My profile
My profile
Academyexpand_more
Työnhakijoilleexpand_more
Yrityksilleexpand_more
Meistäexpand_more
Yhteystiedotexpand_more
Teknologia-ala hakee osaajia
Alanvaihto

Ura teknologia-alalla: Automaatio-osaajaksi

Teknologia-ala käsittää paljon muutakin kuin IT-alan ja koodaamista! Osa Academy-ohjelmistamme onkin keskittynyt alanvaihtajien kouluttamiseen automaatioteknologian kentälle.

Automaatioteknologian ammattilaiset työskentelevät esimerkiksi toinen toistaan komeampien koneiden parissa saaden massiiviset moottorit toimimaan halutulla tavalla. Alan ytimessä on korvata manuaalista työtä laittein ja konein sekä teknologiaa hyödyntävien prosessien avulla. Kaiken sydämessä on kuitenkin edelleen ihminen, joka saa pyörät pyörimään ja pitää ne liikkeessä.

Automaatioala kasvaa vauhdilla ja osaajat viedään työmarkkinoilla käsistä. Uusi ura massiivisten moottoreiden parissa vie seikkailuun maailman ääriin! 

Tässä artikkelissa saat ajatuksia Wärtsilän asiantuntijoilta, millaista työ automaatioteknologian parissa on ja miksi alalle kannattaa hakeutua.

Koulutus oman elämänsä MacGyvereille – millaista on työ automaation parissa?

Wärtsilällä asiantuntijat pääsevät työssään maailmalle näkemään laivatelakoita ja voimalaitoksia. Erityisesti uudemmat loistoristeilijät kätkevät sisäänsä monipuolista uuden sukupolven teknologiaa, joka vaatii automaatio-osaajilta moottoreiden käyttöönoton lisäksi myös automaatiojärjestelmien toimivuuden valvontaa, testaamista ja kehittämistä.

Automaatioteknologian ammattilaisen sydän sykkii ongelmanratkaisulle, sillä siihenhän työ pohjimmiltaan perustuu. Wärtsilän Superintendent Automation Engineer Vesa Nordman tapaa asiakkaiden edustajia laivoilla ja voimalaitoksissa, missä ratkotaan yhdessä tuotteisiin liittyviä automaatio- tai tekniikkaongelmia. 

"Minut kutsutaan paikalle, kun laivan moottori ei käyttäydy asiakkaan toivomalla tavalla. Ongelmaa lähdetään ratkomaan mittaamalla moottorin tuottamaa dataa, jonka jälkeen se analysoidaan ja sitä verrataan piirustuksiin ja manuaaleihin. Lopuksi muodostetaan ongelman kokonaiskuva, johon yleensä päästään loogisen päättelyn keinoin”, Vesa kuvailee prosessia vian löytymisen takana.

Automaatio-asiantuntijan työ on pitkälti toimimista linkkinä asiakkaan ja Wärtsilän välillä, mutta se juuri on Vesan mielestä työssä antoisaa.

"Tässä työtehtävässä pääsee ensimmäisten joukossa kuulemaan asiakkaan välittömän palautteen onnistuneen työn jälkeen ja viemään sanoman eteenpäin. Toisaalta aina ongelmat eivät ratkea heti – silloin on hyvä pitää mielessä, että tässä työssä yksi ihminen on vain pieni pala isoa koneistoa ja joskus ratkaisun löytyminen vaatii apuvoimia."

Työ Wärtsilässä on maailmanlaajuinen mahdollisuus - kaikki ovet ovat avoinna ulkomaille. Wärtsilässä niin ikään työskentelevä kokenut huoltoinsinööri Janne Leppihalme on samoilla linjoilla.

"Olen aina ollut kiinnostunut tekniikasta, autoista, moottoreista ja matkustelusta. Tässä työssä yhdistyy mielenkiintoisella ja haastavalla tavalla kaikki kiinnostuksen kohteeni – autoissa on muuten yllättävän paljon samaa teknologiaa kuin Wärtsilän moottoreissa."

Miksi kannattaa hakeutua automaatioalalle?

Automaation yleistyessä ja kehittyessä työllisyysnäkymät automaatioteknologian osaajille ovat nyt, mutta myös jatkossa hyvät. Alan parissa riittää runsaasti erilaisia rooleja, joista monia ei vielä edes ole olemassa. Myös Wärtsilässä automaatioyksikön johdossa työskentelevä Electrical & Automation ManagerKlaus Rajala tunnistaa ilmiön:

"Automaatiotekniikka lisääntyy koko ajan ja on tulevaisuudessa merkittävässä roolissa teollisuudessa. Esimerkiksi huoltoinsinöörin rooli on erinomainen näköalapaikka Wärtsilän eri liiketoimintoihin ja avaa siten tuoreelle osaajalle hyvät etenemismahdollisuudet."

Erityisesti Wärtsilä on monen tekniikasta kiinnostuneen unelmatyöpaikka, jossa arvostetaan yrittelijästä ja itseään kehittävää työntekijää. Työntekijöidensä osaamisen kehittämisen tueksi yritys tarjoaa oman globaalin koulutusjärjestelmän, joka tarjoaa monipuoliset koulutusmahdollisuudet.

Vesan mielestä antoisinta Wärtsilässä työskentelyssä on ylpeys kotimaista ja hyvämaineista työnantajaa kohtaan.

"Wärtsilä tarjoaa huipputeknisiä laitteita ja ratkaisuja, joiden teknologiaa arvostetaan ympäri maailman. Minulle on maailmalla kulkiessani aivan erityinen ylpeyden aihe, että voin kertoa olevani Suomesta ja edustaa asiakkaiden arvostamaan Wärtsilää."

Jos innostut vaihtelevista työpäivistä, konkreettisten ongelmien ratkaisusta, teknologian ja prosessien parissa työskentelystä, seuraa tulevien Academy-kurssien julkistuksia ja voit löytää elämäsi mahdollisuuden uudelle uralle.

Alanvaihto