Koronavirusohjeistus Academic Workin konsulteille

Coronavirus guidelines in English

Päivitetty 12.05.2020

Uusi koronavirus (SARS-CoV-2) lähti leviämään Kiinasta joulukuussa 2019 ja sen aiheuttamaa tautia kutsutaan nimellä COVID-19. Maailman terveysjärjestön mukaan kyse on pandemiasta, johon ei toistaiseksi ole lääkettä tai rokotetta. Suomessa vallitsee koronavirustilanteen vuoksi poikkeusolot, jotka vaikuttavat meidän kaikkien arkeen ja toimintatapoihin.

Academic Work on tarkkaillut tilanteen kehittymistä ja seurannut viranomaisten ohjeistuksia alusta saakka. Tietolähteinä on käytetty pääasiallisesti Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, Ulkoministeriön, Valtioneuvoston, European Centre of Disease Controlin (ECDC) ja WHO:n antamia tietoja ja suosituksia.

Kokosimme asiaan liittyen ohjeistuksen sinulle, Academic Workin konsultti. Ohjeistuksemme pohjautuvat edellä mainittujen viranomaisten suosituksiin, joiden mukaan myös päivitämme ja ylläpidämme ohjeistuksiamme.

Tahtotilamme ja prioriteettimme on yhdessä estää koronaviruksen leviämistä noudattamalla viranomaisten ohjeistusta.

Meille on tärkeintä, että me kaikki pysymme terveinä ja turvassa.

Ohjeistus

Etätyö

Tarpeettoman kontaktin välttämiseksi kannustamme hallituksen ohjeistuksen mukaisesti konsulttejamme etätyöskentelyyn toistaiseksi (ainakin kesän ylitse), mikäli asiakasyrityksesi pystyy sen mahdollistamaan.

Sovithan etätyöskentelystä aina suoraan asiakasyrityksen lähiesihenkilösi kanssa, ja varmista, että sinulla on kaikki tarvittavat työkalut etätyöskentelyyn.

Mikäli tietokoneesi on jäänyt töihin ja sinun on jäätävä karanteeniin kotiin, voit pyytää kollegaasi lähettämään tietokoneen taksilla ja hakea kulukorvausta taksimatkasta. Kaikki konsulttimme ovat etätyövakuutettuja, mikä tarkoittaa, että vakuutuksesi on voimassa työskennellessäsi etänä Suomessa.

Hygienia

Jokainen meistä voi omalla toiminnallaan hidastaa viruksen leviämistä, pitämällä huolta hyvästä hygieniasta ja vähentämällä sosiaalisten kontaktien määrää. Siksi kehotamme tutustumaan Työterveyslaitoksen virallisiin ohjeisiin hygienasta huolehtimiseen ja toimimaan niiden mukaisesti.

Sairastuminen: Miten toimia, jos havaitset oireita, jotka ovat liitettävissä koronavirukseen?

Koronavirustaudin oireita voivat olla kuume, yskä, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, nuha, pahoinvointi tai ripuli.

  • Mikäli olet työpaikallasi, lähde välittömästi kotiin. Jos työskentelet etänä, pysy kotonasi.
  • Ilmoita asiasta sekä Academic Workin konsulttipäälliköllesi että lähiesihenkilöllesi asiakasyrityksessäsi.
  • Tee oireiden arviointi Omaolo-palvelussa tai ole yhteydessä työterveyshuoltoosi (Terveystalo). Seuraa viranomaisten ja terveydenhoitoalan ammattilaisten ohjeistuksia. Suurin osa hengitystietoinfektioista, ml. koronavirus, on lieviä ja paranee kotihoidossa 1-2 viikossa.
  • Huom! Olemme muuttaneet sairauspoissaolokäytäntöämme poikkeuksellisen tilanteen vuoksi. Konsulttimme voivat toistaiseksi olla viisi (5) päivää sairauslomalla omalla ilmoituksellaan, eli ilman lääkärintodistusta. Aiemmin määrä oli kolme päivää.

Ulkomaanmatkailu

  • Suomen rajat on suljettu ja matkustaja- ja henkilöliikenne pysäytetty. Suomen kansalaisten ja Suomessa asuvien henkilöiden ei pidä matkustaa ulkomaille.
  • Ulkomailta palaavat henkilöt ohjataan kahden viikon karanteenia vastaaviin olosuhteisiin. Jos karanteenin jälkeen etätyöskentely ei ole mahdollista työn luonteen takia, sovi töihin paluun ajankohdasta ja poissaolosta Academic Workin ja asiakasyrityksesi lähiesihenkilön kanssa.
  • Rajaliikenteen säädösperusteisia rajoituksia puretaan 14.5.2020 alkaen niin, että sallitaan Schengenin sisärajat ylittävässä liikenteessä työsuhteeseen ja toimeksiantoon perustuva työmatkaliikenne sekä muu välttämätön liikenne.
  • Voit seurata Ulkoministeriön ajankohtaista ohjeistusta matkustukseen liittyen täältä.

Ohjeistus koskien hallituksen ilmoittamia päätöksiä ke 29.4. ja ma 4.5.

Hallitus on päättänyt purkaa varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen rajoitteet. Tämän päätöksen mukaisesti koulut avataan uudelleen 14.5. Sen sijaan etätyösuositus jatkuu toistaiseksi ja suositusta arvioidaan uudelleen kesän jälkeen. Luethan lisää etätöistä tämän nettisivun kohdasta ”etätyö”.

Ota yhteyttä

Mikäli sinulla herää kysymyksiä töiden järjestämisestä poikkeustilanteesta johtuen, otathan herkästi yhteyttä Academic Workin konsulttipäällikköösi ja/tai asiakasyrityksen lähiesimieheesi.

Kehotamme edelleen konsulttejamme seuraamaan ajankohtaisia ohjeistuksia THL:n ja Valtioneuvoston sivuilta.

Ohjeistuksen lisäksi, pidäthän itsesi ajan tasalla asiakasyrityksen ohjeistuksista ja käytännöistä.

Mikäli sinulla on huoli terveydestäsi tai haluat keskustella asiasta, ethän epäröi olla yhteydessä konsulttipäällikköösi. Olemme apunasi ja tukenasi tässä erittäin poikkeuksellisessa tilanteessa.

Ajantasaisen ohjeistuksemme toimintaohjeista löydät jatkossakin tältä sivulta.

Parhain terveisin,

Me Academic Workilla

Jaa artikkeli