My profile
My profile
Academyexpand_more
Työnhakijoilleexpand_more
Yrityksilleexpand_more
Meistäexpand_more
Yhteystiedotexpand_more
korona

Päivitetty 14.1.2021

Uusi koronavirus (SARS-CoV-2) lähti leviämään Kiinasta joulukuussa 2019 ja sen aiheuttamaa tautia kutsutaan nimellä COVID-19. Suomessa vallitsee koronavirustilanteen vuoksi poikkeusolot, jotka vaikuttavat meidän kaikkien arkeen ja toimintatapoihin.

Academic Work tarkkailee tilanteen kehittymistä ja seuraa viranomaisten ohjeistuksia tarkasti. Tietolähteinä on käytetty pääasiallisesti Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, Ulkoministeriön, Valtioneuvoston, European Centre of Disease Controlin (ECDC) ja WHO:n antamia tietoja ja suosituksia.

Olemme koonneet sinulle, Academic Workin konsultti, tärkeimmät ohjeistukset alle. Ne pohjautuvat edellä mainittujen viranomaisten suosituksiin, joiden mukaan myös päivitämme ja ylläpidämme ohjeistuksiamme. Kannustamme sinua myös itsenäisesti seuraamaan viranomaisten suosituksia ja ohjeita.

Tahtotilamme ja prioriteettimme on yhdessä estää koronaviruksen leviäminen noudattamalla viranomaisten ohjeistusta. Huomioithan, että on sinun vastuulla seurata ja noudattaa ajantasaisia viranomaisohjeistuksia sekä asiakasyrityksen, että Academic Workin antamia ohjeita.

Meille on tärkeintä, että me kaikki pysymme terveinä ja turvassa.

Ohjeistus

Etätyö

Academic Work seuraa viranomaisten suosituksia etätyön suhteen. Konsulttien tulee noudattaa asiakasyrityksen käytäntöjä lähi-, etä- ja hybridityössä, ja käytännöt voivat riippua organisaation ja tehtävän mukaan. Sovithan mahdollisesta etätyöskentelystä aina suoraan asiakasyrityksen lähiesihenkilösi kanssa, ja varmista, että sinulla on kaikki tarvittavat työkalut etätyöskentelyyn.

Mikäli tietokoneesi on jäänyt töihin ja sinun on jäätävä karanteeniin kotiin, voit pyytää kollegaasi lähettämään tietokoneen taksilla ja hakea kulukorvausta taksimatkasta. Kaikki konsulttimme ovat etätyövakuutettuja, mikä tarkoittaa, että vakuutuksesi on voimassa työskennellessäsi etänä Suomessa.

Hygienia & rokotus

Jokainen meistä voi omalla toiminnallaan hidastaa viruksen leviämistä, pitämällä huolta hyvästä hygieniasta ja vähentämällä sosiaalisten kontaktien määrää. Kaikissa tilanteissa on tärkeää:

 • Välttää fyysisiä kontakteja
 • Välttää lähikontakteja niin paljon kuin mahdollista
 • Noudattaa hyvää käsi- sekä yskimis- ja aivastamishygieniaa

Lisäksi suosittelemme kasvomaskien käyttöä tilanteissa, joissa turvavälien pitäminen on vaikeaa. Tällaisia tilanteita syntyy esimerkiksi julkisessa liikenteessä. Seuraathan Työterveyslaitoksen virallisia ohjeiita hygienasta huolehtimiseen ja toimithan niiden mukaisesti. Suosituksia julkisen liikenteen osalta kannattaa seurata esimerkiksi oman alueen joukkoliikenteen sivuilta (esim. HSL), Matkahuollon ja VR:n sivuilta. Muistathan noudattaa myös asiakasyrityksen hygieniakäytäntöjä.
Suosittelemme työntekijöillemme koronavirusrokotteiden ottamista. Koronarokote auttaa suojaamaan taudilta ja etenkin sen vakavilta muodoilta niin itseä kuin muita. Lisätietoja rokotteen vaikutuksesta ja tehosta Terveyden- ja hyvinvointilaitoksen sivuilla. Rokotteen saa toistaiseksi maksutta julkisesta terveydenhuollosta ja kunnat vastaavat koronarokotusjärjestelyistä. Tutustuthan tämän vuoksi oman kotikunnan terveydenhuollon antamiin ohjeisiin. Yleistä tietoa koronarokotteesta voit lukea esimerkiksi Terveyden- ja hyvinvointilaitoksen sivuilta.

Koronatestikäytännöt työterveyshuollossa (päivitetty 14.1.2022)

Olemme päivittäneet tammikuussa 2022 koronatestausohjeistustamme työterveyshuollossa. Jatkossa:

 • Tietyissä tapauksissa työntekijä voi mennä oireettomana koronatestiin Terveystalolle, mutta tämä vaatii aina työnantajan tekemän maksusitoumuksen – ilman sitä aikaa ei saa varata. Maksusitoumus on mahdollista saada jos a) olet töissä altistunut koronavirukselle ja tarvitset testin, tai b) työmatkaa varten tarvitaan negatiivinen testitulos. Näissä tapauksissa ole yhteydessä konsulttipäällikköösi saadaksesi maksusitoumuksen. Jos varaat ajan ilman sitä, Academic Work ei maksa laskua.
 • Laajennettuun työterveyteen kuuluvat (yli 4kk työskennelleet) voivat varata koronatestiajan, jos on flunssa- tai muita mahdollisia koronavirusoireita (huom. ei vasta-ainetesti).
 • Jos lakisääteiseen työterveyteen kuuluva (alle 4kk työskennellyt) on sairastumisen vuoksi pois yli 3 päivää ja työntekijä hakeutuu Terveystalolle saadakseen lääkärintodistuksen, voi lääkäri tarveharkinnalla lähettää työntekijän koronatestiin.

Muistathan aina tarvittaessa perua Terveystalolle varatun aikasi peruutusehtojen mukaisesti (väh. 24h etukäteen). Perumattomasta tai väärin perutusta ajasta lähtee lasku työntekijälle.

Huomaathan, että myös Terveystalolla on pitkät jonot! Hakeuduthan koronatestiin julkiselle puolelle tai Terveystalolle sen mukaan, minne saat nopeammin ajan.

Viranomaisten koronaohjeistukset muuttuvat nyt tiheällä aikataululla ja pyydämme, että seuraat oman kuntasi terveydenhuollon ohjeistusta. Esimerkiksi Helsingin kaupungin uuden linjauksen mukaan testi ei aina ole tarpeellinen, jos kyseessä on altistuminen tai lieväoireinen koronavirus. Vaikka olisit siis oikeutettu testiin Terveystalolla, käytäthän tarveharkintaa ja seuraa viranomaisten antamia ohjeita. Seuraa myös Terveystalon ohjeita, minne/miten voit varata esimerkiksi lääkäriajan, jos sinulla on mahdollisia koronavirusoireita.

Yllä olevat linjaukset ja ohjeet ovat voimassa toistaiseksi, mutta niihin saattaa muuttuvien tilanteiden myötä tulla muutoksia nopeallakin aikataululla.

Altistuminen & sairastuminen: Miten toimia, jos havaitset oireita, jotka ovat liitettävissä koronavirukseen?

Koronavirustaudin oireita voivat olla kuume, yskä, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, nuha, pahoinvointi tai ripuli.

 • Mikäli olet työpaikallasi, lähde välittömästi kotiin. Jos työskentelet etänä, pysy kotonasi.
 • Ilmoita asiasta sekä Academic Workin konsulttipäälliköllesi että lähiesihenkilöllesi asiakasyrityksessäsi.
 • Ohjeistukset altistumisiin, karanteeniin ja sairastumiseen liittyen ovat vaihtuneet uusien virusmuunnosten myötä tiuhaan. Seuraa viranomaisten ja terveydenhoitoalan ammattilaisten ohjeistuksia. Suurin osa hengitystietoinfektioista, ml. koronavirus, on lieviä ja paranee kotihoidossa 1-2 viikossa.
 • Sairauspoissaolokäytäntömme mukaisesti konsultit voivat olla viisi (5) päivää sairauslomalla omalla ilmoituksella, eli ilman lääkärintodistusta (tämä poikkeus voimassa maaliskuun loppuun saakka).

Ulkomaanmatkailu

 • Tarpeetonta matkustamista ulkomaille tulee välttää.
 • Jos työntekijä joutuu vapaa-ajalla tapahtuvan matkustamisen takia karanteeniin eikä pysty työskentelemään etänä esimerkiksi työnluonteen takia, ei työnantajalla ole palkanmaksuvelvoitetta.
 • Tarkistathan aina ajantasaiset matkustusohjeet, kohdemaa tai lentoyhtiö saattaa esimerkiksi vaatia rokotuspassin lisäksi myös negatiivisen koronatestin. Ajantasaisimmat tiedot matkustusrajoituksia ja niihin liittyvistä karanteenikäytännöistä löydät täältä. Huomaathan, että listat päivittyvät jatkuvasti ja on sinun vastuullasi noudattaa ajantasaisia ohjeita.
 • Mikäli sinut määrätään tartuntalain mukaiseen karanteeniin tai sinulle suositetaan omaehtoista karanteenia, noudatathan niitä tunnollisesti.

Koronavilkku-app

Suosittelemme vahvasti, että käyt lataamassa ja otat käyttöön THL:n julkaiseman Koronavilkku-appin. Sen avulla pystyt seuraamaan oletko mahdollisesti altistunut virukselle. Lisäksi osa kunnista kerää verkkosivuilleen tietoa paikoista, joissa on tiettyinä ajankohtina voinut altistua koronavirukselle.

Ota yhteyttä

Mikäli sinulla herää kysymyksiä töiden järjestämisestä poikkeustilanteesta johtuen, otathan yhteyttä Academic Workin konsulttipäällikköösi ja/tai asiakasyrityksen lähiesihenkilöösi. Kehotamme konsulttejamme seuraamaan ajankohtaisia ohjeistuksia THL:n ja Valtioneuvoston sivuilta.

Ohjeistuksen lisäksi, pidäthän itsesi ajan tasalla asiakasyrityksen ohjeistuksista ja käytännöistä.

Ajantasaisen ohjeistuksemme toimintaohjeista löydät jatkossakin tältä sivulta.

Parhain terveisin,

Me Academic Workilla