My profile
My profile
Academyexpand_more
Työnhakijoilleexpand_more
Yrityksilleexpand_more
Meistäexpand_more
Yhteystiedotexpand_more
Hero image
Työnhaku

”Valitettavasti valintamme ei kohdistunut sinuun” – miten toimia, kun työnhaku ei tuota toivottua tulosta?

On selvää, että "kiitos, mutta ei kiitos"-viestin vastaanottaminen työnhaussa on aina pettymys. Aika ja innostus tuntuvat valuneen hukkaan, ja uuden haun aloittamiseen latautuminen tuntuu raskaammalta. Mutta tämä on myös juuri se ratkaiseva hetki työnhaussa. Pelaamalla korttisi oikein voit parantaa huomattavasti mahdollisuuksiasi seuraavaa hakua silmällä pitäen. Lue alta muutama vinkki siihen, miten voit kääntää tilanteen voitoksesi!

Ensireaktion merkitys

Tapa, jolla suhtaudut ikäviin uutisiin työnhakuprosessin päättyessä huonosti, voi vaikuttaa seuraavan hakuprosessin lopputulokseen. Pettymystään ei tarvitse salata rekrytoijalta. Muista kuitenkin pyytää rekrytoijalta mahdollisuuksien mukaan palautetta: mitä voisit tehdä ensi kerralla toisin? Onko jotain, mitä voisit kehittää esim. työhaastatteluissa, tai jotain mitä kannattaa korostaa enemmän?

Ota huomioon, että rekrytoijalla tai hänen kollegallansa voi olla avoinna tai aukeamassa toinen sinulle sopiva paikka. Kun toimit ammattimaisesti ja suhtaudut vastoinkäymisiin yhteistyökykyisesti, jätät itsestäsi positiivisen kuvan ja siten oven raolleen seuraavaan avautuvaan paikkaan.

Miina kävi kymmenissä haastatteluissa, mutta lopulta hän sai työn, jota ei itse hakenut

Miina oli aikoinaan samassa tilanteessa kuin moni silloinen luokkakaveri: opinnot ammattikorkeakoulussa alkoivat olla loppusuoralla ja haaveissa siinsi ensimmäinen kokoaikainen työpaikka. Työkokemusta löytyi jo valmiiksi hiukan, joten lähtökohdat kohti oman alan unelmaduunia olivat hyvät. Miina aloitti työnhaun innokkaasti. Hän haki kymmeniä töitä ja eteni hyvin haastatteluihin. Pian tilanne kääntyi kuitenkin turhauttavaksi, sillä Miina jäi aina kakkoseksi kokeneemmalle hakijalle.

Lue, miten Miinan tilanne ratkesi rekrytoijamme Tuuan avustuksella lukuisten hylkäävien vastausten jälkeen.

Opi ja hio

Kun ensikirpaisu pettymyksestä hälvenee, koko hakuprosessia kannattaa arvioida mahdollisimman objektiivisesti. Ottamalla kokemastasi oppia ja hyödyntämällä oppimaasi tulevaisuudessa olet jälleen merkittävän askeleen lähempänä onnistumista – unelmien työpaikkaa.

Mieti esimerkiksi kysyttiinkö haastattelussa sellaisia kysymyksiä, joihin olit huonosti valmistunut ja joihin olisit halunnut vastata eri tavalla? Mainitsiko rekrytoija, että sinulta puuttuu osaamista tai kokemusta joltakin osa-alueelta? Pystyisitkö täydentämään osaamistasi itsenäisesti opiskelemalla tai suorittamalla jonkin sertifikaatin?

Olemme keränneet vinkkejä työnhakuun. Halu kehittyä ja oppia voi olla ratkaiseva avain onnistumiseen!

Takaisin sorvin ääreen

On aika palata asiaan, itse työnhakuun. Varsinkin uran alkuvaiheessa työt harvoin löytyvät muuten kuin olemalla itse aktiivinen. Onneksi tähänkin on monenlaisia tapoja:

  • Suurin osa työpaikoista täytetään ns. perinteiseen tyyliin hakemalla avointa työpaikkaa. Käy kurkkaamassa Academic Workin avoinna olevat työpaikat – löytäisitkö sieltä sopivan?
  • Aktivoi Duunivahti ja seuraa muita relevantteja työpaikkaportaaleja, jotta pääset ensimmäisten joukossa hakemaan avautuvia paikkoja ja näin nostettua omia mahdollisuuksiasi.
  • Onhan työnhakuprofiilisi kunnossa? Ilmoittautumalla headhuntattavaksi ja pitämällä Linkedin-profiilisi ajan tasalla varmistat, että rekrytoijat löytävät sinut hiljaisia hakuja tehdessään.
  • Mieti muita keinoja työnhakuun: voisiko verkostoistasi olla hyötyä? Tai LinkedIn-postauksesta? Tai pystyisitkö laajentamaan työnhakuasi toiseen kaupunkiin tai peräti ulkomaille?
pexels-polina-kovaleva-5828603.jpg

Voisiko työhakemustasi hioa vielä paremmaksi?

Vinkit työhakemuksen kirjoittamiseen

Haasta omaa ajatteluasi

Usein huomaamme selaavamme aina samoja työpaikkaportaaleja samoilla filttereillä, tai tarkistavamme samojen tuttujen työnantajien urasivuja. Pelkästään osakeyhtiöitä on Suomessa yli 260 000, joiden joukkoon mahtuu toinen toistaan kiinnostavampia yrityksiä.

Etsi rohkeasti avoimia työpaikkoja eri paikoista! Isoilla työnantajilla on usein eniten työpaikkoja ja parhaiten näkyvät työpaikkailmoitukset, mutta ne keräävät usein myös eniten työnhakijoita. Laajentamalla hakukriteerejäsi myös esim. pk-yrityksiin, saatat löytää paljon mahdollisuuksia, joista et aikaisemmin ollut tietoinen. Näihin on myös usein vähemmän hakijoita, mikä voi olla sinun etusi!

Pysy positiivisena

Se, että uskot tulevaan ja pysyt positiivisena auttavat työnhaussa! Hakemusten kirjoittaminen on helpompaa, kun ajatusmaailmasi on positiivinen: motivaatio tulee luontevammin esiin. Haastatteluvaiheessa puolestaan positiivisuus usein hehkuu läpi haastattelijalle, mikä tuo sinulle lisää itsevarmuutta.

Onnea ja menestystä työnhakuun!