My profile
My profile
Academyexpand_more
Työnhakijoilleexpand_more
Yrityksilleexpand_more
Meistäexpand_more
Yhteystiedotexpand_more
Growth Mindset
Työ & ura

Growth Mindset, eli miten kehittyä ihmisenä ja työntekijänä

Tuskin kenellekään tulee uutisena, miten nopeatempoista ja alati muuttuvaa työelämä on tänä päivänä. Tai yllätyksenä se, kuinka tärkeitä sopeutumiskyky, uteliaisuus ja avoimuus ovat ominaisuuksina. Kaikki tämä kuuluu Growth Mindsetin, eli kasvun asenteen kehittämiseen.

Kasvun asenne

Kasvun asenne vs. muuttumattomuuden asenne

Kasvun asenteesta on lähes mahdoton puhua mainitsematta Carol S. Dweckiä, joka kirjoitti aiheesta kirjan Mindset: The New Psychology of Success (Mindset – menestymisen psykologia) vuonna 2006. Hänen keskeinen väittämänsä on: parhaat lähtökohdat eivät aina takaa parhaita tuloksia.

Dweck puhuu kahdesta ajattelutavasta. Kasvun asenteen omaksuneet uskovat taitojen ja ominaisuuksien olevan ponnistelujen tulosta – ja siksi voimme itse kehittää niitä. Muuttumattomuuden asenteen omaksuneet taas olettavat taitojen ja ominaisuuksien pysyvän koko elämämme ajan muuttumattomina. On selvää, että kasvun asenne on ammatillisen ja henkilökohtaisen kehittymisen avaintekijä. Dweckin mukaan kaikki voivat omaksua kasvun asenteen – lue alta tarkemmin, miten.

Epäonnistuminen kuuluu oppimiseen

Monille onnistumisista nauttiminen tulee luonnostaan - haluamme juhlistaa niitä ja kertoa niistä läheisillemme. Mutta jos menestys on yin, niin epäonnistuminen on yang – toinen ei voi olla olemassa ilman toista. Kun seuraavan kerran onnistut työtehtävässäsi, jonka eteen olet nähnyt erityisen paljon vaivaa ja halunnut sen onnistuvan, pysähdy ja mieti onnistumista edeltäneitä epäonnistumisen hetkiäsi. Ne ovat keskeinen osa lopputulosta.

Epäonnistuminen ei tietenkään ole helppoa tai erityisen kivaa, mutta kasvun asenteen omaavat eivät pelkää epäonnistumista. Sen sijaan he ymmärtävät, että epäonnistuminen on oppimisen muoto.

Astu mukavuusalueesi ulkopuolelle

Kasvun asenteeseen kuuluu keskeisesti myös epämukavuusalueelle meneminen, eli se, että ryhdyt asioihin, joihin sinulla ei välttämättä ole ennestään kaikkea tarvittavaa osaamista. Epämukavuusalue on se paikka, josta isoimmat kasvuloikat usein lähtevät. Kasvu vaatii aikaa ja vaivaa, mutta on sen arvoista.

Oppiminen Growth Mindset

Oppia ikä kaikki

Riippumatta siitä milloin suoritit opintosi loppuun (tai ovatko ne vielä kesken), valmistuminen ei ole oppimisesi päätepiste. Teknologia kehittyy, prosessit elävät ja työkalut muuttuvat. Olivatpa muutokset millaisia tahansa, elinikäinen oppiminen on avain yksilön kasvuun. Vain jatkuvalla oppimisella voi pysyä kehityksen aallon harjalla.

Tutkintojen lisäksi voit kerryttää osaamistasi tavallisessa arjessa monin tavoin. Oppimista voi olla se, kun kollegasi näyttää sinulle työtäsi nopeuttavan niksin, tai kun törmäät YouTubessa relevanttiin opastusvideoon. Alasi vaikuttajien ja uusimpien trendien seuraaminen sosiaalisessa mediassa on usein varsin kevyt tapa pitää huolta omasta osaamisesta. Mitä paremmin oppi on sovellettavissa päivittäiseen työhön, sitä menestyksekkäämmin pystyt hoitamaan työtehtäväsi.

7 askeleen pikaopas Growth Mindsetin maailmaan

#1 Epätäydellisyyden tunnustaminen ja hyväksyminen Meissä kaikissa on omat heikkoutemme, omituisuutemme ja oudot puolemme – olemme epätäydellisiä. Millaisia epätäydellisiä puolia sinulla on?

#2 Kohtaa haasteesi rohkeasti Jos pelko ottaa sinusta vallan hankalan haasteen edessä, pysähdy ja nimeä tilanne mielessäsi uudelleen. Pidä haastetta mahdollisuutena - näkökulmasi muuttuu ja haasteeseen tarttuminen helpottuu.

#3 Kiinnitä huomiota sanavalintoihisi Kiinnitä huomiota sanavalintoihin, joita teet ääneen ja mielessäsi. Jos ilmaisusi on negatiivissävytteistä tai synkkää, ohjaat itseäsi huomaamatta negatiiviseen lopputulokseen.

#4 Luota itseesi Tarpeeton hyväksynnän hakeminen voi joskus estää kasvun asenteen omaksumisen. Kehitä lempeyttä itseäsi kohtaan ja hyväksy itsesi sellaisena kuin olet. Opi luottamaan itseesi.

#5 Ole aito Kun teeskentelet olevasi ihminen, joka et oikeasti ole, olet epäkunnioittava sille ihmiselle, joka todella olet. Se tekee sinusta epäaidon. Aidoksi itsekseen tuleminen on prosessi, joka vie aikaa ja vaatii paljon työtä itsensä kanssa – jatkuvasti.

#6 Kehitä tarkoituksen tunnetta Tuntuuko elämäsi olevan tarkoituksen ohjaamaa? Jos vastauksesi on kyllä, määrittele itsellesi, mitä tähän tarkoitukseen kuuluu. Jos et löydä selvää tarkoitusta, yritä selvittää itsellesi, mikä tuo elämääsi tarkoituksen tunteen.

#7 Perehdy kritiikkiin, kunnes löydät siitä mahdollisuuden Kritiikin tarkoitus on kehittää asioita.

Growth Mindset on keskeinen osa sisaryrityksemme Brightsin DNA:ta. Voit lukea lisää Brightsista ja Academic Academy-koulutusten lähestymistavasta oppimiseen täältä.