Pidä nämä perusasiat mielessä, kun kirjoitat hyvää työhakemusta
Työhakemuksen tulee vakuuttaa lukija siitä, että täytät työn vaatimukset ja olet motivoitunut osaaja, joka haluaa työskennellä nimenomaan kyseisessä tehtävässä ja roolissa. Varmista siis moneen kertaan, että hakemuksesi vastaa seuraaviin kysymyksiin:
- Miksi haet? Eli mikä sinua motivoi hakemaan juuri tätä tehtävää ja
tähän yritykseen. Vältä latteuksia.
- Miksi olet paras hakija? Sinulla tulee olla oikea tausta, mutta myös persoona. Mikä erottaa sinut muista työnhakijoista, joilla on esimerkiksi sama koulutustausta?
- Mitä sinulla on tarjota? Eli mitä sinä tuot yritykseen, jos sinut palkataan. Ole myyvä ja persoonallinen!
Hyvässä työhakemuksessa ei ole pelkästään kyse siitä kuka olet vaan myös siitä, mitä tuot mukanasi ja mitä sinulla on tarjota yritykselle.
Hyvä työhakemus ei ole CV esseen muodossa
Varsinkin uran alkuvaiheen osaajien yleisin virhe on toistaa hakemuksessa CV:n sisältö esseemuotoisena. Työhakemus ja CV tukevat toinen toisiaan – siinä missä CV on listamaisempi kuvaus taustastasi, on työhakemus myyntipuheesi tai motivaatiokirjeesi.
Esimerkki: ”Kun työskentelin projektiassistenttina yrityksessä X, vastuullani oli sisäinen viestintä, palavereiden järjestelyt sekä
dokumentaatio” ➡ Tämän tulisi löytyä CV:stä. Työhakemuksessa voisit
kertoa esimerkiksi näin: ”Projektiassistentin roolissa kehityin
erityisesti sisäisessä viestinnässä ja sain erinomaista palautetta
järjestelmällisestä työotteestani. Nautinkin erityisen paljon
projektityöskentelystä sen selkeiden raamien ja määrätietoisuuden
takia, minkä takia haen tarjoamaanne projektikoordinaattorin roolia.”
Tarkoituksena on siis avata taustaasi ja sitä kuka olet: mitä olet aikaisemmin oppinut, mikä sinua kiinnostaa, mitä haluaisit oppia enemmän, mistä olet saanut positiivista palautetta, ja millainen kollega, tiimikaveri tai esihenkilö olet.
Työhakemuksen aloitus
Monet tuskailevat työhakemuksen aloittamisen kanssa: miten aloittaa työhakemus kiinnostavalla tavalla? Hyviä ja huonoja uutisia: ei ole yhtä oikeaa tapaa. Ehkä saat kuitenkin jotain inspiraatiota näistä:
- Tarina: miten olet päätynyt nykyhetkeen ja hakemaan juuri tätä
tehtävää
- Pikaesittely pilke silmäkulmassa: ole persoonallinen mutta myyvä
- Faktat tiskiin: osoita, että rekrytoijan todellakin kannattaa lukea
loppuun
Mikä tärkeintä, vältä latteuksia! ”Olen 23-vuotias tamperelainen insinöörinalku ja haen ilmoittamaanne projekti-insinöörin paikkaa” ei ole kovinkaan kiinnostava tai varsinkaan uniikki tapa aloittaa työhakemusta, muttei se toki väärin ole. Yritä kuitenkin elävöittää myyntipuhetta itsestäsi sellaisilla asioilla, jotka kertovat sinusta ammattilaisena ja potentiaalisena työntekijänä - ikä tai kotipaikkakunta eivät ole ammatillisesti tärkeimpiä ominaisuuksiasi.
Työhakemuksen kieliasu
Minkälaiseen yritykseen tai tehtävään haet? Jos haet luovalle alalle kannattaa sinun tuoda rohkeasti luovia taitojasi esille, esimerkiksi värikkäillä ilmaisuilla ja vivahteikkaalla kielellä. Jos taas haet tehtävään, missä arvostetaan tarkkuutta, kiinnitä erityistä huomiota kielioppiin ja täsmälliseen ilmaisuun.
Ota huomioon myös mille alalle haet: jotkut aloista ovat huomattavasti konservatiivisempia kuin toiset, mikä kannattaa ottaa huomioon työhakemusta laadittaessa. Millaisia sanavalintoja käytät? Millainen rakenne hakemuksessa on? Millainen yleisilme hakemuksessa on: värikäs ja leikkisä, vai formaali ja selkeä? Muista kuitenkin, että vaikka hakemuksesi olisi formaali, sen ei tarvitse olla persoonaton.
Viimeistele kieliasu tarkistuttamalla kielioppi ja kirjoitusvirheet vaikka ystävällä tai perheenjäsenellä.
Autamme sinua ottamaan seuraavan askeleen urallasi!
Löydä unelmatyöpaikkasi 163 avoimen työpaikan joukosta