My profile
My profile
Academyexpand_more
Työnhakijoilleexpand_more
Yrityksilleexpand_more
Meistäexpand_more
Yhteystiedotexpand_more
Academic_Work_viimeinen_opintovuosi
Työ & ura

Viimeinen opintovuosi - kuinka valmistautua tulevaan uraan jo nyt?

Viimeinen opintovuosi on kriittistä aikaa tulevan uran kannalta. Vaikka valmistuminen on yksi opiskelijan tärkeimmistä prioriteeteista, kannattaa tulevaa työllistymistä suunnitella jo etukäteen. Poimi sisäisessä rekrytoinnissamme työskentelevän Annan seitsemän ohjetta viimeiseen opintovuoteen ja varmista, että olet valmistautunut tulevaan!

Ota hyöty irti yritysten järjestämistä excursioista

Monet korkeakoulut ja niiden opiskelijajärjestöt järjestävät erilaisia tapahtumia tai ekskursioita lähialueen yritysten kanssa. Tapahtumat ovat erinomaisia tilaisuuksia tutustua eri aloihin ja työtehtäviin – erityisesti, jos tuleva ura ei ole vielä selkeästi mielessä. Ole tapahtumissa aktiivinen, kysele ja osoita oma kiinnostuksesi.

Kysy rohkeasti työmahdollisuuksista entisiltä työnantajiltasi

Jos olet ehtinyt työskennellä opintojen ohessa osa-aikaisesti tai ollut kesätyössä, kannattaa ottaa yhteyttä vanhoihin työnantajiin. Kerro että olet valmistumassa ja selvitä voisiko heillä olla sinua kiinnostavia työtehtäviä, tai tuntisivatko he potentiaalisia yrityksiä joihin ottaa yhteyttä valmistumisen kynnyksellä.

Työhaastattelun_yleisimmät_kysymykset.jpg

Tiedätkö työhaastattelun TOP 12 kysymystä?

Kohta tiedät

Reflektoi ja mieti, mitä haluat

Mieti, mitä toivot tulevalta työtehtävältä, yritykseltä ja esimieheltäsi. Hahmottele itsellesi unelmatyö, mutta pidä myös mieli avoinna yrityksille ja työtehtäville, joihin et ole vielä tutustunut (erityisesti kohdassa 1!). Reflektoi mitä osaat, missä olet hyvä ja millaiset tehtävät eivät motivoi sinua. Keskustele ystäväpiirisi kanssa tai verkostoidu netissä - anna myös lähipiirillesi mahdollisuus vinkata kiinnostavista työmahdollisuuksista.

Viilaa CV kuntoon

Pidä huolta siitä, että CV:si on kunnossa. Erityisesti jos CV:n päivittämisestä on kulunut jo tovi, kannattaa työstämiseen varata hetki aikaa. Huolehdi, että hakudokumenttisi ovat toimintavalmiudessa koko viimeisen vuoden ajan, jotta voit tilaisuuden tullen helposti ja nopeasti lähettää ne potentiaaliselle työnantajalle tai rekrytoijalle.

Tutustu rekryaikatauluihin

Osa yrityksistä rekrytoi tasaisesti tiettyinä vuodenaikoina (jopa 6-12kk ennen aloitusta), toiset tarpeen mukaan ja nopeammalla aikataululla. Kun olet kirjannut ylös sinua kiinnostavia yrityksiä, kannattaa tutustua heidän rekrytointiaikatauluihin reilusti etukäteen – näin unelmiesi työpaikka ei mene sivusuun! Jos et löydä tietoa aikatauluista yrityksen nettisivuilta, kannattaa ottaa yhteys rekrytoivaan esimieheen, tai rekrytiimiin, ja kysyä asiasta.

Academic Workilla on käytössä Duunivahti, jonka avulla saat tiedon aina, kun sinua kiinnostava työtehtävä avautuu. Kun olet selvillä aikatauluista ja hakudokumentit ovat kunnossa, ei sinulta mene ohi yksikään kiinnostava työtehtävä.

Tyokalut_tyonhakuun_kansi.jpg

Poimi kaikki työkalut työnhakuun

Rekrytoijien parhaat vinkit

Varmista, että valmistut

Vaikka katse siintääkin jo valmistumisessa ja tulevassa urassa, muista keskittyä myös nykyhetkeen. Vie opinnot loppuun – on sekä yrityksen että oma etusi, että valmistut. Erityisesti yliopisto- ja amk-opintoihin kuuluva lopputyö kannattaa hoitaa hyvissä ajoin valmiiksi. Sen viimeistely töiden ohessa on todella rankkaa - kysy keneltä tahansa kyseisen tehneeltä. Opiskele, mutta muista myös urheilla ja huolehtia omasta hyvinvoinnista. Älä polta itseäsi loppuun opintojen loppupuristuksessa, vaan muista elää tässä ja nyt!

Jätä tilaa yllätyksille ja tartu mahdollisuuksiin!

Tehtyäsi edelliset kohdat sinulla on varsin hyvät valmiudet viimeiseen opintovuoteesi ja tämän jälkeiseen uraan. Suunnittelu ja ennakointi kannattaa aina, mutta valmistaudu henkisesti myös muuttamaan suunnitelmia. Haku unelmiesi työpaikkaan saattaakin avautua välittömästi. Muista tarttua yllättäviin mahdollisuuksiin ja heittäytyä tuntemattomaan!

Onnea työnhakuun!

Kirjoittaja Anna Alppinen työskentelee Academic Workin sisäisessä rekrytoinnissa. Hän valmistui 2016 ja etsii nykyään työkseen uusia opiskelijoita ja vastavalmistuneita kasvamaan tulevaisuuden huipputalenteiksi Academic Workilla.

AW_image17_1200x600px.jpg

Helpota työnhakuasi - luo profiili ja tule löydetyksi!

Näin se toimii