Työnhaku

Videohaastattelu edessä? Ota nämä rekrytoijan vinkit talteen

Julkaistu 16.04.2020

Epävarmoina aikoina yksi asia on ainakin selvää: videohaastattelut ovat vakinaistaneet paikkansa rekrytoinnin työkalupakissa.

Se, koetaanko ne luontevana vuorovaikutustilanteena oman kodin turvassa, vai kömpelönä fyysisen läsnäolon ja etäyhteyden symbioosina, riippuu monesta muuttujasta - muun muassa siitä, kuinka hyvin olet valmistautunut!

Nappaa neljä askelmerkkiä kohti onnistunutta videohaastattelua.

Ole valmistautunut – kyse on työhaastattelusta!

Videohaastatteluun kannattaa valmistautua pitkälti samalla tavalla kuin mihin tahansa työhaastatteluun: tutustu hakemaasi yritykseen, valmistele muutama kysymys haastattelijalle ja mieti miten sinun osaamisesi voi auttaa yritystä saavuttamaan tavoitteensa. Muista lukea työpaikkailmoitus huolella läpi ja valmistaudu antamaan konkreettisia esimerkkejä omasta osaamisestasi.

Rauhoita tausta ja ympäristö

Onhan huone hyvin valaistu, istut mukavasti ja näyttö on sopivalla etäisyydellä kasvoistasi? Pyri valitsemaan neutraali tausta ja sulkemaan häiriötekijät pois: laita puhelin äänettömälle ja televisio kiinni, sulje muut välilehdet koneeltasi ja varmista, ettei kukaan tule häiritsemään kesken kaiken, ei edes kissasi. Näin annat itsestäsi ammattimaisen kuvan ja pystyt keskittymään täysin haastatteluun.

Testaa laitteet ennen haastattelua

Toimiiko kamera, mikrofoni ja kuulokkeet? Onko internet-yhteys vakaa? Käyttämällä kuulokkeita varmistat, ettei ääni lähde kiertämään ja näin häiritse haastattelua. Jos mahdollista, tee testipuhelu jonkun kanssa etukäteen niin pääset tekemään tarvittavat säädöt hyvissä ajoin. Videohaastatteluun kannattaa alkaa siirtyä jo 5-10 minuuttia ennen varsinaista aloitusta, jotta tiedät laitteiden varmasti toimivan normaalisti ja pääsette aloittamaan haastattelun hyvissä ajoin. Samalla pääset valmistautumaan henkisesti!

Kehonkieli ja pukeutuminen

Kuten tavallisessa työhaastattelussa, myös videohaastattelussa katsekontakti on tärkeä. Pyri katsomaan mahdollisimman paljon kameraa ja vältä tuijottamasta pöytää, seinää tai näyttöä. Sinun ei tarvitse kuitenkaan olla jäykkä: puhu ja elehdi kuin tavallisessa haastattelussa – mitä luontevampi olet sen parempi! Videohaastatteluun kannattaa myös pukeutua kuin tavalliseen haastatteluun: siististi.

Viimeisimpänä muttei vähäisimpänä: ole oma itsesi ja pidä hauskaa. Onnea matkaan!

Mitä kysyä työnantajalta työhaastattelussa?

Lue vinkkimme kysymyksien esittämiseen työhaastattelussa ja voit olla varma, ettei paikan saanti jää ainakaan mielenkiinnon puutteesta kiinni!

Lue lisää

Näin valmistaudut kompetenssipohjaiseen haastatteluun

Mitä tarkoittaa kompetenssipohjainen haastattelu ja miten siihen voi valmistautua? Nappaa parhaat vinkit kompetenssipohjaisessa haastattelussa menestymiseen.

Lue lisää

Rekrytoijan vinkit työnhakuun

Poimi parhaat vinkit työnhaun yhteydessä nouseviin yleisimpiin kysymyksiin.

Lue lisää
Jaa artikkeli