My profile
My profile
Academyexpand_more
Työnhakijoilleexpand_more
Yrityksilleexpand_more
Meistäexpand_more
Yhteystiedotexpand_more
AW_Verkkosisällöt_CyberCecurity_SOC_Fortum_TeliaCygate_520x600_092022.jpg
Alanvaihto

“Kuin salapoliisityötä” – Tulevaisuusvarma ura kyberturvallisuuden parissa kiehtoo

Tietoturvauhkiin reagoimista, epäilyttävien uhkakuvien selvittämistä – SOC Analystin työnkuvasta ei toden totta vauhtia ja vaarallisia tilanteita puutu. Kyberturvallisuuskeskuksessa (Security Operations Center, SOC) työskentelevä iskuryhmä valvoo kellon ympäri asiakkaiden toimintaympäristöä kyberuhkien varalta ja ryhtyy toimiin, jos rikollista toimintaa havaitaan.

Kiinnostavaa, eikö? AW Academy järjestää nyt 12 viikon tietoturvakoulutuksen, jonka läpikäynyttä odottaa uusi, tulevaisuusvarma ura kyberturvallisuuden asiantuntijana Fortumilla, Telia Cygatella, ABB:lla, Deloitella tai Fujitsulla.


Fortumilla SOC-tiimissä työskentelevä Laura Vainio ja Telia Cygaten SOC Analyst Senni Savikurki kertovat uransa ensivaiheista. Fortumin Henri Vass sekä Telia Cygaten Sami Ranne taas paljastavat millaista työ kyberturvallisuuden parissa todellisuudessa on. Lue lisää alta!

Ongelmanratkaisua pintaa syvemmältä

Kyberturvallisuus oli kiehtonut pitkään tietojenkäsittelyn koulutusohjelmasta pian valmistuvaa Lauraa, joka aloitti toukokuussa Summer Traineena Fortumin SOC-tiimissä ja siirtyy pian Junior SOC Analystin tehtäviin.

Uran alku tuntui hektiseltä ja uusia sisäistettäviä asioita oli aluksi roppakaupalla.

“Ensimmäiset viikot olin kyllä ihan kujalla! Minut otettiin kuitenkin heti mukaan kaikkeen ja yritin aktiivisesti pysyä kärryillä,” Laura muistelee.

Kun kyberturvallisuuden asiantuntijan työarki kävi tutummaksi ja alun tahti tasaantui, Laura huomasi nopeasti ensimmäisten kuukausien aikana, että vastuu lisääntyy osaamisen kasvaessa ja töitäkin pääsee tekemään itsenäisemmin. 

Telia Cygatella SOC Analystina työskentelvä Senni Savikurki on niin ikään ollut kyberturvallisuusalalla vasta hetken.

“Aloitin Telia Cygatella vasta neljä kuukautta sitten ja tämä on minulle ensimmäinen oman alan työpaikka”, neljännen vuoden kyberturvallisuuden amk-opiskelija Senni kuvailee.

Asiantuntijat kertovat nauttivansa työssään eniten uuden oppimisesta ja ongelmanratkaisusta, joita molempia tässä työssä totisesti riittää.

“Työssä antoisinta ovat tilanteet, joissa ratkaisua joutuu kaivelemaan vähän pintaa syvemmältä,” Senni kertoo ja Laura komppaa:

“Tämä on kuin salapoliisityötä! Eniten nautin siitä, kun saan esimerkiksi jonkin tietoturvapoikkeaman syyn selville. Ensin tulee yleensä hälytys, että jostain on otettu vaikka tuntematon ja vaaralliseksi epäilty yhteys. Kun onnistun selvittämään yhteyden syyn ja keissi lopulta ratkeaa,” Laura kuvailee työnsä kiehtovinta puolta.

Uhka voi realisoitua minuuteissa

SOC Analystin työ on analyyttista, osin itsenäistä työtä, joka vaatii myös sosiaalisia taitoja ja tilannetajua. Työpäiviin kuuluu tietoturvapoikkeamien ja -uhkien valvontaa sekä tarvittaessa hälytysten eskalointia eteenpäin. Tässä työssä on sekä reaktiivinen että proaktiivinen puoli.

“Oma-aloitteisuudesta on hyötyä. Kun tilanne ei ole päällä tai kun ei sammuteta tulipaloa, vaatii tilanne asiantuntijalta kentän omatoimista tutkimista ja proaktiivisuutta yrityksen prosessien mukaisesti,”  Fortumin SOC asiantuntija Henri Vass kertoo.

Toisaalta tässä työssä jokin uhka voi realisoitua minuuteissa, jopa sekunneissa. Siksi SOC Analystilta kaivataan myös vankkaa paineensietokykyä.

Telia Cygaten SOC Manager Sami Ranne peräänkuuluttaa tulevilta SOC Analysteilta myös luovaa ajattelua, loogista päättelykykyä sekä uteliaisuutta. On tärkeää seurata aktiivisesti mitä maailmalla ja alalla tapahtuu.

“Ala myös muuttuu koko ajan ja uusia teknologioita tulee jatkuvasti, joten koskaan ei voi tietää mitä päivä tuo tullessaan. Tämä kiehtoo minua erityisesti ja pitää työn siksi mielenkiintoisena,” Senni lisää.

“Tämä tuntuu tulevaisuuvarmalta työltä”

Uran alussa olevien SOC Analystien alkutaival on tehty Fortumilla ja Telia Cygatella mahdollisimman helpoksi. Telia Cygatella töitä tehdään aluksi rinnakkain kokeneemman kollegan kanssa – myös Fortumilla on oppimisen tueksi suunniteltu buddy-järjestelmä, joka kädestäpitäen auttaa alkuun.

“Fortumilla panostetaan siihen, että pysyn asiantuntijana ajantasalla. Oppimista tuetaan esimerkiksi tarjoamalla erilaisia sertifikaatteja suoritettavaksi,” Laura kertoo.

Myös Senni kertoo, että Telia Cygatella kannustetaan oman osaamisen ylläpitoon ja laajentamiseen. Työilmapiiri on avoin, eikä Sennistä ole koskaan tuntunut siltä etteikö jotakin asiaa voisi kollegalta tai esihenkilöltä kysyä.

Mutta millaiset uramahdollisuudet näissä yrityksissä on? Fortumilla on toimistoja 13 eri maassa, Telia Cygate tekee valvontaa ympäri maailman ja Suomessa Fujitsulla työskentelee tietoturvan parissa yli 100 kyberturvallisuuden ammattilaista. Myös Deloitte sekä ABB ovat suuria kansainvälisiä yrityksiä.

“Jo SOC:n toimintarakenne mahdollistaa työuralla etenemisen. On erittäin suuri etu, että tässä työssä on päässyt näkemään laajasti, mitä verkossa liikkuu ja miten eri järjestelmät toimivat. Se luo hyvän pohjan, jos joskus tulevaisuudessa haluaisinkin muuttaa omaa työnkuvaa,” Senni kertoo.

“Hiljattain esihenkilöni sanoi minulle, että kunhan tämän alan saa haltuunsa, niin viedään takuuvarmasti työelämässä käsistä. Tämä tuntuu todellakin tulevaisuusvarmalta työltä,” Laura jatkaa. 

Haku tähän koulutukseen on päättynyt. Tutustu muihin kevään koulutuksiin!

Alanvaihto