkäämätön, koska jokaiseen päätökseen liittyy riski. Lisäksi projektinhallintataidoista ja tietenkin alaspesifistä osaamisesta on hyötyä!

Mitä pehmeitä taitoja työssä menestyminen vaatii? Hyvä ammatillinen verkosto on tärkeä. Verkostoitumista helpottaa hyvät kommunikointitaidot. Nostaisin myös hyvät viestintätaidot listan kärkeen: kyky vakuuttaa muut ja vaikuttaa ihmisiin on erittäin arvokasta esimerkiksi neuvotteluissa. Nämä taidot vaikuttavat suoraan niin ulkoisiin yhteistyökumppaneihin kuin sisäisten sidosryhmien kanssa tehtävään yhteistyöhön. Oli tehtävä millainen tahansa on kaikessa kyse loppujen lopuksi viestinnästä ja ihmisten kanssa toimeen tulemisesta.

Minkä neuvon antaisit lopuksi niille, jotka ovat uransa alkumetreillä? Olen aina yrittänyt olla rehellinen itselleni ja miettinyt, mikä tekee minut onnelliseksi ja tyytyväiseksi. Miten voin yhdistää oman persoonallisuuteni ja työni? Työ on iso osa elämääsi, sillä teet sitä joka päivä. Mieti kuka sinä olet ja mikä tekee sinut onnelliseksi. Ja pyri sitten yhdistämään persoonasi piirteet ammatilliseen osaamiseesi löytääksesi työn, joka on sinulle se oikea.

Suosittelen myös hankkimaan mahdollisimman paljon kansainvälistä kokemusta, jos sinulla vain on mahdollisuus siihen. Koulutuksen lisäksi saat mahdollisuuden laajentaa verkostoasi, mikä auttaa sinua tulevaisuudessa valtavasti.

Kannattaa myös uskaltaa ottaa suoraan yhteyttä ihmisiin! Yhdessä vaiheessa ymmärsin olevani vain yksi miljoonista muista. Maailmassa on paljon Marynoita, joilla on sama koulutus ja samat tavoitteet. Mitä minun siis tulisi tehdä erottuakseni joukosta? Saatoin soittaa ihmisille, joita en tuntenut, esitelläkseni itseni ja saadakseni jalkani oven väliin. Yritä olla rohkea. Voit saavuttaa haluamasi. Kaikki on mahdollista!