My profile
My profile
Academyexpand_more
Työnhakijoilleexpand_more
Yrityksilleexpand_more
Meistäexpand_more
Yhteystiedotexpand_more
Vinkit videohaastatteluun
Työnhaku

Videohaastattelu edessä? Ota nämä rekrytoijan vinkit talteen

Videohaastattelut ovat vakinaistaneet paikkansa rekrytoinnin työkalupakissa. Se, koetaanko ne luontevana vuorovaikutustilanteena oman kodin turvassa, vai kömpelönä fyysisen läsnäolon ja etäyhteyden symbioosina, riippuu monesta muuttujasta - muun muassa siitä, kuinka hyvin olet valmistautunut!

Nappaa neljä askelmerkkiä kohti onnistunutta videohaastattelua.

Haluatko kerrata yleiset vinkit työhaastatteluun valmistautumiseen? Lue täältä!

Valmistaudu huolella myös videohaastatteluun

Videohaastattelu on työhaastattelu siinä missä kasvotusten toteutettu haastattelu, ja juuri siksi siihen kannattaa valmistautua pitkälti samalla tavalla kuin tavalliseen haastatteluun.

Tutustu hakemaasi yritykseen tai organisaatioon, valmistele muutama kysymys haastattelijalle ja mieti miten sinun osaamisesi voi auttaa yritystä saavuttamaan tavoitteensa. Muista lukea työpaikkailmoitus huolella läpi ja valmistaudu antamaan konkreettisia esimerkkejä omasta osaamisestasi.

Vinkki! Jännittääkö haastattelu ja tulevat kysymykset? Kurkkaa mitä työhaastattelussa voidaan kysyä ja valmistaudu!

Voit hyvin kirjata asioita itsellesi ylös vaikka paperille, mutta itse haastattelutilanteessa paperin vilkuilu todennäköisesti saa sinut vain levottomaksi ja jännittyneeksi - jätä siis suosiolla ylimääräiset lippulappuset pois.

Rauhoita tausta ja ympäristö

Onhan ympäristö, jossa istut videohaastattelussa hyvin valaistu, istut mukavasti (voit myös seistä, jos se tuntuu luontevammalta!) ja näyttö on sopivalla etäisyydellä kasvoistasi?

Pyri valitsemaan neutraali tausta ja sulkemaan häiriötekijät pois: laita puhelin äänettömälle ja televisio kiinni, sulje muut välilehdet koneeltasi ja varmista, ettei kukaan tule häiritsemään kesken kaiken - ei edes kissasi. Näin annat itsestäsi ammattimaisen kuvan ja pystyt keskittymään täysin videohaastattelussa menestymiseen.

Testaa laitteet ennen haastattelua

Toimiiko kamera, mikrofoni ja kuulokkeet? Onko nettiyhteys vakaa? Käyttämällä kuulokkeita varmistat, ettei ääni lähde kiertämään ja näin häiritse haastattelua. Jos mahdollista, soita testipuhelu jonkun kanssa etukäteen niin pääset tekemään tarvittavat säädöt hyvissä ajoin:

Vinkki: Onko kameran korkeus sopiva? Kameran olisi hyvä olla suunnilleen silmien korkeudella. Nosta kameraa ylemmäs esimerkiksi kasaamalla kirjoja läppärisi alle.

Tarkista etukäteen myös millä alustalla haastattelu toteutetaan. Useimmat haastatteluista toteutetaan Microsoft Teamsin, Zoomin tai Google Meetin välityksellä, mutta myös muita järjestelmiä voi tulla vastaan. Ala siirtyä haastattelualustalle jo 5-10 minuuttia ennen varsinaista aloitusta, jotta tiedät laitteiden varmasti toimivan normaalisti ja pääsette aloittamaan haastattelun oikeaan aikaan.

Kehonkieli ja pukeutuminen tuovat itsevarmuutta

Kuten tavallisessa työhaastattelussa, myös videohaastattelussa katsekontakti on tärkeä: pyri antamaan vastauksesi kameralle. Älä unohda myöskään hymyillä ja kuunnella aktiivisesti. Pyri katsomaan mahdollisimman paljon kameraa ja vältä tuijottamasta pöytää, seinää tai näyttöä. Sinun ei tarvitse kuitenkaan olla jäykkä: puhu ja elehdi kuin tavallisessa haastattelussa – mitä luontevampi olet sen parempi! Haastattelu videon välityksellä ei eroa tavallisesta haastattelusta vaatetuksenkaan osalta - varmin tapa on pukeutua siististi.

Ongelmatilanteet ja niistä selviytyminen

Katkesiko yhteys kesken videohaastattelun? Kaatuiko vesilasi näppäimistölle? Oletko syystä tai toisesta muutaman minuutin myöhässä? Tärkeintä on pitää pää kylmänä ja toimia rehellisesti!

Ota heti yhteyttä haastattelijaan ja kerro mitä tapahtui. Inhimillisiä virheitä sattuu kaikille - asia saadaan varmasti järjestymään tavalla tai toisella!

Viimeisimpänä muttei vähäisimpänä: ole oma itsesi ja pidä hauskaa. Onnea matkaan ja tsemppiä videohaastatteluun!

Lue myös nämä