Academic_Work_tyohaastattelun_yleisimmat_kysymykset
Työnhaku

Työhaastattelun yleisimmät kysymykset - TOP 12

Jos työhaastatteluun valmistautuminen on jäänyt puolitiehen, voi tilanne tuntua varsinaiselta piinapenkiltä. Tutustu 12 yleisimpään työhaastattelukysymykseen ja poimi parhaat vastausvinkit Academic Workin ammattirekrytoijalta!

Lue myös vinkkimme siitä, mitä sinä voit kysyä työnantajalta työhaastattelussa!

Kerro itsestäsi

Mieti etukäteen, mitkä asiat ovat työhaastattelun kannalta tärkeitä ja keskity asioihin, jotka ovat haettavan paikan kannalta olennaisia. Tätä voi hyvin harjoitella ennen haastattelua vaikka peilin edessä, jotta saat itsevarman ja hyvän startin haastattelulle. Muista kunnioittaa haastattelun aikataulua ja vastata riittävän tiiviisti - koko elämäntarinaa ei tarvitse kertoa. Tiesitkö, että näppärä tapa esitellä itsensä tiiviisti ja kiinnostavasti, on hyödyntää jotakin retorista keinoa, esimerkiksi tiivistäen kolmeen pääpointtiin tai tarinallistaen.

Miksi haet tätä paikkaa?

Tähän olet jo vastannut työhakemuksessa! Mikä erityisesti kiinnitti työpaikkailmoituksessa huomiosi? Olitko jo pitkään katsellut töitä kyseiseltä työnantajalta, vai oliko tämä yksittäinen työpaikkailmoitus nimenomaan kiinnostava? Näitkö mahdollisuuden kehittyä ja oppia uutta, kiinnostuitko toimialasta vai näetkö itsellesi jo kiinnostavan urapolun tällä työnantajalla? Kysymys mittaa motivaatiotasi sekä sitä, mihin olet kiinnittänyt huomiosi työnantajaan tutustuessasi.

Miksi meidän kannattaisi palkata juuri sinut?

Sopiva hakija pystyy perustelemaan, miksi hän on oikea valinta ja miten yritys hyötyy hänen palkkaamisestaan. Tähän kysymykseen kannattaa valmistautua huolella etukäteen, jotta saat tiiviisti ilmaistua tärkeimmät syyt myyvästi ja vakuuttavasti!

Mieti, mikä tekee sinusta vahvimman hakijan, mitä erityistä sinulla on tarjoa? Voit myös kertoa, mikä työpaikassa innostaa sinua tekemään työsi hyvin.

edessä_kompetenssipohjainen_haastattelu_-_näin_valmistaudut.jpg

Kompetenssipoh.. täh!?

Lue, mistä on kyse.

Mitkä ovat hyvät puolesi? Mitkä ovat vahvuuksiasi?

Pyri tuomaan esille ominaisuuksia, joiden ansiosta juuri sinä olet oikea valinta, mutta korosta myös muita hyviä ominaisuuksiasi. Tuo esiin niin substanssiosaamistasi kuin persoonallisuuteesi liittyviä vahvuuksiasi. Ennen työhaastattelua kannattaa kerrata työpaikkailmoituksessa listatut vastuualueet ja toivotut taidot/ominaisuudet, ja miettiä omia vahvuuksia niiden kautta.

Kerro esimerkiksi palautteesta, jota olet saanut työkaveriltasi, esihenkilöltäsi ja/tai asiakkaaltasi. Mitä konkreettisempia esimerkkejä pystyt antamaan ominaisuuksistasi ja osaamisestasi sen parempi. Pelkkä adjektiivilistaus ilman konkreettisia esimerkkejä siitä, miten ne ovat näkyneet työskentelyssäsi, saa vastauksen kuulostamaan lähinnä sanahelinältä.

Mitä ominaisuuksia sinun tulisi kehittää?

Kaikilla meillä niitä on, nimittäin kehityskohtaita. On tärkeää, että kerrot rehellisesti myös niistä, sillä kukaan ei ole täydellinen ja reflektiotaito on erittäin arvokas ominaisuus kelle tahansa meistä!

Kerro, miten olet kehittänyt itseäsi ja tavoitteista, joita olet asettanut itsellesi. Myös tässä voi nostaa esiin niin substanssiosaamiseen liittyviä asioita kuin persoonallisuuteen ja työskentelytapoihin liittyviä kehityskohteita. Muista välttää latteuksia ja kliseitä!

Missä näet itsesi tulevaisuudessa?

Kysymyksen tarkoituksena on kartoittaa haluasi kehittyä nyt ja tulevaisuudessa: tavoitteletko nopeaa vertikaalista urakehitystä vai haluatko syventyä oppimaan tietyn vastuualueen huippuasiantuntijaksi? Onko haaveissasi päästä esihenkilöksi, haaveiletko isosta asiakasportfoliosta vai tietynlaisista projekteista?

Muista olla realisti, konkreettinen ja avoin! Haastattelijana voi olla potentiaalinen uusi esihenkilösi ja tämä kysymys voi olla oivallinen paikka alkaa rakentaa yhteistä esihenkilö-tiimiläinen-suhdetta.

Mikä on mielestäsi tähän asti suurin saavutuksesi?

Kysymyksen tarkoituksena on selvittää vahvuuksiasi, sitoutumiskykyäsi, kunnianhimoasia ja pitkäjänteisyyttäsi. Se kertoo myös kyvystäsi reflektoida ja toimia määrätietoisesti.

Saavutus voi liittyä työelämään mutta myös opintoihin tai yksityiselämään. Tärkeintä on perustella, miksi päätit korostaa juuri tätä asiaa.

Mistä työkokemuksestasi on mielestäsi eniten hyötyä tässä työpaikassa?

Kerro kokemuksistasi ja kuvaile, mitä hyötyä niistä voi olla juuri tässä työssä. Perustele, miksi juuri sinä olet paras valinta paikkaamaan yrityksen työvoimatarvetta.

Millainen tiimipelaaja olet? Työskenteltetkö mieluummin yksin vai tiimissä?

Varo vastaamasta klisellä, kuten "pidän niin yksin kuin ryhmässä työskentelystä" (vaikka se totta olisikin). Kerro mieluummin konkreettisten esimerkkien avulla yhteistyötaidoistasi. Millaisen rooli yleensä otat ryhmissä? Miten se auttaa ryhmää? Osaatko pyytää apua? Entä miten tuet muita? Miten johdat omaa työskentelyäsi?

Miten käsittelet stressiä?

Anna haastattelijalle mahdollisimman todenmukainen kuva. Kerro tilanteista, joissa olet huomannut stressaantuvasi. Mitä tapahtui ja miten hoidit tilanteen? Yritä kuvata selkeästi tuntemuksiasi: millaisena sinä koet stressin? Miten toimit stressaantuneena? Miten käsittelet stressiä jälkikäteen?

Millainen vastuunkantaja olet?

Kerro tilanteista, joissa olet ottanut vastuuta töissä tai opinnoissa. Kerro myös, miten suhtaudut vastuuseen. Pidätkö suuresta vastuusta vai jaatko vastuuta mieluusiti muille? Haluatko vastuullista työtä heti vai vähitellen roolisi kehittyessä?

Anna esimerkki tekemästäsi virheestä

Mokia ja virheitä sattuu kaikille, eikä niitä kannata pelätä! Haastattelija haluaa ymmärtää miten käsittelet virheitä sekä itse tilanteessa, että jälkikäteen: miten suhtaudut niihin ja miten kannat vastuuta.

Kuvaile mitä tapahtui? Mitä opit virheestä ja miten se on vaikuttanut sinuun ihmisenä? Tai anna esimerkki ristiriitatilanteesta, jossa olet ollut osallisena. Kuvaile tapahtumia, jotka johtivat tilanteeseen. Mitä tilanteesta seurasi? Löysittekö ratkaisun? Kerro roolistasi tilanteen ratkaisussa ja kerro myös, mitä opit tapahtumasta.

kuinka_valmistautua_työhaastatteluun.jpg

Kuinka valmistautua työhaastatteluun?

Siirry blogiin