Academic_Work_tyohaastatteluun_valmistautuminen
Työnhaku

Työhaastatteluun valmistautuminen - näin teet sen!

Miten työhaastatteluun kannattaa valmistautua? Mitä kysymyksiä työhaastattelussa esitetään? Kuinka kannattaa pukeutua? Kannattaako vastauksia kaunistella?

Työhaastatteluun valmistautuminen voi aiheuttaa lukisia kysmyksiä. Sitä helpottamaan keräsimme tärkeimmät vinkit alle - nappaa myös yhdeksän kohdan tarkastuslista seuraavaa haastatteluasi varten!

Älä liiottele, vaan ole oma itsesi työhaastattelussa

Työhaastattelussa on tärkeintä olla oma itsensä. Sinun on siis luotettava itseesi, osoitettava pätevyytesi ja korostettava kokemusta, josta voi olla hyötyä hakemassasi tehtävässä.

Joudut varmasti vaikeuksiin, jos kehuskelet suorittaneesi kolme tutkintoa, puhuvasti sujuvasti neljää kieltä, olevasi yhtä kovassa kunnossa kuin huippu-urheilija ja toimivasi vapaa-ajallasi parinkymmenen järjestön puheenjohtajana. Liioittelu on helppo havaita, ja tiedot on helppo tarkistaa.

Työhaastatteluun valmistautuminen lisää varmuutta

Valmistaudu haastatteluun huolellisesti ja kiinnitä huomiota vuorovaikutukseen. Vaikka työnantajan tehtävänä onkin antaa lisätietoja yrityksestä ja hakemastasi työstä, tutustu yritykseen jo ennen haastattelua. Oma-aloitteisuus antaa sinusta hyvän vaikutelman.

Hyvä valmistautuminen antaa sinulle myös itsevarmuutta. Tutustu hakemaasi työnantajaan ja työtehtävään huolella esimerkiksi nettisivujen avulla. Mieti etukäteen myös potentiaaliseen työnantajaan ja työtehtäviin liittyviä kysymyksiä, joihin haluat saada vastauksen haastattelussa, näin voit osoittaa kiinnostuksesi ja motivaatiosi tehtävään. Katso yleisimmät työhaastattelukysymykset avuksesi valmistautumiseen.

Mitä_kysyä_haastattelussa.jpg

Mitä kysyä työnantajalta haastattelussa?

Katso parhaat kysymykset

Työhaastattelun tarkastuslista - muista nämä 9 asiaa:

  • Ota mukaan hakemuksesi, ansioluettelosi ja todistuksesi.
  • Älä myöhästy.
  • Pukeudu siististi ja ole kohtelias.
  • Ota katsekontakti haastattelijaan.
  • Käytä aikaa vastaustesi miettimiseen.
  • Ole asiallinen. Yritä vastata kysymyksiin selkeästi ja rakentavasti.
  • Ole kiinnostunut. Työnantaja haluaa palkata innostuneen työntekijän.
  • Korosta vahvuuksiasi, mutta muista, että kaikilla on myös heikkouksia.
  • Ole oma itsesi.

Pukeudu yrityksen ilmeen mukaisesti

Työhaastatteluissa on tärkeää tehdä hyvä ensivaikutelma ja pukeutuminen on yksi keino antaa positiivinen kuva itsestään heti alussa. Hyvä lähtökohta onkin pukeutua siististi, esim. kauluspaitaan, suoriin housuihin tai hameeseen, pikkutakkiin tai bleiseriin, tai mekkoon. Siistiin pukeutumiseen voi hyvin yhdistellä myös persoonaa esim. värejä tai asusteita käyttäen.

Kun mietit pukeutumista työhaastatteluun, kannattaa pitää mielessä millaiseen yritykseen olet hakemassa. Esimerkiksi kansainväliset konsernit ovat usein tarkempia businesspukeutumisesta kuin start-up yritykset. Hyvä vinkki on käydä kurkkaamassa yrityksen nettisivuilta tai somesta minkälainen vaatetus kuvissa esiintyvillä työntekijöillä on!

AW_image15_1200x600px.jpg

Ilmoittaudu head huntattavaksi - luo profiili ja tule löydetyksi!

Näin se toimii