My profile
My profile
Academyexpand_more
Työnhakijoilleexpand_more
Yrityksilleexpand_more
Meistäexpand_more
Yhteystiedotexpand_more
Academic Work kulttuuri etänä
Työ & ura

Viisi matalan kynnyksen keinoa työpaikan kulttuurin elämiseen etänä, jotka sinä voit toteuttaa!

Julkaistu 27.03.2020

Huoli terveydestä, huoli läheisistä ja huoli tulevasta kaihertaa meidän jokaisen mieltä tässä poikkeustilanteessa, joka pisti arkemme, prioriteettimme ja maailmamme hetkessä sekaisin.

Työ on tärkeä osa arkeamme ja sosiaalista kanssakäymistämme. Työyhteisö on monelle merkittävä henkireikä ja arjen tuki. Moni meistä miettii: ”Mitä minä voisin tehdä työyhteisöni hyvinvoinnin eteen?”. Siksi halusimme jakaa viisi erittäin matalan kynnyksen keinoa, joiden avulla voit elää kulttuuria, olla läsnä kollegoillesi ja sitä kautta edistää hyvinvointia työyhteisössänne.

1. Luo etäkahvihuone turinatauoille

Kahvia rakastavalle kansalle kohtaamiset höyryävän kahvikupin ääressä ovat työpäivän ihanimpia puolia. Kotitoimisto-olosuhteissa kahvihuoneen voi luoda esimerkiksi Teams-tapaamisen muodossa, jotta piristävät kohtaamiset jatkuvat myös etänä.

Academic Workin etäkahvihuoneen aina auki oleva kalenterikutsu kuuluu näin: “Kun kotona yksin puurtaminen puuduttaa ja kaipaat pientä turinataukoa, tule vilkaisemaan löytyisikö kahvihuoneesta juttuseuraa!”.

2. Ehdota puhelinpalaveria päiväkävelyn merkeissä

Kevyet palautekeskustelut, kuulumisten vaihdot ja ideointisessiot onnistuvat hienosti myös ilman läppäriä ja perusteellisia pöytäkirjoja. Ehdota työkaverillesi, että vedätte lenkkarit jalkaan ja suuntaatte tahoillanne ulos raittiiseen ilmaan palaveeraamaan puhelimen välityksellä. Jo vartinkin sessio ulkoilmassa pistää veren kiertämään ja virkistää aivot.

Esimerkiksi kuukausittaiset kehityskeskustelut esimiehen kanssa ovat meillä löytäneet tiensä ulkoilmaan.

3. Yhteiset rutiinit rytmittämään päivää ja viikkoa

Yksin tehdessä on helppoa lykätä taukoja ja unohtaa aterioita. Jaksamisen takia on kuitenkin tärkeää rytmittää päivää energiatason ja hyvinvoinnin ylläpitämiseksi.

Meillä on käytössä mm. seuraavia rutiineja: tiimin yhteinen aamupalahetki, joka polkaisee päivän käyntiin. Lounasfoorumi joustavasti klo 11-13, joka pitää huolen siitä, että yhtäkään ateriaa ei laiminlyötäisi. Puolen tunnin iltapäiväkaffet, jonka aikana työasioista puhumista vältetään. Etäaftereita, jotta jokainen muistaa vaihtaa myös vapaalle.

Meidän suosituksemme on mieluummin järjestää liikaa yhteisiä etähetkiä kuin liian vähän.

academic work kulttuuri etänä

4. Virtuaalinen palautefoorumi

Avoin palautekulttuuri on ainakin meillä Academic Workilla yksi jatkuvan kehittymisen ja kannustamisen keino. Kulttuurikortit, eli arvojamme koristavat postikortit, ovat meidän tapamme jakaa välitöntä palautetta työkavereillemme.

Kulttuurikortteja annetaan mistä tahansa arvojemme mukaisesta toiminnasta. Ne luetaan ääneen yhteisissä foorumeissa, jotta palautteen antama energia tavoittaa mahdollisimman monet meistä.

Etäoloissa olemme lanseeranneet virtuaaliset kulttuurikortit, joita jaamme koko porukkamme yhteisessä Teams-ryhmässä. Näin pidämme yllä palautekulttuuriamme myös etänä.

5. Osallista vielä rohkeammin tiimirajojen yli!

Hyvin poikkeava tilanne on aiheuttanut muutoksia työtehtävien tasapainoon eri tiimien ja funktioiden välillä. Toisilla tehtävälista lyheni hetkessä, kun taas toisilla listan loppua ei näy. Jotta työtehtävät eivät kasautuisi harvojen valittujen pöydälle, haluamme kannustaa yhteistyöhön, delegointiin ja osallistamiseen myös uusien, ei niin ilmiselvien, funktioiden ja tiimirajojen yli.

Toimivimmat ratkaisut markkinointiin saattavat hyvinkin tulla taloushallinnon osaajalta, joka katsoo tilannetta täysin eri näkökulmasta ja parhaimmat ideat myynnin tueksi ilmaantuvatkin yllättäen HR-tiimiltä.

Nyt jos koskaan on tärkeää osoittaa teoilla, kuinka kaikkien panosta kaivataan ja arvostetaan. Luo foorumi, jossa jokainen voi jakaa ideoita ja ole itse aktiivinen ilmaisemaan kohtaamasi ongelma ääneen esimerkiksi yhteisessä viikonaloituksessa. Ihmiset haluavat auttaa.

Lähetämme koko AW-porukkamme voimin energiaa jokaiselle! Pidetään huolta toisistamme <3