Työnhaku

Työhaastattelun yleisimmät kysymykset - TOP 12

Työhaastattelu saattaa tuntua piinapenkiltä, jos valmistautuminen on jäänyt puolitiehen. Tutustu 12 yleisimpään työhaastattelukysymykseen ja poimi parhaat vastausvinkit Academic Workin ammattirekrytoijalta!

Kerro itsestäsi

Mieti etukäteen, mitkä asiat ovat työhaastattelun kannalta tärkeitä. Keskity asioihin, jotka ovat haettavan paikan kannalta olennaisia. Arvosta haastattelijan aikaa ja vastaa napakasti. Tämä auttaa myös sinua pysymään asiassa.

Miksi haet tätä paikkaa

Mikä erityisesti kiinnitti työpaikkailmoituksessa huomiosi? Kiinnostuitko tehtävistä? Näitkö mahdollisuuden kehittyä ja oppia uutta? Vai oletko kiinnostunut juuri tästä yrityksestä? Oletko kuullut sen olevan hyvä työpaikka?

Miksi meidän kannattaisi palkata juuri sinut?

Sopiva hakija pystyy perustelemaan, miksi hän on oikea valinta ja miten yritys hyötyy hänen palkkaamisestaan. Voit myös kertoa, mikä työpaikassa innostaa sinua tekemään työsi hyvin.

Kompetenssipoh.. täh!?

Lue, mistä on kyse.

Mitkä ovat hyvät puolesi?

Pyri tuomaan esille ominaisuuksia, joiden ansiosta juuri sinä olet oikea valinta, mutta korosta myös muita hyviä ominaisuuksiasi. Kerro esimerkiksi palautteesta, jota olet saanut työtovereiltasi. Anna käytännön esimerkkejä ominaisuuksistasi ja osaamisestasi, ettei kertomasi kuulosta vain sanahelinältä.

Mitä ominaisuuksia sinun tulisi kehittää?

On tärkeää, että kerrot rehellisesti myös heikkouksistasi – kukaan ei ole täydellinen! Kerro, miten kehität itseäsi. Kerro myös tavoitteista, joita olet asettanut itsellesi.

Miksi valitsit juuri sen alan, jota olet opiskellut?

Kerro valintasi taustoista. Kiinnostiko ala hakuhetkellä? Onko kiinnostus muuttunut ajan myötä ja miten? Jos voisit valita uudelleen, tekisitkö jotain toisin?

Mikä on mielestäsi tähän asti suurin saavutuksesi?

Saavutus voi liittyä työelämään mutta myös opintoihin tai yksityiselämään. Tärkeintä on perustella, miksi päätit korostaa juuri tätä asiaa.

Mistä työkokemuksestasi on mielestäsi eniten hyötyä tässä työpaikassa?

Kerro kokemuksistasi ja kuvaile, mitä hyötyä niistä voi olla juuri tässä työssä. Perustele, miksi juuri sinä olet paras valinta paikkaamaan yrityksen työvoimatarvetta.

Kurkkaa avoimet työpaikkamme

Oletko hyvä tekemään yhteistyötä?

Anna esimerkkejä hyvistä yhteistyötavoista. Kerro mahdollisimman tarkasti, miksi ne innostavat sinua. Kerro myös, mikä on ollut roolisi työryhmissä. Minkä roolin yleensä otat ja miten se auttaa ryhmää? Tässä yhteydessä keskustellaan usein myös siitä, työskenteletkö mieluummin yksin vai ryhmässä. Mieti, mitkä ovat näiden työtapojen hyödyt ja haitat ja miksi pidät toisesta enemmän.

Miten käsittelet stressiä?

Anna haastattelijalle mahdollisimman todenmukainen kuva. Kerro tilanteista, joissa olet huomannut stressaantuvasi. Mitä tapahtui ja miten hoidit tilanteen? Yritä kuvata selkeästi tuntemuksiasi: millaisena sinä koet stressin?

Onko sinun helppo ottaa vastuuta?

Kerro tilanteista, joissa olet ottanut vastuuta töissä tai opinnoissa. Kerro myös, miten suhtaudut vastuuseen. Pidätkö suuresta vastuusta? Haluatko vastuullista työtä heti vai vähitellen roolisi kehittyessä?

Anna esimerkki tekemästäsi virheestä

Mitä tapahtui? Mitä opit asiasta ja miten se on vaikuttanut sinuun ihmisenä? TAI: Anna esimerkki ristiriitatilanteesta, jossa olet ollut osallisena. Kuvaile tapahtumia, jotka johtivat tilanteeseen. Mitä tilanteesta seurasi? Löysittekö ratkaisun? Kerro roolistasi tilanteen ratkaisussa ja kerro myös, mitä opit tapahtumasta.

Kuinka valmistautua työhaastatteluun?

Siirry blogiin
Jaa artikkeli