My profile
My profile
Academyexpand_more
Työnhakijoilleexpand_more
Yrityksilleexpand_more
Meistäexpand_more
Yhteystiedotexpand_more
Academic_Work_10_vinkkia_tyohakemus
Työnhaku

Työhakemus - 10 vinkkiä sen kirjoittamiseen

Hyvä työhakemus on selkeä, myyvä, ytimekäs ja kohdennettu, eli se vastaa työpaikkailmoituksessa ilmoitettuihin vaatimuksiin sekä tuo esiin selvän motivaation. Panostamalla sisältöön, kiinnittämällä huomiota perusasiohin ja viimeistelemällä huolella olet jo monta askelta lähempänä hyvää työhakemusta ja unelmiesi työpaikkaa. Muista, että laatu korvaa määrän työnhaussa.

Nappaa 10 vinkkiä hyvän työhakemuksen kirjoittamiseen alta ja tutustu myös mallityöhakemukseen!

Pidä nämä perusasiat mielessä, kun kirjoitat hyvää työhakemusta

Työhakemuksen tulee vakuuttaa lukija siitä, että täytät työn vaatimukset ja olet motivoitunut osaaja, joka haluaa työskennellä nimenomaan kyseisessä tehtävässä ja roolissa. Varmista siis moneen kertaan, että hakemuksesi vastaa seuraaviin kysymyksiin:

  • Miksi haet? Eli mikä sinua motivoi hakemaan juuri tätä tehtävää ja tähän yritykseen. Vältä latteuksia.
  • Miksi olet paras hakija? Sinulla tulee olla oikea tausta, mutta myös persoona. Mikä erottaa sinut muista työnhakijoista, joilla on esimerkiksi sama koulutustausta?
  • Mitä sinulla on tarjota? Eli mitä sinä tuot yritykseen, jos sinut palkataan. Ole myyvä ja persoonallinen!

Hyvässä työhakemuksessa ei ole pelkästään kyse siitä kuka olet vaan myös siitä, mitä tuot mukanasi ja mitä sinulla on tarjota yritykselle.

Hyvä työhakemus ei ole CV esseen muodossa

Varsinkin uran alkuvaiheen osaajien yleisin virhe on toistaa hakemuksessa CV:n sisältö esseemuotoisena. Työhakemus ja CV tukevat toinen toisiaan – siinä missä CV on listamaisempi kuvaus taustastasi, on työhakemus myyntipuheesi tai motivaatiokirjeesi.

Esimerkki: ”Kun työskentelin projektiassistenttina yrityksessä X, vastuullani oli sisäinen viestintä, palavereiden järjestelyt sekä dokumentaatio” ➡ Tämän tulisi löytyä CV:stä. Työhakemuksessa voisit kertoa esimerkiksi näin: ”Projektiassistentin roolissa kehityin erityisesti sisäisessä viestinnässä ja sain erinomaista palautetta järjestelmällisestä työotteestani. Nautinkin erityisen paljon projektityöskentelystä sen selkeiden raamien ja määrätietoisuuden takia, minkä takia haen tarjoamaanne projektikoordinaattorin roolia.”

Tarkoituksena on siis avata taustaasi ja sitä kuka olet: mitä olet aikaisemmin oppinut, mikä sinua kiinnostaa, mitä haluaisit oppia enemmän, mistä olet saanut positiivista palautetta, ja millainen kollega, tiimikaveri tai esihenkilö olet.

Työhakemuksen rakenne

Jotta työhakemus olisi mahdollisimman selkeälukuinen, kiinnitä huomiota hyvään rakenteeseen. Voit rakentaa työhakemuksen esimerkiksi seuraavasti:

  • Aloitus: kuka olet ja miksi haet tehtävää
  • Minkälainen ammatillinen taustasi on ja miten se vastaa työn vaatimuksiin
  • Minkälainen työntekijä ja kollega olet ja miksi sovellut yritykseen
  • Lopetus: Tiivistys ja sitoutus

Työhakemuksen aloitus

Monet tuskailevat työhakemuksen aloittamisen kanssa: miten aloittaa työhakemus kiinnostavalla tavalla? Hyviä ja huonoja uutisia: ei ole yhtä oikeaa tapaa. Ehkä saat kuitenkin jotain inspiraatiota näistä:

  • Tarina: miten olet päätynyt nykyhetkeen ja hakemaan juuri tätä tehtävää
  • Pikaesittely pilke silmäkulmassa: ole persoonallinen mutta myyvä
  • Faktat tiskiin: osoita, että rekrytoijan todellakin kannattaa lukea loppuun

Mikä tärkeintä, vältä latteuksia! ”Olen 23-vuotias tamperelainen insinöörinalku ja haen ilmoittamaanne projekti-insinöörin paikkaa” ei ole kovinkaan kiinnostava tai varsinkaan uniikki tapa aloittaa työhakemusta, muttei se toki väärin ole. Yritä kuitenkin elävöittää myyntipuhetta itsestäsi sellaisilla asioilla, jotka kertovat sinusta ammattilaisena ja potentiaalisena työntekijänä - ikä tai kotipaikkakunta eivät ole ammatillisesti tärkeimpiä ominaisuuksiasi.

Rekrytoijan_vinkit_työnhakuun.jpg

Työnhakijoiden usein kysytyt kysymykset

Lue rekrytoijan vastaukset

Työhakemuksen kohdentaminen

Aivan kuten CV:tä laatiessa, myös työhakemuksessa on ensisijaisen tärkeää kohdentaa työhakemus haettavaan tehtävään sopivaksi. Merkitse dokumentin alkuun mitä tehtävää haet ja viittaa tekstissä haettavaan paikkaan, esimerkiksi ”…minkä takia kiinnostuin tarjoamastanne myyjän paikasta” tai ”Koen olevani etsimänne osaaja myyjän tehtävään, sillä…”

Haettavan roolin mainitseminen ei kuitenkaan riitä - sitäkin tärkeämpää on osoittaa motivaatiosi haettavaan tehtävänkuvaan. Se mitä rekrytoijat haluavat lukea hakemuksesta kerrotaan työpaikkailmoituksessa. Lähde siis liikkeelle siitä, että luet työpaikkailmoituksen monta kertaa läpi ja otat itsellesi ylös kaikki siinä listatut vaatimukset, toiveet ja muut asiat, joihin sinun kannattaa viitata työhakemuksessasi. Mieti sen jälkeen asia kerrallaan, mikä on myyntivalttisi.

Esimerkiksi, jos vaatimuksena on järjestelmällinen työote, mieti, miten osoitat sen. Onko kyseistä taitoa vaadittu kouluprojektissa tai oletko saanut edellisessä työssäsi erinomaista palautetta siihen liittyen? Konkretisoi osaaminen aikaisemmalla kokemuksellasi.

Työhakemuksen kieliasu

Minkälaiseen yritykseen tai tehtävään haet? Jos haet luovalle alalle kannattaa sinun tuoda rohkeasti luovia taitojasi esille, esimerkiksi värikkäillä ilmaisuilla ja vivahteikkaalla kielellä. Jos taas haet tehtävään, missä arvostetaan tarkkuutta, kiinnitä erityistä huomiota kielioppiin ja täsmälliseen ilmaisuun.

Ota huomioon myös mille alalle haet: jotkut aloista ovat huomattavasti konservatiivisempia kuin toiset, mikä kannattaa ottaa huomioon työhakemusta laadittaessa. Millaisia sanavalintoja käytät? Millainen rakenne hakemuksessa on? Millainen yleisilme hakemuksessa on: värikäs ja leikkisä, vai formaali ja selkeä? Muista kuitenkin, että vaikka hakemuksesi olisi formaali, sen ei tarvitse olla persoonaton.

Viimeistele kieliasu tarkistuttamalla kielioppi ja kirjoitusvirheet vaikka ystävällä tai perheenjäsenellä.

Työhakemusmalli

Mietityttääkö miten hakemus kannattaa rakentaa ja jäsennellä? Minkälaiset asettelut toimivat ja miten jakaa asia eri tekstikappaleisiin?

Laadimme mallihakemuksen, jonka avulla hahmotat työhakemuksen rakenteen. Muista kiinnittää huomiosi hakemuksen luettavuuteen (esim. fonttikoko ja riviväli) sekä sen kiinnostavuuteen.

Työhakemuksen pituus

Työhakemuksen ei lähtökohtaisesti koskaan tulisi olla pidempi kuin yksi A4-sivu. Pidä tekstisi siis tiiviinä ja asiakeskeisenä. Sen sijaan, että alat kikkailemaan fonttikoolla tai rivivälillä liikaa, pyri mieluummin viilaamaan tekstiä: vältä täytesanoja, tiivistä ilmaisua, ja ole selkeä.


Oliko työpaikkailmoituksessa erityisvaatimuksia?

Pyydettiinkö ilmoituksessa vastaamaan johonkin tiettyyn kysymykseen hakemuksessa? Pitikö palkkatoive lisätä hakemukseen? Tai oliko määritelty valmiiksi millä kielellä hakemus tulisi jättää? Olethan tarkka ilmoituksessa kerrottujen vaatimusten kanssa ja noudatat niitä.

Nimeä tiedosto & muuta oikeaan muotoon

Tiedostonimessä tulisi olla nimesi ja dokumentin tarkoitus esillä, esimerkiksi ”Sukunimi Etunimi Työhakemus”. Palauta työhakemus (ja CV) PDF-muodossa, ellei toisin ole pyydetty. Näin varmistat, että rekrytoija näkee dokumentit juuri sellaisena, kuin ne olit suunnitellut eikä tekstimuotoilut rikkoudu matkalla.

Kuuluuko työhakemuksen perään soittaa?

Ei ole pakko soittaa eikä siitä välttämättä ole hyötyä, ellei sinulla ole jotakin tärkeää kysyttävää tai sanottavaa. Rekrytoijat ja rekrytoivat esihenkilöt ovat usein erittäin kiireisiä, eli mieti tarkkaan ennen kuin painat vihreää luuria. Muista kuitenkin, että jos haluat jättäytyä hausta pois, on kohteliasta ilmoittaa asiasta proaktiivisesti rekrytoijalle, jotta hän ei turhaan käsittele hakemustasi.