Kompetenssipohjainen haastattelutekniikka säilyttää laatunsa myös videohaastatteluissa
Kompetensseilla tarkoitetaan työntekijän näkyvää käyttäytymistä, joka muodostuu työntekijän taidoista, tiedoista, kokemuksesta, motiiveista, arvoista ja persoonallisuudesta (Salli & Takatalo, 2014).
Hyödynnämme kaikissa haastatteluissa strukturoitua kompetenssipohjaista mallia. Sen avulla varmistamme, että jokaista hakijaa kohdellaan tasapuolisesti, istui hän sitten livenä edessämme tai videoyhteyden päässä.
Kompetenssipohjaisen haastattelun etuna on, että jokainen haastateltava vastaa samoihin kysymyksiin ja heitä arvioidaan samojen kriteereiden pohjalta. Tämä haastattelutekniikka poissulkee myös riskin siihen, että päätös olisi rekrytoijan fiiliksen tai mututuntuman varassa.
Kompetenssipohjaisesta haastattelumallista voit lukea lisää esimerkiksi tästä artikkelistamme, mutta pähkinänkuoressa kyse on seuraavasta: rekrytointiprofiilin määrittelyn yhteydessä tunnistetaan roolin kannalta tärkeimmät kompetenssit. Ne voivat olla esimerkiksi ominaisuuksia kuten järjestelmällisyys, oma-aloitteisuus ja vastuuntuntoisuus.
Kysymykset kompetenssien arvioimiseksi esitetään pitkälti muodossa ”kertoisitko tilanteesta, jossa…”, jotta hakijalta saadaan mahdollisimman konkreettisia vastauksia. Lisäksi rekrytoija voi kysyä tarkentavia kysymyksiä esimerkiksi siitä, miten hakija toimi kertomassaan tilanteessa ja mikä oli lopputulos.
Jotta arviointia ei suoritettaisi puhtaasti hakijan aiemman käyttäytymisen pohjalta, pyytävät rekrytoijat hakijaa reflektoimaan omaa käyttäytymistään esimerkiksi kysymällä mitä hakija on tilanteesta oppinut tai tekisikö hän tulevaisuudessa jotakin toisin.
Miten videohaastattelussa arvioidaan, sopiiko hakija yrityksen kulttuuriin?
Yrityskulttuurilla tarkoitetaan yrityksessä vallitsevien käyttäytymisnormien, arvojen, toimintatapojen ja muiden vastaavien tekijöiden muodostamaa kokonaisuutta.
Haluamme rekrytoida osaajia, jotka jakavat asiakasyritystemme arvot ja ovat sitoutuneita antamaan täyden työpanoksensa. Myös työntekijälle motivoivin työympäristö on sellainen, jossa hän kokee voivansa olla oma itsensä osana tiimiä samalla tehden merkityksellistä työtä.
Ennen videohaastattelua tulee kulttuurin ja arvojen olla tarkasti määritelty. Rekrytoijan on tiedettävä, millainen yrityksen kulttuuri on ja miten yrityksen arvot näkyvät käytännön arjessa. Kun nämä tiedot ovat selvillä, pystyy rekrytoija arvioimaan hakijan sopivuutta yrityskulttuuriin.
Etäyhteyttä ei tulisi nähdä esteenä rekrytoinnille, vaan mahdollisuutena voittaa aikatauluhaasteita ja sitouttaa hakijoita, jotka ovat fyysisesti kauempana. Puhelin- ja videohaastattelut ovat osa ammattirekrytoijiemme arkea. Voit luottaa siihen, että he osaavat tunnistaa yritykseesi parhaimmat osaajat myös etäyhteyden välityksellä. Meidän avullamme uskallat rekrytoida myös etänä.